Vakantieziekten vermijden: buikloop, tekenbeten en hepatitis

Vakantieziekten vermijden: buikloop, tekenbeten en hepatitis Buikkrampen, reizigersdiarree, verdachte tekenbeten en hepatitis. Als je verre reizen onderneemt, denk je bijna vanzelf aan voorzorgsmaatregelen en informatie over de risico's. Maar alarmcentrale Mondial Assistance waarschuwt, dat reizigerziekten en -problemen ook in Europese landen voorkomen. Lees verder voor feiten, cijfers en goede raad voor op reis. Als je naar een verre bestemming zoals India of Malawi reist, denk je bijna vanzelf aan het voorkomen van problemen met je gezondheid. Je neemt maatregelen door bijtijds vaccinaties te halen, voorzichtig te zijn met bepaalde rauwe of anderzins onbetrouwbare voedselsoorten, enzovoort. Maar gezondheidsproblemen zoals hepatitis, buikklachten en verdachte tekenbeten zijn dichterbij dan je denkt. Ook in Europa zijn er heel wat bestemmingen die voorzorgsmaatregelen vereisen. Vandaar dat reisverzekeraar en alarmcentrale Mondial Assistance zowel reizigers buiten als binnen Europa adviseert om bijtijds te weten te komen wat de gezondheidsrisico's zijn, en voorzorgsmaatregelen te nemen. Tot zover het minder blije nieuws. Maar het goede nieuws is nog belangrijker. Al kom je als reiziger sneller in aanraking met buikklachten, tekenbeten en hepatitis, toch zijn die te vermijden.

Al dan niet verdachte reisbestemmingen

Wat zijn onze meest populaire vakantiebestemmingen? Daarop heeft Zoover wel een antwoord. Op nummer één komt Spanje, en op nummer twee de bestemming die velen juist op die eerste plek hadden verwacht: Frankrijk. Derde op de lijst is Italië, en daarmee laat dat zonnige land Nederland (vierde plaats), Griekenland (vijfde plaats) en Turkije (zesde plaats) achter zich. De top tien wordt afgerond met Oostenrijk op de zevende plaats, gevolgd door achtereenvolgens Duitsland, Egypte, en als hekkensluiter Portugal op plek nummer tien. Misschien verwachtte je het niet, maar met dit lijstje heb je al heel wat populaire vakantiebestemmingen op een rij waar reizigers met ziektes te maken kunnen krijgen. Dan gaat het vooral over buikklachten, tekenbeten en Hepatitis A.

Buikklachten en diarree

Een belangrijke gezondheidsklacht die in de meest populaire vakantielanden mogelijk is: buikproblemen, met name reizigersdiarree. Dan gaat het over Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Egypte en Portugal. Egypte en Malta springen in negatieve zin eruit als risicogebieden voor het krijgen van reizigersdiarree: je loopt er betrekkelijk veel kans. Maar toch, welicht heel onverwacht: ook als de temperaturen in landen als Frankrijk en Tsjechië oplopen, zijn vooral bij tropische temperaturen buikklachten mogelijk.

Symptomen: niet alleen bestrijden maar ook begrijpen

De reisarts van Mondial Assistance is geen voorstander van het lukraak slikken van pijnstillers. Pijn, jeuk, misselijkheid en diarree zijn niet alleen lastig, maar ook signalen. Ze laten je weten dat je lichaam iets niet goed verdraagt, of ergens niet aan gewend is. Het advies: luister eerst naar je lichaam voordat je aan de pijnstillers gaat, zodat je eventuele problemen nu en later kunt voorkomen.

Hoe kom je eraan, hoe voorkom je het?

Als je buikklachten oploopt in het buitenland, is meestal E.Coli de oorzaak. Die heb je dan opgedaan via besmet voedsel of drinkwater. Dat maakt het wel mogelijk om buikklachten voor een groot deel zelf te voorkomen. De goede raad van Mondial is om hygiënische maatregelen te nemen: altijd de handen wassen voor het eten, en alleen schoon water drinken: vaak betekent dat een dagelijks gangetje naar de supermarkt voor een betrouwbare fles of tank verpakt water. Een bij-effect van diarree waar je niet altijd aan denkt, vormt meteen het belangrijkste risico van diarree: uitdroging. Het is wel zo verstandig om ORS, ofwel een suiker-zout-preparaat, in de koffer te stoppen. Kost weinig, kan heel welkom zijn op reis. Sowieso moet je diarree niet langer dan een week zonder behandeling laten. Zeker als je erge buikkrampen erbij hebt, is het advies om de alarmcentrale van je reisverzekering te bellen voor advies en bijstand inzake eventuele medische hulp.Reistips van de arts van Mondial Assistance

  • Vertrek uitgerust en gun jezelf voldoende rust in het begin van de vakantie.
  • Neem voldoende eigen medicijnen mee en bewaar de medicijnen zoveel mogelijk op een koele plaats.
  • Smeer je goed in met (de juiste factor) zonnebrandcrème en blijf overdag zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Drink veel vocht, maar pas op met water - kies waar nodig voor flessenwater, met gesealde dop en datumstempel.
  • Let op de hygiëne bij restaurants: ga vooral eten bij drukbezochte eetgelegenheden waar de ingrediënten snel verwerkt en gebruikt worden.
  • Sluit een reisverzekering af als de dekking van je bestaande verzekering onvoldoende is; ziekenhuisopnamen kosten vaak meer dan verwacht.Teken-encefalitis en ziekte van Lyme

In bijna alle genoemde top-tien vakantielanden komen teken voor. Ook in ons eigen land. Een teek is een klein maar venijnig diertje dat wel iets wegheeft van een miniem spinnetje. Het huist in struiken en op grassprieten in bosrijke gebieden. Er zijn bepaalde verhoogde-risicogebieden voor 'verdachte' tekenbeten. Dat betreft vooral de natuurgebieden van Europa. In de natuur van Zuid Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa en Scandinavië loop je beslist verhoogd risico op teken-encefalitis. Voor teken-encefalitis, een vorm van hersenvliesontsteking, is wel een vaccin voorhanden. Mondial raadt je aan om je tegen encefalitis in te enten als deze natuurgebieden op je verlanglijstje staan. Een minder gemakkelijk te voorkomen probleem is de ziekte van Lyme. Voor deze ziekte is geen preventieve inenting voorhanden, maar er zijn wel antibiotica. Preventie heb je wel voor een belangrijk deel zelf in de hand. Draag van top tot teen bedekkende kleding, en smeer een insectenwerend middel op huiddelen die onbedekt blijven. Daarmee verklein je de kans op besmetting aanzienlijk.

Hepatitis A: tot in Oostenrijk toe aanwezig

Hepatitis A is een leverontsteking. De boosdoener is een virus. Relatief bekend is dat Hepatitis A voorkomt in de populaire vakantiebestemmingen Egypte en Turkije. Maar wist je dat ook in Griekenland, Italië en Oostenrijk Hepatitis A voorkomt? De grote veroorzaker van een besmetting is een slechte hygiëne. Omdat iemand die besmet is met hepatitis A het virus via de ontlasting uitscheidt, kan het hepatitis A virus indirect bij nietsvermoedende andere reizigers terecht komen, op plaatsen waar de hygiene te wensen overlat. Bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok (en zulke smeerpoetsen werken soms zelfs in chique hotels en restaurants). Belangrijk is dus om je in te laten enten, zeker als je naar de meest zuidelijke gebieden reist. Maar niet alleen vaccinatie vooraf, ook een goede hygiëne ter plekke helpt besmetting met hepatitis A voorkomen.

Mondial Assistance: wie, hoe en wat

De Mondial Assistance Group, internationaal marktleider in hulpverlening en reisverzekeringen, telt meer dan 10.000 werknemers, die samen meer dan 40 talen spreken. Ze werken over de hele wereld met een netwerk van 400.000 dienstverleners en 180 correspondenten. 250 miljoen mensen (4% van de totale wereldpopulatie) maakt gebruik van de services die Mondial Assistance Group aanbiedt op alle vijf de continenten. Mondial Assistance is een onderdeel van de Allianz Group. Kijk voor meer informatie op www.mondial-assistance-nederland.nl of www.mondial-assistance.nl.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Turista, reizigersdiarreeHet zal je maar gebeuren. Eindelijk op vakantie naar een tropische bestemming, typisch restaurantje, exotische sfeer en…

Borderline: een persoonlijkheidsstoornisBorderline: een persoonlijkheidsstoornisBorderline, tegenwoordig vaak emotieregulatiestoornis genoemd, is een persoonlijkheidsstoornis. Symptomen van borderline…
Staaroperatie of cataractoperatieStaaroperatie of cataractoperatieStaar of cataract is een oogaandoening die meestal op gevorderde leeftijd optreedt. Staar is over het algemeen met een -…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Mondial Assistance
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.