Aan het werk na je zwangerschapsverlof

Voor je gevoel heb je net een nieuw kind, je hebt nog te maken met gebroken nachten en toch is het eind van je zwangerschapsverlof is in zicht. Waarmee krijg je te maken en wat kun je doen om de terugkeer naar je werk te vereenvoudigen.

Weer aan het werk

Huilend afscheid nemen van je kind als je voor het eerst weer naar het werk gaat. Je neemt je voor dat het jou niet zal overkomen. Als je echter met verschillende moeders praat dan weet je dat er bijna geen ontkomen aan is, sterker nog, het zal je nog wel vaker overkomen. Toch ga je aan het werk, je werk is immers leuk en goed voor je ontwikkeling. Je wilt toch niet dat jij en je kind alleen afhankelijk zijn van je partner voor een inkomen. Het zijn allemaal argumenten om weer aan de slag te gaan, maar waarom voelt je je dan zo naar.

Redenen waarom vrouwen zich naar voelen na het zwangerschapsverlof:

Verliefdheid:

Uit Brits onderzoek is gebleken dat een moeder verliefd is op haar baby. Als zij hun kindje zien wordt een gebied in de hersenen geactiveerd dat ook geprikkeld wordt bij verliefdheid en cocaïnegebruik. Van het weer aan het werk gaan en dus afscheid nemen van je kind krijg je dus daadwerkelijk afkickverschijnselen. Deze verschijnselen zorgen op hun beurt weer voor twijfels, wil je nog wel aan het werk en is een makkelijk baantje om de hoek niet een veel betere oplossing.

Ontzwangeren:

Je lijf is zo direct na afloop van je zwangerschapsverlof, zo’n 10-12 weken na de bevalling, nog helemaal niet bijgekomen van de zwangerschap en de bevalling. Je bent nog vergeetachtig, de hormonen gieren nog door je lijf, fysiek ben je minder sterk en je hebt natuurlijk ook nog eens te maken met gebroken nachten en de extra zorg voor een kind. Geen wonder dus dat je je niet thuis voelt op je werk. Laat echter deze tijdelijke toestand geen basis zijn om grote beslissingen voor misschien wel de rest van je leven te nemen, zoals bijvoorbeeld het helemaal stoppen met werken of een baan onder je niveau aan te nemen.

Het is overigens niet voor niets dat de ons omringende landen een veel langer zwangerschapsverlof kennen dan Nederland. In Noorwegen en Denemarken en Duitsland krijg je een jaar lang de tijd doorbetaald om te kunnen ontzwangeren Zelfs de Britse moeders krijgen een half jaar de tijd. In Nederland zullen wij het echter moeten doen met een kortere periode, ouderschapsverlof en vakantiedagen.

Geen binding meer met je werk:

Je bent een tijd uit de werkomgeving geweest waardoor je per definitie al een mindere band hebt met je werk. Bovendien is jouw leven van de ene op de andere dag geheel veranderd door de komst van je kind. Ook dit kan een reden zijn waarom je je minder thuis voelt op een plek die vroeger juist heel geschikt was voor jou. Misschien zijn ook wel een deel van jouw werkzaamheden of dossiers overgedragen aan anderen, je moet dan ook op je werk nog eens geheel nieuw beginnen en wordt er misschien zelfs wel op aangesproken. Niet altijd een even eenvoudige situatie.

Je kunt het jezelf wel gemakkelijker maken, enkele tips

Denk aan jezelf:

Vaak zit je jezelf erg dwars na een bevalling. Je moet van alles tegelijk en je wilt ook echt overal tegelijkertijd goed in zijn. Helaas zo werkt het niet meer. Je zult dus tevreden moeten zijn met iets minder, de wereld zal echt niet instorten als alleen de allerbelangrijkste huishoudelijke klussen geklaard worden en niet alle. Het is niet erg als alleen de bovenkleding wordt gestreken, de onderkleding en de dekbedhoezen kun je gerust overslaan. Naast het feit dat je van jezelf accepteert dat je geen superwoman bent heb je ook een aantal andere mogelijkheden om jezelf het leven iets prettiger te maken.
  • Maak afspraken met je partner. Een kind heeft niet voor niets twee ouders en alhoewel het niet altijd gemakkelijk is een aantal zaken uit handen te geven is het zowel voor jezelf als voor je partner belangrijk deze bij dagelijkse zaken te betrekken. En ook al doet je partner dingen op een andere manier, dan betekend dit nog niet altijd dat hij het niet kan of het slechter doet.
  • Als je samen met je partner alsnog tijd tekort komt, zoek dan naar oplossingen. Een oppas op een vaste dag, een werkster, Albert die de boodschappen komt brengen. Op deze manier hou je tijd over voor zaken die jij belangrijk vindt.
  • Maak tijd om te doen waar je energie van krijgt, maak tijd voor jezelf
  • Houd een week lang bij waaraan je tijd aanbesteedt, voor en na de zwangerschap.
  • Accepteer dat je lijf niet altijd even goed meewerkt als je gewend was en dat je misschien vergeetachtig bent. Het is slechts van tijdelijke aard, als je volledig ontzwangerd bent komt dit weer helemaal goed.
  • Maak een lijstje van wat je energie geeft en hang het op de koelkast. Kies daar iets van uit als je er even helemaal doorheen zit.

Maak afspraken met je werkgever:

Nadat je je eigen leven op de rit hebt gezet is het van belang afspraken te maken met je werkgever. Als je langdurig ziek bent geweest, of complicaties hebt gehad bij je bevalling, waardoor je ziek bent, is de werkgever verplicht een re-integratieplan op te stellen. Helaas geldt deze verplichting niet na een periode van zwangerschapsverlof. Toch is het handig dan zelf te doen waardoor het weer aan het werk gaan een stuk eenvoudiger wordt. Enkele tips:
  • Maak op eigen initiatief een plan van aanpak met je werkgever. Hoe ga je terugkeren naar je werk. Praat met je werkgever en stel gerust dat je blij bent weer terug te zijn maar dat je even moet wennen. Doe je dit niet dan maak je fouten, wordt je chagrijnig en dat werkt weer door thuis op de baby die jouw stemmingen aanvoelt.
  • Evalueer ook na die eerste week de zaken met je leidinggevende, ben je misschien toch te hard van stapel gelopen, heb je stress omdat je door de file misschien niet op tijd bij de crèche kunt zijn, maak dan afspraken omtrent je werktijden. Geef over een weer aan hoe je over de situatie denkt en spreek dit ook uit naar je collega’s.
  • Neem ouderschapsverlof of vakantiedagen op om het aantal werkdagen langzaam op te bouwen.
  • Houd contact met je werkgever tijdens het verlof. Ga in de periode voor bevalling eens langs om koffie te drinken en doe dit ook na je bevalling. Bel met collega’s, houd Emailcontact, je kunt het zo gek niet verzinnen. Terugkomen is makkelijker als je betrokken blijft.
  • Zorg dat je niet op je eerste dag in het diepe duikt, acclimatiseer en begin niet gelijk met de moeilijkste taken. Zorg ook dat je dit van tevoren bespreekt met je werkgever.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
Zwangerschap en werkAls je erachter komt dat je zwanger bent, verandert er ineens een heleboel. Als je daarnaast ook nog een baan hebt, kome…
Ouderschapsverlof: voorwaarden, mogelijkheden en salarisOuderschapsverlof: voorwaarden, mogelijkheden en salarisMensen met eigen kinderen of die voor een kind zorgen dat onderdeel uitmaakt van het gezin van de werknemer, hebben rech…

Gewicht tijdens de zwangerschapGewicht tijdens de zwangerschapDat je aankomt tijdens de zwangerschap is heel normaal. Het is zelfs gezond. Wel moet je natuurlijk oppassen dat je niet…
Ovulatie KalenderOvulatie KalenderHet mooie van een ovulatie kalender is dat het je in staat stelt om na te gaan wanneer je het meeste kans loopt om zwang…
Bronnen en referenties
  • http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1410905
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 20-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.