Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van een aantal typische zwangerschapskwaaltjes. De meeste zwangerschapskwalen worden veroorzaakt door een combinatie van hormonale veranderingen en de extra belasting die je lichaam heeft.

Rugpijn tijdens de zwangerschap

Rugpijn tijdens de zwangerschap komt heel vaak voor. De rugpijn komt over het algemeen voor in het onderste gedeelte van de rug en kan uitstralen naar de billen en de benen. De rugpijn kan continu aanwezig zijn of optreden na een bepaalde beweging of na het lang in een vervelende houding zitten of staan. Wanneer je iets zwaars getild hebt kan er ook rugpijn optreden, dit komt met name in de laatste drie maanden van de zwangerschap voor.

Je kan ook rugpijn krijgen wanneer je je rug ten opzichte van je bekken draait. Dit gebeurt onder andere wanneer je je in bed omdraait.

Oorzaak

De rugpijn wordt dikwijls veroorzaakt door het slapper worden van de banden van het bekken door het geslachtshormoon progesteron. De banden van het bekken worden slapper zodat de bevalling vergemakkelijkt wordt. De banden die zich in de rug bevinden worden eveneens slapper, waardoor de gewrichten in de rug en de heupen extra belast worden.

Wanneer de rugpijn zich met name voordoet wanneer je je rug ten opzichte van je bekken draait is de oorzaak waarschijnlijk te vinden in de positie van je ongeboren baby in je buik. De eerste maanden ligt de baby tegen je sacro-iliacaalgewricht aan, en wanneer je je rug ten opzichte van je bekken draait beweegt dit gewricht met het gewicht van de baby erbovenop.

Wat kan je er aan doen?

Je kan de rugpijn voorkomen door oefeningen te doen die je rugspieren versterken zodat zij het extra gewicht gemakkelijker kunnen dragen. Je kan je rug laten masseren om de spieren los te maken en te ontspannen. Andere zaken die van belang zijn zijn een goed matras en op de juiste manier tillen.

Obstipatie tijdens de zwangerschap

Al vanaf het begin van je zwangerschap kan je last hebben van obstipatie: droge, harde ontlasting.

Oorzaak

Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de spieren van je darmen. Hierdoor zijn de samentrekking van je darmen minder krachtig, waardoor de doorgang van ontlasting vertraagd wordt. Hoe langer ontlasting zich in de darmen bevindt, hoe meer vocht er aan onttrokken wordt. Dit zorgt ervoor dat de ontlastig hard en droog wordt. Je hebt dikwijls ook minder ontlasting gedurende je zwangerschap.

Wat kan je er aan doen?

Je kan de obstipatie tegengaan door de volgende tips toe te passen:
  • Drink veel water
  • Eet zo veel mogelijk fruit, groente en vezelrijk voedsel
  • Gebruik laxeermiddelen enkel na overleg met de arts
  • Maak elke dag een wandeling van minstens 20 minuten

Zwangerschapshormonen
Oestrogeen en progesteron zijn de belangrijkste hormonen voor het in stand houden van een zwangerschap. In het begin van de zwangerschap worden zij aangemaakt door het corpus luteum (het gele lichaam) in de eierstokken. Nadat de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies genesteld heeft worden het embryo en de placenta de voornaamste bronnen van deze hormonen.

Tijdens de zwangerschap stijgen de hoeveelheden van deze hormonen heel sterk. Een vrouw tijdens de zwangerschap maakt evenveel hormonen aan als een vrouw die nooit zwanger wordt in 150 jaar.

Zuurbranden tijdens de zwangerschap

Zuurbranden of zure oprispingen hebben is het last hebben van een branderig gevoel in de slokdarm ter hoogte van de borstkas. Dit kan samengaan met oprispend maagzuur in de mond. Zuurbranden komt met name voor wanneer je hoest, perst of iets zwaars optilt.

Oorzaak

In het begin van de zwangerschap is de afsluitende kringspier van de maagingang wat slapper dan normaal onder invloed van het geslachtshormoon progesteron. Hierdoor is het mogelijk dat de kringspier niet helemaal correct werkt waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen wat het typerende branderige gevoel veroorzaakt.

Op een later moment in de zwangerschap ligt de baby tegen de maag aan waardoor de inhoud van de maag richting de slokdarm geperst kan worden.

Wat kan je er aan doen?

Eten in kleine porties zorgt ervoor dat er niet te veel maagzuur tegelijkertijd aangemaakt wordt waardoor het maagzuur minder makkelijk in de slokdarm terecht kan komen. Bij sommige vrouwen helpt het wanneer zij rechter op slapen, bijvoorbeeld door een kussen in de rug te plaatsen. Het drinken van een glas melk neutraliseert het maagzuur waardoor het een minder onprettig gevoel is.

Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je je het ene moment heel gelukkig voelen, en het volgende moment enorm down. Dit kan gepaard gaan met huilbuien en angstaanvallen. Hoewel deze stemmingswisselingen je gedurende heel je zwangerschap kunnen plagen komen zij het meest in de laatste drie maanden van de zwangerschap voor.

Oorzaak

Gedurende de zwangerschap treden er veranderingen in je hormoonspiegel op. Deze veranderingen hebben een negatief effect op het zenuwstelsel, waardoor je vergelijkbare klachten krijgt als de periode vlak voor je menstruatie. Daarnaast sta je op het punt je leven een compleet andere wending te geven door de geboorte van je kind, wat logischerwijs met gemengde gevoelens gepaard kan gaan.

Wat kan je er aan doen?

Het is heel belangrijk om te onthouden dat deze gevoelens volkomen normaal zijn en bij vrijwel iedere zwangere vrouw voorkomen. Wanneer je erg veel aandacht aan je stemmingswisselingen gaat besteden worden ze over het algemeen enkel maar erger.

Medicijnen tijdens de zwangerschap?
In sommige gevallen kan je een onschuldig medicijn slikken om je zwangerschapskwaaltjes te verminderen of verdrijven. Het is echter verstandig om ten alle tijde een arts te raadplegen wanneer je medicijnen wilt gaan slikken, ook wanneer het om zelfzorggeneesmiddelen gaat die je bij de drogist kan kopen.

Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen voelen zich op een bepaald moment in de zwangerschap erg misselijk wat gepaard kan gaan met braken en/of braakneigingen. Deze misselijkheid kan - ondanks dat de naam anders doet vermoeden - op elk moment van de dag optreden maar komt meestal voor wanneer je niet gegeten hebt. Ochtendmisselijkheid komt het vaakst voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Oorzaak

De exacte oorzaak van ochtendmisselijkheid is tot op heden niet bekend. Vermoed wordt dat deze misselijkheid veroorzaakt wordt door het zwangerschapshormoon hCG. Een laag bloedsuikergehalte kan ook een rol spelen.

Wat kan je er aan doen?

  • Eten helpt! Eet niet teveel tegelijkertijd maar neem regelmatig kleine porties
  • Zorg dat je altijd druivensuiker bij je hebt om dit eventueel in te nemen
  • Vermijdt scherp gekruide en vette maaltijden wanneer je snel misselijkt raakt

Gevoelige en pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Bij de meeste vrouwen worden de borsten tijdens de zwangerschap één of meerdere cupmaten groter. Dit is over het algemeen een verschijnsel dat zich na de bevalling vanzelf weer oplost. Je borsten kunnen gespannen en pijnlijk aanvoelen. In de tepels kan je een tintelend gevoel ervaren. Bij veel vrouwen zijn pijnlijke en gevoelige borsten het eerste teken van een zwangerschap. De pijn neemt bij de meeste vrouwen in de loop van de zwangerschap vanzelf af.

Oorzaak
Door het hormoon prolactine wordt de melkproductie in de borsten in gang gezet. De melkleiders worden hiervoor groter en rekken uit wanneer zij zich met melk vullen. Dit kan het pijnlijke gevoel veroorzaken.

Wat kan je er aan doen?

Het is aan te raden om vanaf het begin van de zwangerschap (maar eigenlijk ook buiten de zwangerschap) een beha te dragen die je borsten voldoende ondersteuning biedt. Je kan je borsten voorzichtig wassen met de hand in plaats van een washand en droog deppen in plaats van wrijven.

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap neemt de hoeveelheid vocht in de lichaamscellen toe. Hierdoor kunnen met name de handen, voeten en het gezicht opzwellen.

Oorzaak

Onder invloed van zwangerschapshormonen kunnen de nieren zout vasthouden, waardoor het lichaam als reactie vocht vast gaat houden.

Wat kan je er aan doen?

Je kan het beste lang staan vermijden, evenals voedsel dat veel zout bevat. Met je benen omhoog zitten (door ze bijvoorbeeld op een stoel te leggen) zorgt er voor dat het vocht weer uit de voeten weg kan trekken. Een zoutarm dieet is eveneens aan te raden.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapskwalen: tipsZwangerschapskwalen: tipsZwanger zijn, zwangerschap is een wonder, een prachtige gebeurtenis. Maar helaas is er vaak ook een minder prettige kant…
Vage en minder bekende zwangerschapskwaaltjesVage en minder bekende zwangerschapskwaaltjesVeel vrouwen die (net) zwanger zijn, ervaren meestal allerlei veranderingen in hun lichaam. Misselijkheid, kramp en stem…
Hoofdpijn en misselijkheid tijdens de zwangerschapHoofdpijn en misselijkheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is erg bijzonder. Naast de mooie roze wolk waar je op beland bent kunnen er ook verschillende zwangerschaps…
ZwangerschapskwaaltjesZwangerschapskwaaltjesEen zwangerschap brengt vaak heel wat vragen met zich mee. Is het normaal dat ik zo moe ben tijdens mijn zwangerschap? B…

Vruchtbaarheid!Vruchtbaarheid!Voor de een is het vervelend en moeten de voorbehoedsmiddelen grootschalig uit de kast getrokken worden om zwangerschap…
Groep B Streptokokken: gevaarlijk voor pasgeboren baby'sGroep B Streptokokken: gevaarlijk voor pasgeboren baby'sZwangere vrouwen kunnen draagster zijn van GBS, de Groep B Streptokok, en daar hebben zij zelf geen last van. Zij kunnen…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.