Google Flu Trends voorspelt griep in Nederland

Google Flu Trends voorspelt wereldwijd de verspreiding van de Mexicaanse griep . Sinds 8 oktober 2009 kunnen we in Nederland eveneens gebruik maken van Google Grieptrends, de wetenschappelijk onderbouwde griepvoorspeller van de grootste zoekmachine ter wereld. Dankzij Google’s zoekresultaten kan Google Flu-trends de verspreiding van een griep - zoals de huidige Mexicaanse Griep - sneller signaleren en voorspellen dan de medische wereld. Door de massale wereldwijde aandacht voor de Mexicaanse Griep is griep hotter dan ooit, ook als zoekwoord. Google heeft dat ook opgepikt en gebruikt in de wereldwijde dienst Google Flu Trends een aantal griepgerelateerde zoekwoorden als indicator voor de griepactiviteit in een bepaalde regio.

Hoe werkt Google Flu Trends

In november 2008 verscheen het artikel Detecting influenza epidemics using search engine query data op de website van het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature, waarin de directe relatie tussen de stijging in het aantal griepgevallen en de stijging in het aantal griepgerelateerde zoektermen werd aangetoond.

Google heeft de zoekresultaten rondom het zoekwoord ‘griep’ in diverse talen vergeleken met de feitelijke griepsituatie in bepaalde perioden en bepaalde regio’s. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er tijdens een griepgolf veel meer op ‘griepwoorden’ wordt gezocht dan buiten een griepgolf. Door een nauwkeurige analyse van de stijging of daling van die zoekwoorden in een bepaalde regio of land, kan Google vrij betrouwbaar voorspellen hoe de griepsituatie in dat gebied is. Bovendien kun je de gegevens vergelijken met voorgaande jaren.

Hoe ziet Google Flu Trends eruit

Google Flu Trends is voor iedereen gratis toegankelijk via google.org/flutrends. De gegevens worden dagelijks bijgewerkt en worden in twee onderdelen gepresenteerd. Het eerste is een grafiek die een trendoverzicht weergeeft van de afgelopen weken, vergeleken met de situatie van één of meerdere jaren daarvoor. Het tweede onderdeel is een landkaart van het betreffende land, waarin met een kleur wordt aangegeven hoe de griepactiviteit is: minimaal, laag, gemiddeld, sterk of hoog.

Google Grieptrends voorspelt Mexicaanse Griep in Nederland

Google Flu Trends heet in het Nederlands Google Grieptrends. Nederland werd op 8 oktober toegevoegd aan de landen waar via deze dienst voorspellingen kunnen worden gedaan over griep. Nederland is daarmee het twintigste land. Behalve voor de Verenigde Staten en Nederland is Flu Trends beschikbaar voor o.a. Australië, Duitsland, Frankrijk en Rusland. Voor een aantal grote landen is Google inmiddels zo ver, dat niet alleen de landelijke griepactiviteit wordt gemeten, maar ook de griepsituatie per provincie of staat.

Google pretendeert niet dezelfde nauwkeurigheid als medische onderzoeken, maar ziet wel twee belangrijke voordelen t.o.v. traditionele methoden om het aantal griepgevallen te schatten:
  • De meeste traditionele methoden zijn landelijk of regionaal, Google voorspelt wereldwijd
  • De zoekresultaten van Google Grieptrends worden dagelijks bijgewerkt, zodat het beeld attijd actueel is.

In de komende tijd zal Google Flu Trends voor nog meer landen beschikbaar worden. Daarnaast verwacht Google nog vergelijkingen te gaan maken met officiële gegevens van griepsurveillances.
© 2009 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over Trending Searches (Google)Alles over Trending Searches (Google)Op zoek naar populaire zoekopdrachten op het internet? Trending Searches, iedereen kan via Google zien wat momenteel pop…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…
Kankerpreventie en zelfhypnoseDeze zelfhypnose is primair bedoelt als preventieve therapie tegen kanker en kan in in tweede instantie, naast chemother…
Bronnen en referenties
  • www.google.org/flutrends
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 03-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.