Eicellen invriezen

Eicellen invriezen Het komt steeds vaker voor, is het niet vanuit de vrouw die eerst carrière wil maken of een kinderwens heeft en nog geen partner, dan mogelijk de vrouw die chemo moet ondergaan. Er zijn tal van redenen waarom de eicellen ingevroren worden. Vanaf 2006 is het Japanse wetenschappers gelukt om deze grote (ei-)cellen, zonder kristalvorming en daarmee vernietiging, in te vriezen.

Hoe gaat het in z’n werk?

Je begint met 10 tot 15 dagen hormooninjecties in te spuiten, om de eicelproductie stevig te stimuleren. Vervolgens haar de gynaecoloog zo’n 10 eicellen uit het lichaam (de naald gaat door de vaginawand). De uit het lichaam gehaalde eicellen worden op -197 graden ingevroren en veilig geplaatst in containers in het ziekenhuis. Op het moment dat de vrouw alsnog zwanger wil worden, wordt de eicel ontdooid en via ivf bevrucht met een verse zaadcel. Daarna gaat de bevruchte eicel terug het lichaam in van de vrouw en is het afwachten of de zwangerschap zich in gang zet en de 9 maanden volmaakt.

Het percentage geslaagde pogingen is groter dan de vrouw op leeftijd die met de haar resterende eicellen via ivf alsnog zwanger wil worden. 40% via ingevroren eicellen terugplaatsen ten opzichte van 30% via reguliere ivf.

De maximale leeftijd om eicellen in te vriezen ligt tussen de 35 en 40 jaar. De maximale leeftijd om bevruchte eicellen terug te plaatsen is 50 jaar, althans in Nederland.

Is het veilig?

Er zijn nog genoeg artsen die hier kritisch tegenover staan, maar in Nederland is het AMC hier inmiddels actief mee en wordt als ‘veilig’ omschreven. Aangezien de techniek nieuw is en het eerste kind 3 jaar oud is, kan er over de gezondheid van het kind nog nauwelijks wat gezegd worden. Het AMC heeft wel aangegeven de kinderen nauwlettend te gaan volgen.

Wat zijn de kosten?

Iedere behandeling, waar zo’n 10 eicellen weggehaald worden, kost ca. 3.000 euro. Echter, een behandeling wordt niet als voldoende gezien en er zullen dus meerdere (minimaal 3) behandelingen nodig zijn om een ‘voorraadje’ aan te leggen. De kosten lopen hiermee al snel op. Behalve bij chemo in verband met kanker, zal dit niet vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Ervaring uit het buitenland

Er zijn landen waar men al langer actief is met deze techniek, uiteraard Japan maar ook Engeland en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is het inmiddels ook al commercieel opgezet en zijn er commerciële eicelbanken actief. Men gooit het in de commercie m.n. de twintiger die carrière wil maken.

Weerstand

Natuurlijk leveren nieuwe technieken altijd weerstand op en zo ook het invriezen van eicellen. Een van de grootste bezwaren is het experimentele karakter van het proces. Met name het feit dat er nauwelijks wat bekend is over de kinderen die hieruit geboren worden, stuit bij een aantal artsen op bezwaren. Feit is wel dat dit bij nieuwe technieken altijd het geval is.

Verder geeft de kamer aan dat tot 50 jaar doorgaan niet goed is. 50 jaar zou geen leeftijd meer zijn om kinderen te krijgen, niet natuurlijk. Of dat zo is, is aan iedereen persoonlijk, maar feit is wel dat Den Haag nog nauwelijks stil staat bij het feit dat mensen gemiddeld eind zeventig begin tachtig worden en veelal in goede gezondheid. Misschien moet deze visie ook eens bijgesteld worden, maar zoals gezegd is dit aan ieder persoonlijk om hier iets over te vinden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap week 2Zwangerschap week 2Het einde van de tweede week betekend in feite de eventuele daadwerkelijke bevruchting en de start van de echte zwangers…
De bevruchting en de kansenDe bevruchting en de kansenHoe verloopt de bevruchting tussen eicel en zaadcel eigenlijk? Maar nog belangrijker: wat zijn de factoren om te bepalen…
Conceptie of bevruchtingConceptie of bevruchtingEisprong, vruchtbaar, bevruchting, zwanger. De conceptie, oftewel de bevruchting, is het samensmelten van een eicel en e…
De bevruchting, het ontstaan van een zwangerschapEen verre reis naar een nieuwe wereld, de bevruchting en innesteling van een bevruchte eicel van dichtbij bekeken.

Bevallen? Hoe een bevalling bevalt!Bevallen? Hoe een bevalling bevalt!Als na 9 lange maanden de bevalling begint besef je opeens dat je nu snel moeder wordt. Je voelt opwinding, pijn en angs…
Roken, zwangerschap en psychotische stoornissen bij kinderenEr zijn reden genoeg waarom vrouwen niet moeten roken tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat kinderen waarvan…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 02-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.