Het begin van een bevalling

Het begin van een bevalling Het begin van een bevalling is niet altijd makkelijk te herkennen. Je kan te maken krijgen met valse weeën (voorweeën), buikpijn die helemaal niets met de bevalling blijkt te maken te hebben... Hier een overzicht waarmee men te maken kan krijgen wanneer men denkt dat het (eindelijk) zo ver is... Het begin van de ontsluitingsfase betteknt het begin van de bevalling, het begin van de arbeid. Het is een moeilijk vast te stellen tijdstip. Daarom zegt men:
Het begin van de ontsluitingsfase = elke regelmatige weeënactiviteit die ontsluiting en verstrijking van de baarmmoederhals tot gevolg heeft . Het einde van de ontsluitingsfase is wanneer de werkelijke bevalling nadert en de volledige ontsluiting (=10cm) bereikt is.

De duur van de ontsluitingsfase hangt van heel wat factoren af.
  • de weeënactiviteit
  • de ligging van de baby
  • het tijdstip van opname (en van wanneer men dan ook alles is beginnen bijhouden)
  • ...

De duur kan ook beïnvloed worden door tal van middelen zoals:
  • toedienen van medicatie vb.oxytocine (waardoor de ontsluiting vlugger verloopt)
  • een vernauwd bekken (waardoor het weer langer duurt omdat de baby er niet door kan)
  • ...

Wat wordt gecontroleerd en hoe verzamelt men over deze fase gegevens?

De weeënactiviteit wordt nauwkeurig gecontroleerd

De baarmoedercontracties nemen toe. Ze komen vlugger, worden intenser en duren langer. Op het einde van de ontsluitingsfase komt een volgende wee gemiddeld om de 2 minuten, duren ongeveer 45 seconden en zijn sterk. De beste methode is om de weeën met de hand op de buik te meten maar wordt niet vaak meer in de praktijk toegepast. Veelal gebeurt dit aan de hand van de monitor.

Vaginaal toucher

  • Dmv een vaginaal toucher kan men te weten komen of de baarmoederhals reeds rijp (= verstreken) is of er al ontsluiting is.
  • Bij een vrouw die haar eerste baby baart, gaat de ontsluiting minder vlug. Ongeveer (1cm/uur). Bij een vrouw die al een baby gebaard heeft, ongeveer 2cm/uur. Maar ook dit is heel uiteenlopend.
  • Bij een eerstbarende rijpt eerst de baarmoederhals en vindt dan pas ontsluiting plaats. Bij een meerbarende vinden deze gelijktijdig plaats.

Observatie van klinische tekens

Het gedrag en de gelaatsuitdrukking van de in arbeid zijnde vrouw wordt ook nauwkeurig gadegeslaan. Ook klachten, persdrang, onrust, braken, enz...
In de latente fase van de ontsluitingsperiode (= tot 3cm ontsluiting) kan de vrouw dikwijls nog rondwandelen, communiceren, lezen, zitten... Ze verdraagt goed de pijn.
In de actieve fase van de ontslutiingsperiode (= vanaf 3 cm tot 10 cm)
Tracht de vrouw zich een goede houding te zoeken, ze gaat liggen of net iets anders doen vb de zitbal, een warm bad...
Ze past haar ademhaling aan, heeft geen aandacht voor de omgeving en is volledig geconcentreerd op zichzelf.

Tekens van volledige ontsluiting zijn:
  • klagen dat de weeën niet meer overgaan
  • onrustig
  • braken en braakneigingen
  • (lichte) persdrang
  • welving van het perineum (het stukje huid tussen vagina en anus)
  • een straaltje vruchtwater met bloed vermengt

Observatie van het foetaal welzijn

De foetale harttonen worden gemiddeld bij een normale zwangerschap en bevalling ongeveer om het half uur beluisterd en geëvalueerd. De foetus is tijdens de ontsluitingsfase meestal stiller en minder beweeglijker. Wanneer het vruchtwater een groene kleur heeft (= meconiaal vruchtwater) wil dit zeggen dat de baby in nood is.

Observatie van het moederlijk welzijn

De bloeddruk, polsslag, de temperatuur en ademhaling wordt meermaals gemeten. Regelmatig wordt er ook gevraagd of de vrouw geen aandrang tot plassen heeft omdat een volle blaas dikwijls kan verletten dat de ontsluiitng vlotter en vlugger verloopt. Aandrang tot ontlasting kan betekenen dat het einde van de ontsluitingsfase in zicht is en de baring kan beginnen.
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bevalling of keizersneeDe bevalling of keizersneeWat is nu een keizersnede, wat gebeurd er met je tijdens een bevalling ? het zijn de vragen van vele zwangere mensen die…
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevallen van een baby, wat staat je te wachten als je gaat bevallen van een kind? Een baby baren is geen kleine klus. He…
Bevallen: de drie fasenBevallen: de drie fasenBevallen: ontsluiting, perswee, nageboorte, nawee. Na ongeveer negen maanden zwangerschap volgt de bevalling. De gehele…

Striae: we gaan door!Striae, ookwel striemen genoemd, ontstaan doordat de onderhuidse bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid, in ee…
Reactie

Natatsia Panka-Zaandam, 10-11-2008
Is heel duidelijk ik ben als moeder heel tevreden jij bent nooit te oud om deze zaken te weten.ik hoop da ik weer zwanger kan zijn om deze zaken beter te kunnen bestuderen en toe te passen op mijn zwangerschaptijd dank u voor het voor ons zwangeren willen zijn is echt wel een troost op wat ons te wachten staat nogmaals bedankt Reactie infoteur, 13-11-2008
Leuke reactie, hopelijk heb je wat aan mijn artikel! Ook al ben ik zelf reeds moeder, ik hoop hetzelf ook nog te kunnen gebruiken,
vele groetjes

Lise (27 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.