Soorten drukkende hoofdpijn

Soorten drukkende hoofdpijn Iedereen voelt zich wel eens niet lekker en blijft dan misschien wel een dagje thuis van het werk. De één blijft thuis vanwege een vervelende verkoudheid, de ander vanwege een griepje en weer een ander vanwege een vervelende hoofdpijn. Hoofdpijn komt echter vaker voor dan de meeste mensen lief is en kan behoorlijk irritant zijn. Er zijn vele soorten hoofdpijn, waarvan drukkende hoofdpijn er een is. Twee vormen van drukkende hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en cervicale hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn; een drukkende hoofdpijn

Spanningshoofdpijn is één van de meest voorkomende soorten hoofdpijn in onze maatschappij. Spanningshoofdpijn komt meestal voort uit overmatige spanning in nek- en gelaatsspieren. Spanningshoofdpijn brengt verschillende kenmerken met zich mee, namelijk:
  • Het meest belangrijke kenmerk van spanningshoofdpijn is de typische drukkende en knellende pijn in het hoofd. Deze drukkende pijn is verreweg het meest vervelende aan deze hoofdpijn.
  • Gedurende een aanval neemt de drukkende pijn niet toe, maar blijft deze constant. Ook tijdens een activiteittoename neemt de drukkende hoofdpijn niet toe.
  • De pijn die spanningshoofdpijn met zich meebrengt manifesteert zich aan beide kanten van het hoofd. De drukkende pijn is dus zowel aan de linker kant als aan de rechter kant van het hoofd te vinden.
  • De meeste mensen hoeven niet te braken en worden niet misselijk van deze hoofdpijn.
  • Deze vorm van drukkende hoofdpijn kan goed bestreden worden door een ibuprofen of een paracetamol in te nemen met een glas water.

Cervicale hoofdpijn

Een tweede voorbeeld van een drukkende hoofdpijn in cervicale hoofdpijn. Cervicaal wil zeggen dat de nek, de spieren en wervelgewrichten, er mee te maken hebben. Om deze reden worden spanningshoofdpijn en cervicale hoofdpijn vaak als dezelfde hoofdpijn aangezien. Een tweede overeenkomst tussen de beide hoofdpijnen is de drukkende pijn die de hoofdpijn met zich meebrengt aan beide kanten van het hoofd, dus zowel aan de linker als aan de rechter kant. Daarnaast neemt de drukkende pijn ook bij cervicale hoofdpijn niet toe tijdens een activiteitstoename of gedurende een aanval. Cervicale hoofdpijn ontstaat voornamelijk doordat mensen te weinig aan lichamelijke beweging doen en dus pijn aan nek en gewrichtspieren krijgen. Het zal wel niet als een verassing komen, maar cervicale hoofdpijn kan hetzelfde behandeld worden als spanningshoofdpijn.

Behandeling met medicatie

Wanneer men last heeft van een lichte of opkomende hoofdpijn, zullen heel wat mensen deze hoofdpijn bestrijden met zelfzorgmiddelen, oftewel middelen die je zonder recept kunt kopen. Het beste kun je een pijnstiller nemen die alleen paracetamol bevat, behalve wanneer je natuurlijk overgevoelig bent voor bestanddelen van paracetamol. Ook preparaten die ibuprofen of naproxen bevatten zijn hiervoor geschikt. Wanneer je gebruikt maakt van pijnstillers is het belangrijk om altijd even de bijsluiter van te voren goed door te lezen en na te gaan wat de eventuele bijwerkingen en wisselwerkingen met andere geneesmiddelen kunnen zijn. Neem overigens niet meer dan veertien dagen in de maand een pijnstiller, dit is niet gezond en niet goed voor je lichaam. Wanneer de pijnstillers niet helpen of je er toch meer dan veertien dagen per maand moet slikken, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Veel mensen zien hoofdpijn niet als een ‘echte’ aandoening, waardoor velen te lang wachten met naar de huisarts te gaan.

Wat kun je zelf doen aan drukkende hoofdpijn

Er zijn ook heel wat mensen die niet direct naar pijnstillers grijpen, maar het eerst op een natuurlijke manier over willen laten gaan. Het is van belang dat je goed op de hoogte bent van je eigen persoonlijke omstandigheden, voor een doelmatige behandeling van de hoofdpijnklachten. Wanneer je regelmatig last van hoofdpijn hebt, kun je een hoofdpijndagboek bijhouden waarin je precies bijhoudt wanneer je hoofdpijn hebt, hoe hevig deze hoofdpijn is en hoeveel of welke pijnstillers je hiervoor slikt. Dit hoofdpijndagboek kun je bij een Kring-apotheek krijgen. Daarnaast kun je zelf ook zo veel mogelijk uitlokkende factoren vermijden en je leef- en voedingsgewoonten aanpassen om de hoofdpijn te verminderen. Zo kun je zelf bijvoorbeeld zorgen voor:
  • Voldoende nachtrust; mensen die laat naar bed gaan en vroeg opstaan, hebben vaker last van hoofdpijn ’s morgens. Een goede nachtrust is dan ook al het halve werk.
  • Genoeg vocht; zorg ervoor dat je minstens twee liter vocht per dag drinkt en dagelijks vezelrijke voeding eet. Hiermee wordt de stoelgang bevorderd en daarmee ook de uitscheiding van hoofdpijn veroorzakende afvalstoffen.
  • Zo min mogelijk gebruik van alcohol en koffie; probeer doordeweeks geen of weinig koffie te drinken en in het weekend op tijd op te staan, zodat je op dezelfde tijd een kop koffie kan drinken als doordeweeks. Probeer het gebruik van alcohol te minimaliseren.
  • Zorg tevens voor genoeg frisse lucht en lichaamsbeweging. Ga dus iedere dag even naar buiten en een stukje wandelen of fietsen.

Meer soorten hoofdpijn

Naast de drukkende hoofdpijnen zoals cervicale en spanningshoofdpijn, zijn er nog een aantal andere soorten hoofdpijnen te onderscheiden zoals migraine en cluster hoofdpijn. Geen van deze hoofdpijnen hebben een drukkende pijn als kenmerk, waardoor migraine en cluster hoofdpijn niet onder de categorie drukkende hoofdpijn vallen. Wanneer je graag meer informatie wilt hebben over drukkende hoofdpijn, omdat je hier bijvoorbeeld zelf last van hebt, dan kun je hierover meer vinden op verschillende websites of je kunt een afspraak bij je huisarts maken.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn bij kinderenHoofdpijn bij kinderenMen zou denken dat kinderen met hoofdpijn eigenlijk niet mogelijk is, maar toch komt het voor dat kinderen al op heel jo…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat te doen met hoofdpijn?Heeft u last van kwellende hoofdpijn? Kunt u zich hierdoor niet goed concentreren? Bent u 's avonds te moe om nog iets t…

Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…
Langdurige en chronische hoofdpijnLangdurige en chronische hoofdpijnBij langdurige hoofdpijn die steeds weer komt en weer weg gaat of aanhoudende hoofdpijn, wordt er ook wel gesproken over…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LMun81, Pixabay
  • www.hoofdpijn.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.