Draagmoederschap in Nederland
Draagmoeders willen grof geld verdienen met het illegaal afstaan van kinderen in Nederland. Een klein stukje over draagmoeders de illegale en de legale wijze van het draagmoederschap.
Draagmoeders worden vaak als allerlaatste redmiddel gezien door stellen met een kinderwens. Dit geld niet alleen voor stellen waarvan de vrouw onvruchtbaar is maar ook voor homostellen met een kinderwens. Adoptie is door strenge regels en enorme wachtlijsten vaak onmogelijk voor kinderloze stellen om een kind te krijgen. Bovendien is de kans dat je een pasgeboren baby krijgt enorm klein. Daarom gaan veel kinderloze stellen op zoek naar een draagmoeder als er niemand in hun omgeving is die draagmoeder wil zijn. Maar ook aan het draagmoederschap kleven behoorlijk nadelen.
Mensen die zich als draagmoeder aanbieden doen dit bijna alleen uit commercieel oogpunt. Ze willen er grof geld voor vangen. Ze zetten advertenties op internet waarop ze zich aanbieden. Vaak staat hierin ook vermeld dat ze het voornamelijk doen omdat ze anderen ook het geluk van kinderen willen gunnen. Maar er is er geen één die dit zou doen zonder hiervoor flink betaald te krijgen. Hoewel betaald draagmoederschap in Nederland verboden is gebeurt dit toch regelmatig. Het aanbieden om een draagmoeder te zijn voor geld of zelfs het bemiddelen hierin is strafbaar sinds 1993.
Pasjesfraude
Pasjefraude komt steeds vaker voor. Niet alleen bij illegaal draagmoederschap. Het komt ook veel voor bij illegalen bij wie een medische handeling noodzakelijk is. Zij gaan met de pas van een ander naar het ziekenhuis en worden onder een andere naam behandeld. Illegale draagmoeders doen precies hetzelfde. Met de pas van de wensmoeder schrijven ze zich in bij een verloskundige praktijk zodat de op naam van de wensmoeder kan bevallen en waarop de baby dus meteen op naam van de wensouders staat.
Hoe gaat draamoederschap in zijn werk.
De officiele route
- wensouders en draagmoeder maken een afspraak, de draagmoeder doorloopt vervolgens de zwangerschap en bevalt.
- de draagmoeder moet zich daarna tot de Raad van kinderbescherming wenden en ontheffing voor het ouderlijk gezag aanvragen.
- de rechter beroept zich op speciale clausule; indien draagmoeder handelt uit ideële overwegingen krijgt ze ontheffing van het gezag
- wensouders zorgen voor het kind en mogen na 1 jaar het kind adopteren en zijn dan juridisch gezien de ouders.
De illegale route
- draagmoeder doorloopt de zwangerschap en bevalling op het pasje van de wensmoeder.
- verloskundigen vragen zelden naar legitimatie en noturen dus de naam van de wensmoeder op de papieren.
- de wensouder doet aangifte van de geboorte bij de burgelijke stand. Het kind staat direkt op naam van de wensouders.
Geen poot om op te staan.
Erg vaak gebeurd het dat op de illegale wijze een baby een paar keer verkocht wordt. De draagmoeder vangt dus meerdere keren geld voor één baby. Er kan maar één stel het kind krijgen, dus verteld ze de andere wensouders dat ze een miskraam heeft gehad, of dat ze het kind toch niet meer afstaan wil. Vaak klopt het adres en telefoonnummer ook niet meer waardoor ze niet meer te bereiken zijn. Je hebt als wensouders dan geen poot meer om op te staan. Je bent een flink bedrag lichter gemaakt en je kan er niet eens mee naar de politie of rechter omdat ze zelf ook illegaal bezig waren.