Roken, zwangerschap en psychotische stoornissen bij kinderen

Er zijn reden genoeg waarom vrouwen niet moeten roken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt ook meer kans maken op psychotische stoornissen als puber. In dit artikel zullen naast informatie van de gevolgen van roken ook tips om te stoppen behandeld worden. Er zijn al veel studies uitgevoerd naar de gevolgen van roken en zwangerschap. Zo blijkt dat kinderen door het roken tijdens de zwangerschap een lager gewicht en hart klachten hadden. Ook de kans op wiegendood is groter. Roken kan echter ook psychotische stoornissen veroorzaken.

Kans op psychotische stoornissen

Onderzoekers van vier Britse universiteiten[1] interviewde en observeerde ruim 6300 kinderen van 12 jaar. Gekeken werd naar onder andere psychotische symptomen als waanvoorstellingen en hallucinaties. Bij ongeveer 19 procent van de kinderen heeft de moeder tijdens de zwangerschap gerookt. 11 procent van de geïnterviewde kinderen vertoonde psychotische stoornissen.

Hoe meer de moeder tijdens de zwangerschap rookt hoe groter de kans dat een kind in de pubertijd psychotische stoornissen ontwikkeld. Geschat wordt dat ongeveer 20 procent van de volwassenen geen psychotische klachten had gehad als hun moeders tijdens de zwangerschap niet hadden gerookt!

De precieze invloed van roken en de ontwikkeling van symptomen is niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat de tabak de impulsiviteit, bewustzijn en concentratie aantast.

Hoe zit het met cannabis en alcohol

Het roken van cannabis tijdens de zwangerschap zorgde niet voor een verhoging van de kans op de ontwikkeling van psychotische symptomen bij het kind. Een verhoogde kans door gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap bleek alleen aanwezig wanneer er tijdens de zwangerschap meer dan 21 glazen genuttigd werden. Dit betekent niet dat het verstandig is om te drinken tijdens de zwangerschap.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is een van de moeilijkste dingen om te doen. Stoppen tijdens de zwangerschap is belangrijk volgens de meeste onderzoeken. Bovendien is het een extra motivatie om er volledig mee te stoppen. Zo blijkt dat het 40 procent van de zwangere vrouwen lukte om te stoppen met roken. Dat is een veel hoger succespercentage dan die van andere rokers die willen stoppen.

Hoe

Met de motivatie van een zwangerschap is het nu tijd om te stoppen[2] met roken. Spreek met je partner af wanneer je gaat stoppen en zet deze datum in de agenda. De stopdag moet ongeveer plaats vinden over twee weken. Het is belangrijk dat je partner je steunt bij het stoppen. Tijdens het stoppen is de kans groot dat je in situaties terecht komt waar je vroeger een sigaretje bij zou opsteken zoals stress of op een feestje. Denk in dat geval altijd aan je kind en praat erover met mensen. Praten helpt ook bij moeilijke momenten.

Gewoonte

Schrijf de belangrijkste momenten op wanneer je rookt en verander de situatie. Ga bijvoorbeeld een eindje lopen en pak een stukje kauwgom. Laat bij een aantal momenten de sigaretten links liggen zoals bij de koffie. Zo wen je langzaam om deze gewoonte los te laten. De sigaretten die je het moeilijkst vindt om niet te roken blijf je nog roken in de laatste week.

Eindelijk stoppen

Dan is het moment daar, geen sigaretten meer roken. Waar moet je op letten? Zorg dat je geen sigaretten meer hebt, dus ook niet verstop in een kast. Ruim alles wat met roken te maken heeft zoals de asbak en aansteker goed op. Ontspan, ontspan en ontspan. Maak als laatste een lijstje met redenen waarom je wilt stoppen zodat je dat kan doorlezen op moeilijke momenten.

Een zwangerschap moet en kan dus leiden tot een gezonder leven voor jou en je kind.
© 2009 - 2024 Lucverstegen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten psychotische stoornissenSoorten psychotische stoornissenPsychotische stoornissen vormen een groep van klinische syndromen die gekenmerkt wordt door veranderingen in de gedachte…
Psychische stoornissen - Soorten van geestesziektePsychische stoornissen - Soorten van geestesziekteVolgens de moderne indeling zijn de meest voorkomende vormen van mentale ziekten angststoornissen, stemmingsstoornissen,…
Wat is een psychose?Wat is een psychose?In dit artikel wil ik in eenvoudige taal uitleggen wat een psychose is. Soms wordt er in de media gezegd dat een bepaald…
Schizofrenie: aandoening met verstoord realiteitsbesefVan schizofrenie wordt vaak onterecht gezegd dat het gaat om mensen met een gespleten persoonlijkheid. Alsof ze twee per…

Eicellen invriezenEicellen invriezenHet komt steeds vaker voor, is het niet vanuit de vrouw die eerst carrière wil maken of een kinderwens heeft en nog geen…
Na 36 weken zwangerschap: Hoe ligt je baby in de buik?Hoe verder je zwangerschap vordert hoe minder ruimte je baby heeft. Tot ongeveer de 36e week van de zwangerschap heeft d…
Bronnen en referenties
  • [1] Zammit S, Thomas K, Thompson A, Horwood J, Menezes P, Gunnell D, Hollis C, Wolke D, Lewis G and Harrison G (2009) Maternal tobacco, cannabis and alcohol use during pregnancy and risk of adolescent psychotic symptoms in offspring, British Journal of Psychiatry, 195 [2] uitgebreide informatie en hulp op www.stivoro.nl, zo bieden ze een telefonische coach.
Lucverstegen (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.