nieuws uitgelichtNieuwe variant varkensgriep
In april 2009 waarschuwde de WHO tegen het nieuwe H1N1-virus, ook wel Mexicaanse griep genoemd, met mogelijk miljoenen besmettingen. Dat deed destijds wereldwijd alarmbellen afgaan. Een massale vaccinatiecampagne werd opgezet maar de ziekte verliep mild. Wereldwijd stierven 16.500 mensen, veel minder dan bij een gebruikelijke seizoensgriep. Hoewel de pandemie in de zomer van 2010 als beëindigd werd verklaard, dook in augustus 2011 plotseling een nieuwe variant van de varkensgriep in Amerika op.
Nieuwe variant van de varkensgriep in 2011
Het Amerikaanse gezondheidsorgaan CDC wist op vrijdag 2 september 2011 te melden dat 2 jongeren in de staten Pennsylvania en Indiana in juli en augustus besmet waren geraakt met een nieuwe vorm van varkensgriep. Interessant in dit verband is dat één van beide jongeren de besmetting had opgelopen na contact met een persoon die in een varkenshouderij werkzaam was. Dat kan erop duiden dat het nieuwe H1N1-virus ook van mens op mens wordt overgedragen. Het CDC gaf aan dat de nieuwe variant een gen van het alarmerende H1N1-virus bevatte zoals dat 2 jaar geleden in Mexico voor het eerst opdook, vandaar de benaming
Mexicaanse Griep.
Wat zijn de symptomen van het H1N1-virus, ook wel Mexicaanse griep genoemd?
De incubatietijd van het
virus, ook wel varkensgriep of Mexicaanse griep genoemd, bedraagt doorgaans drie tot vier dagen. Meestal treedt ziektegevoel vrij plotseling in. De meest voorkomende symptomen zijn koorts en hoesten. De ledematen en spieren kunnen pijnlijk aanvoelen,
ademhalingsproblemen en neus of ogen verliezen vocht. In tegenstelling tot de seizoensgebonden influenza krijgt ongeveer een op de vier mensen bij varkensgriep last van braken of diarree. Maar er zijn ook mensen aan wie de infectie zonder enig spoor van ongemak voorbijgaat.
Hoe verspreidt zich het H1N1-virus?
De meest waarschijnlijke wijze van besmetting door het H1N1-virus is de zogenaamde druppelinfectie. Het virus nestelt zich in de luchtwegen en juist daarom zijn druppeltjes uit neus en keel zo gevaarlijk. Al tijdens een gesprek met een besmet persoon kan men zich aansteken. Reeds de adem van een besmet persoon bevat druppeltjes die de gesprekspartner zou kunnen inademen. Datzelfde geldt als mensen niezen of hoesten. Microscopisch kleine hoeveelheden zijn al voldoende. Daarom adviseren veel deskundigen dan ook om grote samenkomsten van mensen te vermijden.
Het virus overleeft echter ook enige tijd buiten het lichaam. Men kan dus ook besmet raken door het schudden van handen of het aanraken van voorwerpen van geïnfecteerde personen. Veegt men vervolgens in het eigen gezicht, dan is de ziekteverwekker erin geslaagd een nieuwe gastheer te vinden. Deze wijze van overdracht heet contactinfectie.
Experts gaan ervan uit dat het H1N1-virus bij een temperatuur van 20 graden Celsius ongeveer twee tot acht uur intact blijft. In een vochtige omgeving wordt die tijd verlengd tot maximaal vier dagen. En bij koude, vooral bij temperaturen onder nul, is het virus bijna onsterfelijk. Daarentegen kan de ziekteverwekker H1N1 maar slecht omgaan met warmte. Bij 60 graden of meer sterft die al na ongeveer 30 minuten.
Hoe kunt u zich beschermen?
Men kan een infectie nooit uitsluiten. Desondanks kan men een aantal maatregelen nemen om de verspreiding van het H1N1-virus (en ook van veel andere virussen) effectief te verminderen. In september 2009, publiceerden onderzoekers in het tijdschrift "British Medical Journal" een statistische analyse van 58 studies naar preventieve maatregelen voor de bestrijding van de ziekte. Het resultaat: vooral veelvuldig handen wassen en isolatie van besmette patiënten kan een snelle verspreiding van het virus voorkomen.
En door het Robert Koch-instituut (het Duitse RIVM) worden een negental concrete tips aanbevolen om het risico op infectie te verkleinen. Tot de belangrijkste maatregelen behoren:
- regelmatig handen wassen;
- voorzichtig hoesten en niezen;
- bij een vermoeden van Mexicaanse griep thuis blijven en afstand bewaren tot andere mensen;
- regelmatig ventileren.
Daarnaast adviseert het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) om het huishouden zo schoon mogelijk te houden en bijvoorbeeld meubels regelmatig te reinigen en kleren regelmatig te wassen.
Meer weten over H1N1-virus
Wilt u meer weten over het H1N1-virus of over virussen in het algemeen dan is de website van
Gezondheidsplein.nl een absolute aanrader. Deze site heeft zich in de voorbije jaren bewezen als een vindplek van betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin. De eenvoudige en heldere schrijftrant maakt dat de aangeboden informatie ook voor de doorsnee leek goed te begrijpen is.