Ovulatie Kalender
Het mooie van een ovulatie kalender is dat het je in staat stelt om na te gaan wanneer je het meeste kans loopt om zwanger te raken. En wanneer je de meeste kans hebt om juist niet zwanger te raken. Er zijn op het internet veel ovulatie kalenders te vinden welke je helpen om vast te stellen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Je voert eenvoudig je unieke persoonlijke informatie in, en je bent in staat om na te gaan wanneer het beste moment is in de maand om gemeenschap te hebben.
De menstruale cycli van een vrouw zijn niet altijd te voorspellen
En ze kunnen verstoord worden een groot aantal zaken, zoals griep of stress. Indien je probeert om zwanger te raken, dan zul je eerst je eigen unieke cyclus moeten herkennen, en leren hoe er mee om te gaan. Bij praktisch elke vrouw is de cyclus anders, en onderhevig aan diverse invloeden van buitenaf. Houdt aantekeningen bij in een persoonlijke agenda, en maak je de veranderingen welke plaatsvinden op verschillende momenten in je maandelijkse cyclus eigen.
De ovulatie is een specifiek moment in je maandelijkse cyclus
Het is het moment waarop een eitje zich los maakt uit één van je eierstokken. Een hele serie hormonen reageert op het loslaten van het eitje, welke vervolgens zijn natuurlijke weg aflegt via de eileider naar de baarmoeder, in afwachting van een bevruchting. Specialisten stellen dat het moeilijk is om de ovulatie vast te stellen, maar als je de details gedurende je laatste drie periodes goed in de gaten houdt, zul je vermoedelijk een patroon ontdekken.
Cyclus
In het algemeen wordt aangenomen dat de meeste vrouwen een cyclus hebben van ongeveer 28 dagen. Maar jij bent niet de meeste vrouwen, en iedereen is anders. Je cyclus kan i lengte variëren van 21 tot 35 dagen. Een goed houvast is om er vanuit te gaan dat de ovulatie ongeveer twee weken plaats vindt voordat je ongesteld wordt. Maar in de praktijk kan de ovulatie plaatsvinden tussen de 8 en 20 dagen, afhankelijk de lengte van je cyclus. Om er achter te komen wanneer je ovulatie plaats vindt, moet je signalen in je eigen lichaam proberen te ontdekken.
Signalen en aanwijzingen
Eén van de signalen om in de gaten te houden kan zijn de gevoeligheid van de borsten. Vlak voor en tijdens de ovulatie kunnen je borsten gevoeliger zijn dan gewoonlijk. Gedurende de ovulatie zal je lichaamstemperatuur lichtjes toenemen. Je kunt een speciale ovulatie thermometer aanschaffen om te kunnen constateren wanneer je temperatuur toeneemt. Je moet je temperatuur elke dag opnemen gedurende een maand, op hetzelfde moment van de dag, en onder dezelfde omstandigheden, om een goed beeld te krijgen. Veel vrouwen hebben de thermometer op het nachtkastje liggen, om met een vaste routine de temperatuur op te kunnen nemen bij het opstaan. Een andere aanwijzing voor de ovulatie is het type afscheiding. Gedurende de ovulatie veranderd de afscheiding van troebel of wit, naar helder, kleverig en erg elastisch. Het is ook meestal wat meer dan gebruikelijk.
Ovulatietesters
Veel vrouwen houden hun cyclus in de gaten om vast te kunnen stellen wanneer de ovulatie plaats vindt. Het bijhouden is zinvol om je periodes te controleren alsook om vast te kunnen stellen wanneer je het meeste kans maakt op een zwangerschap. Ovulatietesten zijn algemeen verkrijgbaar om vast te kunnen stellen wanneer de ovulatie plaats vindt. De testen meten de hoeveelheid van het LH hormoon in de urine, zodat je vast kunt stellen wanneer de ovulatie of eisprong plaats heeft.
Dus of je nu probeert om zwanger te worden, of dit juist probeert te vermijden, een ovulatie kalender is daarbij een handig hulpmiddel.