Vier typen voedsel tegen Griep

Vier typen voedsel tegen Griep Het griepseizoen nadert en er is meer dan ooit het besef dat we vatbaar zijn voor allerlei virussen en bacterien, de bekendse op dit moment natuurlijk de griepgolf H1N1. Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er verschillende voedsel soorten die ons immuunsysteem helpen om deze akelige jongens van het lijf te houden. Vier soorten voedsel waarmee we het gevecht tegen griep aankunnen tijdens de wintermaanden. Om een ontmoeting met deze seizoenvirussen te vermijden, is het belangrijk het immuunsysteem bij te houden en te ondersteunen. Een van de beste wegen om dit te doen is een dieet te eten dat rijk is aan variatie, fruit, groenten en hele graankorrels – alles wat phytonutrienten bevat helpen het immuunstelsel op kracht te blijven. Hier zijn de vier beste voedselsoorten die ons helpen tijdens de koude maanden.

Witte Thee

Deze niet verwerkte thee van de Camellia Sinensis plant wordt van de jongste theeloven en knoppen gemaakt - deze bevatten zelfs hogere catechinen niveaus dan groene thee. Een pas geleden uitgevoerde studie toonde aan dat witte thee-extract zowel antibacteriële als antivirale eigenschappen heeft. Het is zacht, met een enigszins zoete smaak en het is aangenaam drinken in de winter. Om de hoogste catechinen niveaus te verkrijgen, wordt gebruik gemaakt van de hele theebladen en knoppen. Het is belangrijk verse witte thee te kopen in plaats van thee in zakjes. Om de griep te helpen voorkomen nipt u regelmatig aan deze thee, eventueel met een schijfje citroen wat het lichaam helpt de catechinen op te nemen.

Yoghurt

Yoghurt en gegiste voedselsoorten zijn goede bronnen van vriendelijke (goede) bacteriën zoals de bekende probiotica. Probiotica helpt op natuurlijke wijze om het immuunsysteem te ondersteunen. Een studie heeft aangetoond dat kinderen met probiotica 50% minder verkouden zijn als de kinderen die geen probiotica kregen. U kunt probiotica bacteriën gemakkelijk op een natuurlijk wijze binnenkrijgen door bijvoorbeeld yoghurt te eten met actieve culturen (kefir is hier een goed voorbeeld van).

Paddenstoelen

Paddenstoelen bevatten een stof bekend als bèta-glucanen. Deze polysachariden ondersteunen het immuunsysteem en helpen het lichaam te vechten tegen indringers als griep en verkoudheid. De paddenstoelen met deze stofjes zijn bijvoorbeeld: Shiitake, Reishi en Maitake. Deze paddenstoelen zijn misschien lastig te vinden in een normale supermarkt maar zijn verkrijgbaar in de bio-winkels in gedroogde of verse vorm. Voeg deze paddenstoelen toe aan soepen en salades of serveer hen als een bijgerecht.

Kiwi's

De kiwi is heel voedzaam. Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, kalium, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.

Conclusie?

Moeder natuur heeft ons voldoen arsenaal gegeven om te helpen tegen verkoudheid en griep. Voeg deze vier voedselsoorten toe aan een afwissellend en gezond dieet om uw lichaam de extra stimulans te geven de griep en andere virale infecties dit jaar te bestrijden.
© 2009 - 2024 Amsterdam020, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift en drift - hoe ontstaat H5N1?Antigene shift (Engels: antigenic shift) is het vermogen van een virus om een nieuw subtype virus te vormen, dit middels…
Nieuwe variant varkensgriepnieuws uitgelichtNieuwe variant varkensgriepIn april 2009 waarschuwde de WHO tegen het nieuwe H1N1-virus, ook wel Mexicaanse griep genoemd, met mogelijk miljoenen b…
Griepprik 2020 - 2021: vergoeding en samenstellingGriepprik 2020 - 2021: vergoeding en samenstellingOok in het griepseizoen 2020-2021 zal de griepprik veelvuldig door de huisarts worden toegediend en misschien is er dan…

Veroorzaakt stress het chronisch vermoeidheidssyndroom?In het midden van de negentiende eeuw leed een snelgroeiend aantal patiënten aan een energietekort, aan verschillende vo…
Lepra: melaatsheidLepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacil genaamd Mycobacterium leprae. Lepra werd ook aang…
Bronnen en referenties
  • http://ecam.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/2/3/285 http://www.sciencedaily.com/releases/2004/05/040526070934.htm http://nl.wikipedia.org/wiki/Kiwi_(fruit) http://www.healthcastle.com/yogurt-probiotics-benefits.shtml
Amsterdam020 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.