Ziekten van de bloedsomloop
We wensen allemaal dat we gezond oud worden en zo min mogelijk klachten krijgen aan onze bloedsomloop. Een ziekte van de bloedsomloop kan immers levensbedreigend zijn. Er zijn veel ziekten die de bloedsomloop kunnen treffen. Een overzicht....
Aangeboren hartafwijkingen
Een voorbeeld van een aangeboren hartafwijking is het open blijven van de ductus arteriosus botalli. Dit is een bloedvat dat voorkomt bij alle pasgeboren kinderen. Het zorgt ervoor dat het bloed dat uit het de rechterkant van het hart naar de longen gepompt wordt, omgeleid wordt naar de slagader. Een foetus heeft het namelijk niet nodig dat er bloed naar zijn longen stroomt, aangezien hij zijn longen niet in gebruik heeft. Pas na de geboorte gaat de foetus zijn longen gebruiken. Normaal gesproken sluit de ductus arteriosus botalli (of ductus van Botalli) zich af na de geboorte.
Blijft hij open dan heeft dit allerlei gevolgen. Het lichaam vermagert, de ademhaling is snel, de ontwikkeling van de baby blijft achter. Als de ductus arteriosus botalli open blijft, kun je dit horen met een stethoscoop (voor mensen) of met een phonendoscoop (voor dieren). Het klinkt als machinekamergeruis. De wetenschappelijk naam voor een open ductus arteriosus botalli is persisterende ductus arteriosus botalli. Met een operatie kan het dichtgemaakt worden.
Verkregen hartafwijking
Er zijn vier punten waarop het hart kan beschadigen
- het hartzakje
- de hartspier
- de kleppen
- de geleiding van de prikkels
Een beschadiging van het hart kan gebeuren doordat er een ontsteking in het hart komt door virussen, prozoen, hartwormen of door trauma. Hartworm komt overigens vooral in amerika voor.
Overvulling van het hartzakje
Het hartzakje bevat normaal gesproken zo'n 1 a 2 ml vocht. Dit kan echter toenemen tot 1 liter. De oorzaak hiervan is meestal een ontsteking, een bepaalde irritatie van het hartzakje of een tumor
Doordat het hartzakje zo vol zit met vocht, belemmert het de beweging van hart. Het bloed kan hierdoor ophopen en een oedeem vormen. Het hart is dan moeilijk te horen met een stethoscoop of phonendosoop, het vocht dempt het geluid.
Een te vol hartzakje kan bestreden worden door het hartzakje aan te prikken en het vocht te verwijderen. Belangrijk is daarbij dat de oorzaak ook bestreden wordt, zodat het vocht zich niet opnieuw opstapelt.
Aantasting van de hartspier
Aantasting van de hartspier noemt men cardiomyopathie. Het hart verandert in een wijde slappe zak. Het heeft maar weinig kracht, zodat het rondpompen van het bloed een probleem wordt. Het is te bestrijden met medicijnen. In de dierenwereld komt het vaker voor bij grote honden zoals de bouvier en de dobbermann
Klepafwijkingen
Het hart heeft vier hartkleppen die moeten voorkomen dat het bloed terugstroomt. Het bloedvatstelsel is immers eenrichtingsverkeer. Als de kleppen afwijkingen vertonen, betekent dit dat er lekkage optreed. Er stroomt bloed terug. Dit terugstromende bloed kun je horen bij het ausculteren (luisteren met een stethoscoop of phonendoscoop). Men noemt dit klepinsufficientie.
Een klep kan ook verditk zijn, waardoor het bloed er niet goed langs kan stromen. Dit noemt men klepstenose.
Klepafwijkingen zijn te bestrijden met medicatie.
Ritmestoornissen
In het hart bevindt zich de sinusknoop. Dit is een natuurlijke pacemaker die een elektrische prikkel afgeeft zodat het hart blijft kloppen. Het kan zijn dat de sinusknoop niet de juiste prikkels doorgeeft, waardoor hartritmestoornissen ontstaan
De symtomen van hartritmestoornissen zijn moeheid, lusteloosheid, vermageren, ophoping van vocht, onregelmatige pols qua ritme en/of slagkracht, afwijkingen op de ECG (elektrocardiogram=hartfilmpje)