Langdurige en chronische hoofdpijn

Langdurige en chronische hoofdpijn Bij langdurige hoofdpijn die steeds weer komt en weer weg gaat of aanhoudende hoofdpijn, wordt er ook wel gesproken over chronische hoofdpijn. Vele mensen hebben dagelijks of wekelijks te maken met terugkerende of blijvende hoofdpijnen, die een grote impact kunnen hebben op het dagelijkse leven van betrokkenen. Leven met langdurige hoofdpijn is dan ook een zware last die serieus genomen moet worden en waarbij op zoek moet worden gegaan naar een geschikte behandeling.

Soorten hoofdpijn

Er zijn specifieke soorten hoofdpijn te onderscheiden, die elk een andere oorzaak kunnen hebben.

Migraine

Een bij veel mensen bekende hoofdpijn is wel migraine. Migraine kan in lichte vorm voorkomen maar ook in een heftige vorm, waarbij de patiënt letterlijk is uitgeschakeld en moet wachten tot de aanval weer voorbij is. Migraine is een terugkerende hoofdpijn waar ook verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen.

Clusterhoofdpijn

Een andere ernstige vorm van langdurige hoofdpijn is de clusterhoofdpijn. Deze langdurige vorm van hoofdpijn kan dan ook voorkomen in tijdsperiodes van 3 weken tot wel 16 aaneengesloten weken. De clusterhoofdpijn komt dan dagelijks in hevige aanvallen, die kunnen variëren van een kwartier tot een aantal uren.

Spanningshoofdpijn

Ook spanningshoofdpijn kan een langdurige vorm aannemen en kan chronisch worden, waardoor een behandeling nodig is om tot een doorbraak te kunnen komen en de hoofdpijn te verminderen.

Oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en kan zich op verschillende manieren uiten. Er zijn namelijk verschillende soorten hoofdpijn, met elk een andere oorzaak hieraan ten grondslag liggend. Iedereen kan een keer hoofdpijn krijgen, en zeer erge pijn kan er zelfs toe leiden dat snelle medische aandacht gezocht wordt, om de martelende pijn te verminderen. Helaas worden vaak de oorzaken niet aangepakt. Als de hoofdpijn lang aan blijft houden of zich herhaalt, is het beter om eens goed te kijken naar wat de onderliggende oorzaken van deze hoofdpijn kunnen zijn.
  • Spierpijnen. Vaak wordt hoofdpijn veroorzaakt door een te hoge spierspanning, vooral in de nek en/of schouders. Dit wordt dan meestal spanningshoofdpijn genoemd.
  • Uitdroging. Ook hierdoor kan hoofdpijn ontstaan, bijvoorbeeld na zware inspanning of na een avondje teveel gedronken te hebben
  • Bloedsuiker. Het bloedsuikergehalte, ook wel glucosegehalte in het bloed, kan ook hoofdpijn veroorzaken, zeker wanneer dit gehalte te laag is. De hersenen gebruiken namelijk als voornaamste energiebron glucose, en als er dus te weinig glucose is krijgen de hersenen een energietekort wat hoofdpijn kan veroorzaken.
  • Oogaandoeningen. Er zijn bepaalde oogaandoeningen die hoofdpijn kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld als iemand een lui oog heeft, of zwakke oogspieren waardoor het heel moeilijk wordt om goed te kunnen concentreren. Dit kost dan zoveel inspanning dat men hoofdpijn krijgt. Ook vermoeide ogen kunnen hieraan bijdragen.
  • Meningitis. Meningitis, ook wel hersenvliesontsteking, is een ontsteking van het membraan i.c. het vlies, dat de hersenen omringt en is een zeer ernstige aandoening. Indien het niet onmiddellijk behandeld wordt kan een meningitis zelfs in de dood resulteren. Let er wel op dat meningitis in een vroeg stadium kan lijken op een simpele griep, maar vooral als er ernstige nekstijfheid is kan dit een teken zijn van meningitis.
  • Sinusitis. Soms kan een sinusitis een veroorzaker zijn van frequente hoofdpijn, hieraan moet men vooral denken als er ernstige pijn achter de jukbeenderen of boven de neusbrug optreedt. Vaak kan men stomen of pijnstillers gebruiken om de pijn te onderdrukken. Als de ogen ook rood worden en de pijn niet minder lijkt te worden, is het raadzaam een arts te raadplegen.
  • Griep. Omdat bij griep vaak koorts voorkomt, kan dit ook een veroorzaker zijn van hoofdpijn.

Hoofdpijn als symptoom

In de meeste gevallen zijn lichamelijke klachten niet de hoofdoorzaak van hoofdpijn, meestal zijn andere factoren de veroorzakers van hoofdpijn. Hierbij valt te denken aan stress, slaaptekort, depressie of een slechte lichaamshouding. Ook zijn er mensen die denken dat kunstmatige straling een veroorzaker kan zijn van hoofdpijn, bijvoorbeeld straling van mobiele telefoons, televisie of computer. Ook kan hoofdpijn een symptoom zijn voor een ernstigere aandoening, bijvoorbeeld:
  • Constipatie
  • Lever- en galkwalen
  • Nierkwalen
  • Hart- en vaataandoeningen
  • Hoge of lage bloeddruk
  • Bloedarmoede
  • Ontstekingen
  • Reumatische aandoeningen, artrose
  • Hersentumor

Behandeling bij langdurige hoofdpijn

Wanneer hoofdpijn de vorm aanneemt van langdurige hoofdpijn en de zelfhulpmiddelen zoals pijnstiller niet meer helpen, wordt het tijd om een bezoek aan de huisarts te brengen. Er zijn verschillende soorten medicijnen die effectief kunnen zijn bij hoofdpijn. De keuze voor medicijnen zal afhankelijk zijn van het soort hoofdpijn.

Migraine

Voor migraine kunnen er voorzorgsmaatregelen genomen worden als de oorzaak van het opkomen van migraine bekend is, maar vaak is dit niet afdoende. De huisarts kan bij migraine zogenaamde triptanen voorschrijven, die speciaal ontwikkeld zijn voor deze vorm van langdurige hoofdpijn en in verschillende vormen verkrijgbaar zijn, waarbij vooral de snelheid van de werking kan verschillen.

Clusterhoofdpijn

Ook voor de behandeling van clusterhoofdpijn kan een medicijn als triptan uitkomst bieden, maar voor de personen die aan dergelijke hoofdpijnen lijden kan ook het inhaleren van zuivere zuurstof verlichting bieden.

Spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn zal eerst de oorzaak achterhaald moeten worden, om tot een oplossing te kunnen komen. De oorzaak van deze langdurige hoofdpijn kan er in gelegen zijn dat er sprake is van stress, een chronisch slaaptekort of het hebben van een verkeerde houding, waardoor de spieren te strak gespannen staan.

Langdurige hoofdpijn en de hoofdpijnkliniek

Als blijkt dat de adviezen en voorgeschreven medicijnen van de huisarts geen uitkomst bieden, dan bestaat de mogelijkheid dat de huisarts de patiënt verwijst naar een hoofdpijnkliniek. In veel ziekenhuizen is een apart hoofdpijncentrum opgenomen, waar mensen met langdurige hoofdpijn terecht kunnen voor verder onderzoek en behandeling.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Geneeskundige behandeling van hoofdpijnGeneeskundige behandeling van hoofdpijnChronische hoofdpijn kan een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven en dit kan zelfs zo ver gaan dat het normale…
Manieren om hoofdpijn te bestrijdenManieren om hoofdpijn te bestrijdenEr zijn heel veel manieren om hoofdpijn tegen te gaan, zo veel dat je soms gewoon niet meer weet welke nou werken of nie…

Soorten drukkende hoofdpijnSoorten drukkende hoofdpijnIedereen voelt zich wel eens niet lekker en blijft dan misschien wel een dagje thuis van het werk. De één blijft thuis v…
Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingSpanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingHoofdpijn kent verschillende vormen, waarvan de spanningshoofdpijn de bekendste en vaakst voorkomende is. De oorzaak is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.hoofdpijn.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.