Verkoudheidsvirus
Verkoudheid is een besmettelijke virusziekte die veel voorkomt; in ons land alleen al miljoenen keren per jaar. Een juiste aanpak kan echter snel verlichting brengen en wellicht zelfs de duur van de infectie aanzienlijk bekorten.
Wat er gebeurt
Allereerst, wat er niet gebeurt. We worden niet verkouden door koud weer, tocht of door naar buiten te gaan met nat haar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt verkoudheid ook niet veroorzaakt door bacteriën, maar door virussen- en wel zo'n 200 verschillende virusstammen. Rhinovirussen, die naar schatting 30 to 40% van de verkoudheidziekten veroorzaakt, zijn het actiefst in de lente, zomer en het vroege najaar. Verkoudheid in de winter en het vroege voorjaar wordt meestal door coronavirussen veroorzaakt.
Al deze virussen verspreiden zich op de zelfde manier, namelijk door direct contact. Als iemand in uw richting niets of hoest, ademt u het virus in. Het virus kan drie uur buiten het lichaam in leven blijven op telefoons, kopjes, keukenaanrecht en andere andere oppervlakken die u vaak aanraakt. Als u het virus oploopt en in uw ogen of neus wrijft voordat u uw handen hebt gewassen, hebt u het virus uitgenodigd voor een tochtje naar uw slijmvliezen, waar het zich ongebreideld gaat vermenigvuldigen.
In een poging zich te ontdoen van de ongenode gast, zet het immuunsysteem de tegenaanval in met de bekende klachten als gevolg: loopneus, niezen en hoesten. Een verkoudheid is meestal na een week over, al kunnen hardnekkige stammen een week of twee blijven hangen. De ernst van de klachten varieert sterk van mens tot mens. Het verkoudheidsvirus bezorgt ons naarmate we ouder worden steeds minder last. Dat benadrukt de belangrijke rol van het immuunsysteem bij het bestrijden van verkoudheid. Kinderen worden gemiddeld zes tot acht keer per jaar verkouden, volwassenen twee tot vier keer en mensen boven de 60 hooguit eens per jaar.
Behandelingen
Helaas bestaat er geen remedie tegen verkoudheid - vooral omdat er (nog) geen middelen zijn die zoveel verschillende virussen kunnen doden. Doe het gewoon een weekje wat rustiger aan en zorg er samen met uw immuunsysteem voor dat het virus een dagje eerder zijn biezen pakt. De oude hulpmiddelen van rust nemen en veel drinken gelden nog steeds, evenals enkele andere eenvoudige stappen, zoals positief blijven denken, vrij verkochte middelen gebruiken en voedingsmiddelen en vitaminen kiezen waarmee u de immuniteit verhoogt en u zich eerder beter zult voelen. Als de verkoudheid na ongeveer een week toch erger wordt of als u last krijgt van uw longen of sinussen verdient het aanbeveling de huisarts te bezoeken.
Aanpassing leefwijze
U kunt de ellende van een verkoudheid als volgt minderen:
- Rust: Dit is niet nieuw, maar bij verkoudheid is het nemen van rust het allerbelangrijkste ter bestrijding van de infectie.
- Veel drinken: water is het beste. En met hete bouillon en kruidenthee houdt u de neus open (damp) en smeert u de keel. Vermijd alcohol en koffie; ze hebben een uitdrogend effect.
- Gebruik een luchtbevochtiger: Inademen van vochtige lucht verwijdt de luchtwegen en vergemakkelijkt de ademhaling.
- Gorgel met zout water: Dit vermindert de keelpijn waarmee de infectie gepaard gaat. Gorgel een paar maal per dag.
- Was uw handen: De kans verkouden te worden ligt letterlijk in uw eigen handen. Met 'Operation Stop Cough', een campagne die erop gericht was dat marinerekruten in Illinois minstens vijf keer per dag hun handen wasten, nam het aantal verkoudheden en andere ziekten van de luchtwegen op de marinebasis met de helft af. Was dus vaak uw handen, in elk geval voor elke maaltijd.