Vaccinaties kunnen je leven redden

Vaccinaties kunnen je leven redden Misschien denk je er al jaren niet meer aan maar de ziektes die we dachten overwonnen te hebben zijn terug. We spreken hier dan over de klassieke ziektes zoals waterpokken, gordelroos, mazelen, rode hond, de bof en de kinkhoest. Ze zijn gevaarlijk voor kinderen en volwassenen. Er zijn tevens ook nieuwe gevaren zoals de varkensgriep. Er bestaan echter vaccins die jou en je geliefden kunnen beschermen tegen deze ziektes. Veel mensen staan echter achterdochtig tegenover deze vaccins en nog meer mensen weten niet welke vaccins ze nodig hebben. Heb je je laatste vaccin gehad in de lagere school, dan loop je mogelijk een groot gevaar. Er zijn minstens vier vaccins die elke volwassene hoort te kennen.

Wat is een vaccin?

Een vaccin is een aangepast en lichaamsvreemd middel dat via inenting in het lichaam wordt gebracht. Het wordt gemaakt van levende maar afgezwakte of dode ziektekiemen. Het dient om afweerstoffen te maken tegen bepaalde ziektes.

Hoe kunnen vaccins je beschermen?

Bij het inademen kan je virale deeltjes inademen. Via de neus komen ze in de longen terecht en vandaar in de rest van je lichaam. In de longen komen ze in contact met de longwand en zo komen ze in de bloedstroom terecht. Bij vaccinatie erkent het lichaam de ziektekiemen en bouwt antistoffen op. De antilichaampjes in het bloed sporen de bacteriën op. Als het virus dan het lichaam binnendringt, doden de antistoffen onmiddellijk het virus.

Vaccins

Er zijn minstens vier vaccins die elke volwassene hoort te kennen.

Vaccin tegen tetanus en kinkhoest

Dit vaccin beschermt ons tegen tetanus en kinkhoest. De meeste mensen krijgen deze prik toegediend als kind. Maar naarmate we ouder worden begint onze bescherming tegen deze ziektes af te nemen. Door de jaren heen verandert ons immuunsysteem. Als we niet opnieuw een prik krijgen dan zijn we na verloop van tijd niet meer beschermd. Kinkhoest neemt bij volwassenen toe door onze verminderde weerstand. En wij volwassenen verspreiden deze ziektes dan (v.b. kinkhoest) aan pasgeboren baby’s wat levensgevaarlijk voor hen kan zijn. Bij kinkhoest is de luchtpijp flink vernauwd waardoor baby’s moeite kunnen hebben met ademhalen. Vaccins zouden deels verantwoordelijk zijn voor het afnemen van deze levensbedreigende ziektes. Deze infecties zijn in opmars en men hoort om de tien jaar een vaccinatie tegen tetanus te krijgen.

Vaccin tegen Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die wordt verspreid via het bloed en seks. Dit virus nestelt zich graag in de levercellen maar kan zich ook nestelen in de nieren en de alvleesklier. Maar het virus kan alleen schade veroorzaken in de lever. Het virus kan de lever onherstelbaar beschadigen.

Symptomen

  • Chronische vermoeidheid
  • gebrek aan eetlust
  • gewrichts- en spierpijn
  • geelzucht
  • braken
  • leverontsteking

De lever is het op één na grootst orgaan in ons lichaam. Hij neemt het grootste deel van je buikholte in beslag. De lever van de mens weegt ongeveer 1.600 gram. Hij heeft een stevige textuur en heeft meerder lobben. Als deze ontstoken raakt door hepatitis B kan hij dus ook beschadigd raken. Een beschadigde lever is één van de belangrijkste oorzaken van leverkanker. Vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

Vaccin tegen gordelroos

Het is een vaccinatie waar de meeste mensen nog niet zullen van gehoord hebben. Het betreft een vaccinatie tegen varicellen, ook bekend onder de naam waterpokken, maar meer bepaald voor een variant van de waterpokken namelijk de gordelroos. Gordelroos is een symptoom van waterpokken. Als je nooit waterpokken hebt gehad zal je ook nooit gordelroos krijgen. Als je echter als kind waterpokken hebt gehad kan je op latere leeftijd gordelroos ontwikkelen.

H1N1 griep vaccin

H1N1 behoort tot het griepvirus influenza A. Dit type heeft verschillende subtypes. Het virus dat vroeger de Spaanse griep veroorzaakte, zou tot één van deze subtypes behoren. Ook de Mexicaanse griep of de varkensgriep zou veroorzaakt zijn door een combinatie van verschillende H1N1 virussen. Tegenwoordig kan men zich beschermen tegen deze griep door vaccinatie van het H1N1 griep vaccin.
Toch laat meer dan de helft van de bevolking zich niet inenten tegen de H1N1 griep. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er veel minder mensen sterven aan de varkensgriep dan aan de gewone griep. Heel jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen ouder dan 60 of mensen die al een ernstige ziekte hebben behoren tot de risicogroepen voor de Mexicaanse griep. Bij deze groepen kan de griep heel hard toeslaan en is vaccinatie aan te raden.

Tegenstanders van het vaccineren geven als argument dat men beter af zou zijn met de ziekte dan met het vaccin. Ze hebben wel een punt. Je wordt niet noodzakelijk ziek als je een virus oploopt. Je moet dus de mogelijke complicaties en de risico’s van een vaccin afwegen tegen de gevolgen op lange termijn van één van deze ziektes.
© 2013 - 2024 Healing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccinaties zijn belangrijkVaccinaties zijn een bescherming voor je lichaam. Vaccinaties helpen je lichaam immuun te maken voor bepaalde ziektes. D…
Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof is een besmettelijk ziekte. De bof komt het meest bij kinderen voor. Er wordt ook gevaccineerd bij kinderen tussen d…
Alles over vaccinatiesAlles over vaccinatiesVan jongs af aan worden we al gevaccineerd. Als we naar een ver land gaan moeten we ook een aantal vaccinaties halen. Wa…
Tetanus, wat is tetanus?Tetanus, wat is tetanus?Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd Clostridium tetanie. Tetanus wordt veroorzaakt doordat deze bacterie…

Een tibiaplateaufractuurEen fractuur in het tibiaplateau is een breuk in het onderbeen in het kniegewricht. Een vervelende breuk die veelal na e…
Pijn aan een implantaatPijn aan een implantaatImplantaatpijn: iets dat steeds meer artsen horen en waar weinig aan te doen is. Een implantaat in de kaak lijkt ideaal:…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Healing (27 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.