Samen eten aan tafel met je kind

Samen eten aan tafel met je kind Vanaf zes maanden gaat het echt beginnen: de eerste hapjes! Je baby leert naast melk andere smaken kennen. Liefst leer je hem gevarieerd eten en zorg je ook dat het aan tafel zitten een gezellig moment op de dag is!

De eerste echte voeding

De eerste vaste voeding, dat is andere koek voor je kleine. Niet alleen krijgt hij te maken met nieuwe smaken, ook de structuur is wennen, evenals de manier van eten. Je kind is nog heel gevoelig als het gaat om wat hij proeft. Dat komt doordat hij wel 1200 smaakpapillen in zijn mond heeft. Vergelijk maar: op de leeftijd van 10 jaar is daar de helft nog maar van over en als je 30 bent heb je er nog maar zo'n 250! Volwassenen proeven dan wel minder, maar kunnen daardoor wel sterkere smaken aan.

Van zacht en zoet naar...

Je kind is gewend aan milde en zoetige melk. Je bint dus qua hapjes ook het liefst met zachte, zoete smaken, zoals wortel, avocado, pompoen, peer, banaan en abrikozen. En om de overgang van melk naar vaste voeding geleidelijk te laten verlopen, is het hapje in het begin heel glad en zacht, daarna pas je het stapje voor stapje aan naar steeds grover. Denk ook aan de temperatuur: je kleine is gewend aan lauwe melk. Het eten van een lepeltje vraagt een hele andere techniek dan drinken uit de borst of fles. Het hapje komt voor in de mond binnen en moet naar achteren worden bewogen: dat vraagt even oefening. Soms komt het er weer uit, maar dat wil dus niet zeggen dat hij het niet lust, eerder dat het nog even niet lukt qua mond motoriek. Gebruik het liefst een plastic lepeltje, dat voelt prettiger aan in de mond.

Nog één hapje

Leren eten en waarderen gaat vaak niet in één keer. Kwestie van steeds proberen; soms is wel 10 keer aanbieden nodig om aan een nieuwe smaak te wennen. Je baby's smaak verandert nog van dag tot dag. Valt een bepaalde groeten gepureerd niet in de smaak? Probeer het eens rauw, gebakken, geroosterd of met een sausje. Er zijn sowieso kinderen die eten met een 'bite' lekkerder vinden dan gepureerd of papperig. Daar kun je prima rekening mee houden bij het aanbieden.

Aan tafel

Je baby is het liefst bij jou en dat geldt dus ook met eten. Ga zo vaak mogelijk als gezin aan tafel zitten voor de maaltijd. Zo is het echt een speciaal moment en leert je kleine het ritme van eetmomenten en de tijd te nemen om te eten. Dat voorkomt dat je dreumes straks teveel tussendoortjes wil of overal en nergens loopt te eten. De eerste hapjes geef je nog in de wipstoel of op schoot, maar zodra je baby redelijk zelfstandig kan zitten, zet je hem in zijn eigen kinderstoel. Tip: er zijn stoelinzetjes en hulpmiddelen verkrijgbaar, speciaal voor jonge baby's, die je als voorloper op het zelfstandig zitten kunt gebruiken. Praat met je baby als je hem te eten geeft. ''Wat eet hij, wie zitten er gezellig aan tafel? Wat hebben jullie gedaan vandaag en wat gaan jullie straks doen?''. Is hij wat groter, dan wil hij wat jij ook hebt: bordje, beker en bestek. Let wel: stap 1 is proeven en eten. Mes en vork gebruiken komen later. Voor het gebruik van bestek is de fijne motoriek van belang. Die is bij jonge kinderen nog niet zo ver ontwikkeld, ze prikken nog geen spruitje op de vork. Om er zeker van te zijn dat je kleine evengoed voldoende binnenkrijgt, kun je een extra bordje vullen, waaruit jij hem ook steeds een hapje geeft.

Knoeiboel?

Netjes eten zal je baby nog niet doen: je bent blij als er meer in het mondje dan ernaast belandt! Geef je kind complimentjes als het lukt en houd het vooral gezellig. Het is niet de bedoeling dat hij met zijn handen in zijn eten zit of ermee gooit. Leidt hem af en lach ook niet als het bordje van tafel wordt gemaaid. Dan denkt je baby er aandacht mee te krijgen en zal hij het blijven doen. Geef het goede voorbeeld: Je ziet vaak dat ouders eerst hun kind snel een potje geven en dan later zelf eten. Zo ziet een kind zijn ouders nooit eten, dat is jammer. Je zult merken dat hij naarmate hij ouder wordt, minder knoeit en tafelmanier overneemt. Tot die tijd: doe een slab om of zelfs een theedoek. Het gaat tenslotte om het einddoel: lekker eten, veel lusten en gezellig samen aan tafel! Maak je je zorgen om het eetgedrag van je kind en over zijn groei en gewicht, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Lust ik niet!

Al doe je nog zo je best, sommige kinderen lusten nu eenmaal weinig. Doe wat je kunt, blijf aanbieden, maar zorg ook dat de maaltijden gezellig blijven. Misschien helpen de volgende adviezen.

  • Begin niet met iets nieuws als je kind honger heeft of moe is. Dan eet je kleine liever iets vertrouwds.
  • ''Zelluf doen: sommige kinderen vinden het leuk zelf een lepel vast te houden en te eten. Ondertussen geef je natuurlijk gewoon de hapjes tussen door.
  • Laat vanaf het begin de broodkorstjes aan de boterham zitten om moeilijk doen te voorkomen.
  • Besteed niet te veel aandacht aan het niet eten: na een bepaalde tijd haal je alles van tafel en is het eetmoment voorbij. Volgende keer beter.
  • En het belangrijkste: jij geeft het voorbeeld, je kind neemt jou eetgedrag over.
© 2012 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De voeding van je baby na vier maanden: Wat kun je geven?De eerste vier maanden heeft je baby alleen flesvoeding of borstvoeding nodig. Daarin zitten alle voedingstoffen die een…
Waarom wachten tot 6 maanden met vaste voeding?Te vroeg starten met vaste voeding kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. In dit artikel vindt u informatie over…
Gezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde voeding is voor baby's en jonge kinderen erg belangrijk; zij moeten er namelijk van groeien en leren al op jonge…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…

Het inleiden van een bevallingHet inleiden van een bevallingIn sommige gevallen is het nodig om een bevalling op te wekken, in het belang van moeder en kind. Dit wordt ook wel inle…
ZwangerschapskwaaltjesZwangerschapskwaaltjesMisselijkheid, brandend maagzuur, obstipatie, je zult er maar last van hebben. Handig om te weten waardoor het komt en w…
Bronnen en referenties
  • Gesprek met de verloskundige naar mate van vragen.
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.