Het verschil tussen voedingsallergie en voedingsintolerantie
De begrippen voedselallergie en voedingsintolerantie worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een duidelijk verschil. Voedingsintolerantie is minder ernstig dan een voedselallergie en ook echt iets anders. Een voedselallergie kan zeer ernstig zijn en ver strekkende gevolgen hebben. Wat is nu het verschil?
Wat is voedingsintolerantie?
Er bestaan verschillende voedingsintoleranties zoals een zuivelintolerantie, een suikerintolerantie of een intolerantie voor gluten. Laten we de bekendste intolerantie, de intolerantie voor lactose eens nader onder de loep nemen. Lactose (ook wel melksuiker genoemd) wordt verteerd door het enzym lactase. Sommige mensen missen dit enzym totaal of maken hiervan te weinig aan. Dit betekent dat de lactose die we binnen krijgen door het eten van melkproducten en aanverwanten niet gesplitst kan worden. Hierdoor wordt de lactose niet opgenomen door ons lichaam. De lactose blijft in onze darmen achter en veroorzaakt overlast zoals winderigheid, buikpijn en buikkrampen.
Ongeveer hetzelfde geldt voor een fructose-intolerantie. Doordat ook hier sprake is van een enzymstoornis worden de vruchtensuikers niet opgenomen en geven ze gistingsklachten in de darmen. Dit levert winderigheid, buikpijn, buikkrampen en diarree op.
Wat is voedselallergie?
Voedingsallergie geeft een heel scala van klachten variërend van jeuk en galbulten tot hele ernstige klachten zoals zwelling en benauwdheidsklachten. Deze klachten kunnen zelfs zodanig zijn dat ze een dodelijke afloop kunnen hebben.
Van de volwassenen in Nederland heeft ongeveer twee procent een voedselallergie. De bekendste en meest voorkomende voedselallergie zijn de allergieën voor pinda's en schaaldieren. In Nederland neemt het aantal mensen met voedingsallergie toe. Kinderen hebben zelfs nog vaker last van een voedingsallergie. Gelukkig is een voedingsallergie bij kinderen vaak van voorbijgaande aard. Bij voedingsallergie speelt net zoals alle andere allergieën erfelijke aanleg een duidelijk rol.
Bij een allergie lijkt er de eerste keer dat de patiënt in aanraking komt met de voedingsstof niets aan de hand. Echter, het lichaam wordt al in staat van paraatheid gebracht en het type E antistof wordt aangemaakt. Deze antistof bindt zich aan de mestcellen in het lichaam zodat ze bij een volgende inname van de voedingsstof hun allergische reacties aan het lichaam kunnen ontlokken. Bij een allergie is dus altijd sprake van een overactief immuunsysteem, waarbij het immuunsysteem actief reageert op onschuldige stoffen.
De levensgevaarlijke vorm van voedselallergie
Vierduizend tot zesduizend mensen in Nederland lijden aan de levensgevaarlijke vorm van voedselallergie. Het eten van bijvoorbeeld pinda's levert ernstige verschijnselen op. Het begint vaak met opgezette lippen, gevolgd door benauwdheid, tintelingen in de tong, zwelling in de keel en daling van de bloeddruk.
Wanneer bekend is dat iemand een levensgevaarlijke vorm van voedselallergie heeft, draagt deze persoon gewoonlijk een autoinjector pen (Epipen) bij zich. Dit is een injectiepen die gevuld is met adrenaline. De injectie is makkelijk te geven, zelfs dwars door de kleding heen. De kant met de naald moet hiervoor op het bovenbeen worden geplaatst. De adrenaline in de injectiepen zorgt voor verwijding van de luchtwegen en vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor wordt de ademhaling weer makkelijker en zal de bloeddruk zich weer normaliseren. De patiënt moet hierna wel zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden vervoerd voor aanvullende behandeling.
Er is dus een groot verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantie. Wanneer je deze twee begrippen door elkaar heen gebruikt, loop je de kans dat voedselallergie gebagatelliseerd wordt. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.