Maand 3 van de zwangerschap

Maand 3 van de zwangerschap Dit is de derde maand van de zwangerschap. Het wordt nu steeds definitiever dat er een kindje op komst is. Vaak vindt in deze periode het eerste bezoekje plaats aan de verloskundige. Je zult het hartje voor het eerst horen en er zal een echo worden gemaakt van de kleine spruit.

Week 9

De neusholte van de baby is gevormd en hoewel de baby de ogen nog niet kan openen, vormen de oogleden zich deze week wel. De reuk gaat zich ook ontwikkelen deze week. Bij een jongentje wordt momenteel de penis gevormd. Deze is nog niet zichtbaar op de echo.

Deze week beweegt de baby waarschijnlijk voor het eerst, aangezien de botten langer worden, de tenen gevormd en de benen en voeten ontwikkelen. Ook de polsen en de enkels ontwikkelen zich. De bewegingen die de baby kan maken, zijn nog niet bewust. Het zijn reflexen en hele kleine onwillekeurige bewegingen. Vaak voelt het nog als vaag gerommel in de darmen.
Inmiddels ligt de hart op zijn plaats en is de borstkas gevormd. De longen ontwikkelen zich langzaam en de buikholte is inmiddels klaar.

In deze periode kan het voorkomen dat vrouwen een soort van menstruatie-achtige kramp voelt. Deze krampen worden veroorzaakt doordat de baarmoeder groeit.

Week 10

Vanaf de 10e week heet je baby een foetus. Zo heet de baby tot de geboorte.
De foetes is nog erg klein, ongeveer 4 centimeter vanaf het hoofd tot het puntje van de billen. Alles zit er op en aan. Inmiddels zijn de belangrijkste organen aangelegd en liggen op hun plaats. Deze organen zijn echter nog niet klaar met ontwikkelen en groeien. Ook al voel je er nog weinig van, toch beweegt de baby al flink. De spieren van de baby zijn nog volop in ontwikkeling.

Week 11

Ook al duurt het nog even voordat je echt goed kunt zien dat je zwanger bent, er is wel een manier om te voelen hoe je baarmoeder groeit. Als je plan op je rug gaat liggen, druk je voorzichtig net boven de rand van je schaambeen, met alle vingertoppen tegelijk. Je baarmoeder voelt als een soort rubberen bal. De baby is nu ongeveer 6 centimeter lang. Het skelet bestaat volledig uit kraakbeen. Dit wordt pas tijdens de eerste levensjaren vervangen door echte botten.

Week 12

Inmiddels klopt het hartje van de baby met 120 tot 160 slagen per minuut, twee keer sneller als bij ons. Hersenen en spieren werken nu samen en de baby coördineert zijn bewegingen. Hij trekt gezichtjes, balt zijn vuisten en je kunt hem voelen schoppen. Omdat de baby zuurstof krijgt via de moederkoek, oefent hij tot nu toe alleen nog voor de ontwikkeling van de longentjes. Op de vingers groeien nu nagels.

De baarmoeder zit nu net boven het schaambot. Het verschilt per vrouw in hoeverre het buikje nu te zien is. Bij veel vrouwen is er nog weinig te zien, maar er zijn vrouwen waar er duidelijk een buikje te zien is met 12 weken. Het is vaak bij de tweede zwangerschap dat de buik nu duidelijk zichtbaar is, omdat de buikspieren dan sneller verslappen.
© 2009 - 2024 Laurab84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Je wilt zwanger wordenJe wilt zwanger wordenZwanger worden is niet een gegeven dat altijd voor iedereen op het moment gebeurt dat het ook gewenst is. Er zijn vrouwe…
Prematuur in moeders ogenPrematuur in moeders ogenAls een kindje geboren wordt voor de 37 weken zwangerschap noemen ze dit een vroeggeboorte, ook wel prematuur genoemd. D…
Laurab84 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.