Alzheimer stadia

Alzheimer stadia Alzheimer is een progressieve ziekte die bij veel mensen voorkomt. Het is een lastige en vermoeiende ziekte, ook voor de personen om een patiënt heen. Dit artikel kan misschien wat hulp of verduidelijk bieden wat betreft het verloop van de ziekte.

Alzheimer

Alzheimer is een verschrikkelijke neurologische ziekte die geheugenverlies, veranderingen van persoonlijkheid, afwezigheid en andere symptomen veroorzaakt. Als Alzheimer eenmaal is aangetroffen is er niet veel meer aan te doen. Elk persoon reageert anders op Alzheimer, maar de meeste mensen doorlopen de verschillende stadia van Alzheimer, waarbij elk stadia andere typerende symptomen heeft. Deze stadia zijn door onderzoekers en artsen vastgesteld. Aan de hand van de stadia is ongeveer te volgen wat de persoon door zal maken. Alzheimer is niet alleen zware ziekte voor de patiënt, maar ook voor de familie en vrienden.

De verschillende stadia

Hieronder een duidelijk overzicht van de verschillende stadia van Alzheimer en de symptomen die daar vaak bij komen kijken.

Stadium 1

Het eerste stadium van Alzheimer is niet vast te stellen. In dit vroegste stadium van de ziekte functioneer je nog prima. Er is geen sprake van symptomen. Op dit moment ben je nog een gewone gezonde volwassen persoon.

Stadium 2

De persoon met Alzheimer zal op dit moment waarschijnlijk hele lichte problemen met het geheugen ervaren, maar zal dit waarschijnlijk nog niet typeren als een probleem. Voor familie, vrienden of artsen is er nog geen mogelijkheid om Alzheimer vast te stellen vanwege de nog te kleine verandering.

Stadium 3

Familie of vrienden zullen kleine veranderingen opmerken aan het geheugen of simpelweg aan de manier van communiceren of het gedrag. Bij een medisch onderzoek is er een kans op het vaststellen van een vroeg stadium van Alzheimer, maar zelfs in dit stadium is er kans dat er geen Alzheimer wordt gediagnosticeerd.

Symptomen bij dit stadium zijn:

  1. Problemen met namen of woorden
  2. Meer moeite met werk
  3. Verslechtering korte termijn geheugen
  4. Objecten op de verkeerde plek terugzetten
  5. Moeite met organiseren of plannen

Stadium 4

In dit stadium wordt herkenning moeilijker. Degene zal problemen ervaren met details van bepaalde mensen herinneren. Ook zullen onlangs gebeurde dingen misschien vergeten worden. Bepaalde rekenopgaven zullen ook moeilijker worden. Een oefening die vaak als test wordt gegeven is het telkens aftrekken van negen, beginnend bij honderd. Dit zal als een zeer moeilijke opgave worden gezien door iemand met Alzheimer. De persoon zal zich vaker alleen terugtrekken en misschien wat humeurig zijn.

Stadium 5

In dit stadium zal degene met Alzheimer hulp nodig hebben met dingen die normaal gesproken geen moeite zouden kosten. In dit stadium zullen problemen met geheugen en normaal denken erg vaak voorkomen. Er gaan gaten vallen in het geheugen van de Alzheimer patiënt. Deze zal moeite hebben met geschiedenissen van mensen en ook van zichzelf. Een veel voorkomend symptoom is het vergeten van waar hij/zij zich bevind en waarom hij/zij daar is. Verlies van besef van tijd hoort ook bij dit stadium.

In dit stadium gaat de patiënt echt achteruit, maar zal waarschijnlijk nog wel zijn of haar eigen naam weten. Ook eten kan zonder assistentie, net als naar de wc gaan.

Stadium 6

Dit is vaak het moeilijkste stadium voor degene die de zorg over de Alzheimer patiënt dragen. In dit stadium zal de persoonlijkheid en het gedrag echt veranderen. Het geheugen zal sterk achteruit blijven gaan en de persoon zal bij bijna alles hulp nodig hebben.

Symptomen:
  1. Afname bewustzijn van omgeving en gebeurtenissen
  2. Problemen met herkennen van personen
  3. Rusteloosheid
  4. Zindelijkheidsproblemen
  5. Dingen herhalen, zowel woorden als acties

Stadium 7

Het laatste stadium van de ziekte. In dit stadium zal de persoon met Alzheimer eigenlijk volledig afgesloten van zijn of haar omgeving leven. Praten zal nog wel gaan, maar korte woorden of zinnen. Communicatie zal heel erg beperkt zijn. Normale functies zoals slikken zullen moeilijker gaan en zorg is de hele dag nodig.

Niet iedereen zal deze stadia volgen, maar het grootste deel wel. De tijd die tussen of tijdens deze stadia verstrijkt is echt bij iedereen anders.
© 2011 - 2025 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fasen/ziekteverloop bij AlzheimerDe ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is een ongeneeslijke ziekte. Cellen in bepaalde d…
Alzheimer: Wat is het?De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De term ‘dementie’ wordt gebruikt om vele verschillende aandoeningen v…
Ziekte van Alzheimer: oorzaak en symptomenZiekte van Alzheimer: oorzaak en symptomenDe ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door een geleidelijke degeneratie (minder worden) van de belangrijke neuronen…

Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.