Psychotische Stoornissen - Symptomen

Psychotische Stoornissen - Symptomen De symptomen van de verschillende psychotische stoornissen worden onderverdeeld in twee groepen. De positieve en negatieve symptomen. De positieve symptomen zijn absoluut niet positief te noemen, met positief wordt hier namelijk verstaan de dingen die de persoon er bij krijgt die normaal niet voorkomen. Zoals bijvoorbeeld het horen van stemmen of het zien van "geesten".

Positieve symptomen

Deze symptomen worden ook wel symptomen van de actieve fase genoemd. Onder deze symptomen vallen:

Wanen

Het vasthouden aan ideeën of opvattingen die niet overeenkomen met de realiteit zoals die door iedereen gezien en ervaren wordt. De persoon is er niet van te overtuigen dat zijn denkbeelden niet kloppen. Wanen worden meestal versterkt door hallucinaties welke voor de persoon het "bewijs" leveren dat zijn wanen waar zijn.

Regelmatig (maar niet altijd) hebben deze wanen een paranoïde ondertoon. Bijvoorbeeld de overtuiging dat er overal camera's of andere afluisterapparatuur verstopt zit en/of een erg uitgebreide complottheorie die zich afspeelt om de persoon heen met als doel deze persoon in kwestie op te pakken of te vermoorden.

"De laatste waan is het geloof dat je geen wanen meer hebt." - Maurice Chapelain

Hallucinaties

Het ervaren van prikkels die er niet echt zijn, zoals bijvoorbeeld:
 • Het horen van stemmen of geluiden
 • Het zien van beelden of personen
 • Het ruiken van geuren
 • Het voelen van bijvoorbeeld aanrakingen of "beestjes die je been omhoog kruipen"

Verward denken

De persoon in kwestie en de omgeving hebben vaak problemen elkaar te begrijpen omdat de psychose het denk proces heeft aangetast. Bijvoorbeeld te snel, of juist te langzaam of mogelijk helemaal chaotisch en zonder duidelijke samenhang.

Net zo zeer als dat de omgeving het gedrag van de persoon in kwestie niet meer kan plaatsen heeft ook deze persoon een probleem om zijn omgeving te begrijpen. Het probleem wordt van beide kanten ervaren vanuit hun eigen (psychisch) perspectief.

Verward praten en schrijven

Zelfs als de persoon in kwestie in zijn denken geen hinder ondervindt kunnen er nog steeds problemen zijn om zich te uiten door middel van taal. Dit kan vormen krijgen als zeer snel te gaan praten en/of het kiezen van het verkeerde woord (andere betekenis dan de persoon zocht) of "weten wat hij wil zeggen maar niet op het woord kunnen komen".

Verstoorde emoties

De emotionele wereld van de persoon in kwestie kan flink verstoord zijn. Hij kan bijvoorbeeld hele sterke emoties ervaren, zoals huilen, zonder duidelijke reden of juist helemaal geen emoties ervaren wanneer dit te verwachten zou zijn. Emoties kunnen ook erg verward raken zoals bijvoorbeeld lachen tijdens een begrafenis of spontane reacties zoals spontaan huilen zonder enige reden.

Negatieve symptomen

De negatieve symptomen zijn dat de dingen die aftakelen, verzwakken of verdwijnen zoals:
 • Weinig praten
 • Weinig initiatief tonen (zich niet kunnen motiveren)
 • Verstoord dag/nacht ritme (dag wordt nacht, weinig/veel slapen)
 • Futloos, geen energie hebben voor activiteiten
 • Gebrek aan lichaamstaal
 • Lege gezichtsuitdrukking
 • Zich vaak terug trekken / Alleen willen zijn

Negatieve signalen

De omkomt van de negatieve kan in iemand die herstelt is van een eerste psychose gezien worden als voortekenen voor een volgende. Neem deze signalen daarom niet te lichthartig op. Een terugval voorkomen is eenvoudiger dan er van te herstellen.
© 2009 - 2024 Gnutterts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten psychotische stoornissenSoorten psychotische stoornissenPsychotische stoornissen vormen een groep van klinische syndromen die gekenmerkt wordt door veranderingen in de gedachte…
Aandoening: SchizofrenieAandoening: SchizofrenieSchizofrenie komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen ermee te maken. Lees hier onder over de aandoening…
Wat is een psychose?Wat is een psychose?In dit artikel wil ik in eenvoudige taal uitleggen wat een psychose is. Soms wordt er in de media gezegd dat een bepaald…
Psychotische StoornissenPsychotische stoornissen zijn een groep psychische aandoeningen die allemaal het ervaren van een psychose gemeen hebben.…

Symptomen, Preventie en Behandeling Q-koortsWat is Q-koorts? Is het een ernstige ziekte? Moet ik mezelf preventief beschermen? Wat zijn de verschijnselen van Q-koor…
Griepspuit werkt bij de ooit zo gevreesde Mexicaanse griepGriepspuit werkt bij de ooit zo gevreesde Mexicaanse griepHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt de term Mexicaanse griep niet meer, omdat deze suggere…
Bronnen en referenties
Gnutterts (3 artikelen)
Laatste update: 21-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.