Zwanger worden zonder man

Zwanger worden zonder man Je hebt bijna alles: een fijne baan, lieve vrienden en familie en een leuk huisje. Toch knaagt er iets aan je, je wilt graag een kind. Er is alleen één groot probleem: je hebt geen man. Hoe los je dit op? Hoe kan je zwanger worden zonder man?

Zwanger worden zonder man

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zwanger wilt worden zonder een man. Wat moet je doen wanneer de tijd begint te tikken en je nog geen geschikte partner gevonden hebt? Of wanneer je partner na een jarenlange relatie ineens bekent toch geen kinderen te willen? En wat is er mogelijk wanneer je een relatie hebt met een vrouw? Of wanneer je helemaal geen zin hebt in het twee-ouderschap en je je kind lekker alleen op wilt voeden? Waar tot enkele jaren geleden een groot taboe heerste op het zwanger raken zonder man, komt het tegenwoordig steeds vaker voor en lijkt het steeds meer geaccepteerd te worden door de maatschappij. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden?

Wat wil je zelf?

Wanneer je voor de keuze van een onbekende versus een bekende spermadonor staat, is het aan te raden jezelf een aantal vragen te stellen. Belangrijke vragen waar je bij stil zult moeten staan zijn onder andere:
  • Welke rol wil je dat de vader van je kind in de opvoeding gaat spelen?
  • Wil je dat je kind later gemakkelijk contact kan opnemen met de vader indien het kind daarnaar verlangt?

Bekende spermadonor

Een van de opties is het zoeken van een bekende spermadonor. Je kunt bijvoorbeeld contact zoeken met een goede vriend of kennis en hem de vraag of hij spermadonor voor jou zou willen zijn voorleggen. Dit is uiteraard een optie waarbij je je zeer kwetsbaar op moet kunnen en durven stellen, je vraagt immers niet of hij een weekendje op je hondje wil passen. Daarom is het bij deze optie extra van belang dat je elkaar voldoende bedenktijd geeft. Soms voelt een bekende de vraag al in de lucht hangen (je hebt bijvoorbeeld al jaren een relatie met een vrouw en jullie hebben regelmatig in het bijzijn van de vriend of kennis over een baby gesproken), in andere gevallen overval je diegene behoorlijk met je vraag.

Het is verstandig om zelf ook goed na te denken over de voordelen en nadelen van een bekende spermadonor. Wat betreft de rol in de opvoeding zijn er een aantal haken en ogen. Met een bekende spermadonor kan de rol in de opvoeding op scherp komen te staan wanneer de vader in eerste instantie besloten heeft geen rol in de opvoeding te willen spelen, maar zich later bedenkt. Of het omgekeerde is juist het geval: de vader heeft aangegeven bij de opvoeding betrokken te willen worden, maar laat zich in de praktijk helemaal nooit zien. Het is verstandig de afspraken nauwkeurig op papier te zetten, eventueel bij een notaris.

Onbekende spermadonor

Een andere optie is een onbekende spermadonor, in de volksmond ook wel de "spermabank" genoemd. Tot 1 juni 2004 konden mannen anoniem hun sperma doneren, daarna is de anonimiteitswaarborg voor donoren komen te vervallen. Dit betekent dat mannen hun sperma alleen nog kunnen doneren wanneer zij er geen bezwaar tegen hebben dat hun gegevens geregistreerd worden en dat hun gegevens op verzoek aan hun nakomelingen verstrekt kunnen worden. Ouders en de huisarts van een donorkind én het donorkind zelf kunnen deze gegevens opvragen. Anoniem sperma doneren is dus niet meer mogelijk.

Je kunt op twee manieren in contact komen met een onbekende spermadonor: via een spermadonorcentrum of via een alternatieve weg, bijvoorbeeld door een oproepje op het Internet.

Spermadonorcentrum (spermabank)

Een spermadonorcentrum is over het algemeen onderdeel van een algemeen ziekenhuis. Je kunt bij je huisarts informatie opvragen over de dichtstbijzijnde spermabank en de mogelijkheden.

Spermadonor via het Internet

Met de komst van het Internet is ook het zelfstandig zoeken naar een onbekende spermadonor toegenomen. Er zijn diverse websites waar je een oproepje kunt plaatsen en waar onbekende spermadonors zich aan kunnen melden.

Bij een dergelijke onbekende spermadonor is het van groot belang dat beide partijen een grondige gezondheidscheck ondergaan, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je donorvader zoeken: erachter komen wie je donorvader isJe donorvader zoeken: erachter komen wie je donorvader isAls je niet weet wie je vader of je moeder is, is dat vaak heel moeilijk. Geadopteerde kinderen krijgen vaak te maken me…
Erkenning van het vaderschapAls biologisch vader ben je niet direct juridisch vader. Toch brengt slechts dit laatste rechten met zich mee. Lees de a…
ICSI in het kortWanneer je als stel hoort dat het onmogelijk is om op de natuurlijke manier zwanger te worden, stort je wereld even in.…
Zwanger worden, tips voor mannenZwanger worden doe je samen. Tips voor mannen om een goede kwaliteit sperma te leveren kun je in dit artikel lezen. Het…
Gezondheidsrisico's na zwangerschapsvergiftigingGezondheidsrisico's na zwangerschapsvergiftigingOver de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging wordt steeds meer bekend. Zo bleek onlangs dat zwangerschapsvergiftiging…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.