Griep en verkoudheid, 2 ziektebeelden met dezelfde symptomen

Griep en verkoudheid, 2 ziektebeelden met dezelfde symptomen In de wintertijd gebeurt het wel eens, dat er een periode is dat er veel mensen tegelijk ziek zijn. Ook op veel scholen hoor je dat veel kinderen thuis blijven, vanwege griep of een verkoudheid. De ene persoon is een paar weken uit de running, terwijl iemand anders na twee dagen weer aan het werk gaat. Vaak zijn de klachten wel hetzelfde, maar de duur kan dus verschillen. Om je heen vertellen de mensen dat er griep heerst en ook de in de kranten staat dat er een griepgolf in het land is. Maar heeft iedereen wel griep, of is het slechts een verkoudheid die parten speelt?

Inhoud


Griep en verkoudheid; virale infectieziekte

Bij een verkoudheid, maar ook bij de griep is er sprake van een virale infectieziekte die de luchtwegen heeft aangetast. Alleen bij een verkoudheid beperkt deze infectie zich alleen tot de bovenste luchtwegen. Met de bovenste luchtwegen wordt bedoeld de ademhalingsorganen die in het hoofd liggen, dus de neus en de keel. Het verkoudheidsvirus is heel snel over te brengen op anderen en kan veroorzaakt worden door verschillende virussen. Keelontsteking, longontsteking of een vorm van holteontsteking zijn ook vormen van een bovenste luchtweginfectie. Deze worden alleen genoemd naar het aangetaste deel van het lichaam. Wel kunnen ze voortvloeien uit een verkoudheid en ook voorkomen als complicaties van griep. De virussen die verkoudheid en griep veroorzaken zijn ook verschillend. Bij griep heb je te maken met het influenzavirus, terwijl verkoudheid over het algemeen veroorzaakt wordt door de rhinovirussen.

Griep

Bij griep is er sprake van een virus, het influenzavirus dat de luchtwegen infecteert. Dit virus komt voor in snot, speeksel en slijm en is zeer besmettelijk. Het is heel eenvoudig over te dragen via de lucht. Niezen, hoesten, praten of mensen een hand geven kan ervoor zorgen dat er in korte tijd veel mensen geïnfecteerd raken met dit virus. Vaak komt griep ineens opzetten. Het begint meestal met koorts, koude rillingen, droge hoest en je voelt je heel erg zwak. De klachten van een griep lijken op een normale verkoudheid, maar zijn wel ernstiger en zwaarder. Wat kenmerkend voor de griep is, dat het begint na een tot vier dagen ná de besmetting. De koorts kan drie tot vijf dagen lang blijven, maar het kan ook wisselen van een tot zeven dagen.

De symptomen van griep

De klachten van griep zijn veel meer en groter dan bij een verkoudheid. Je kunt je zelfs een paar weken slap en lusteloos voelen, ook nádat de klachten verdwenen zijn. De symptomen van griep zijn:
  • Koorts, en dan zeker 38,5 graden of meer.
  • Braken en/of diarree.
  • Vermoeidheid.
  • Keelpijn.
  • Koude rillingen over het hele lichaam.
  • Hoofdpijn.
  • Spierpijn over het hele lichaam.
  • Futloos en lamlendig voelen.
  • Geen zin in eten.
  • Luchtwegklachten, zoals: hoesten, keelpijn, verstopte neus of loopneus.

Ernstige gevolgen

Over griep moet je niet al te licht denken. Het is een ernstige infectieziekte waar je zelfs aan kunt overlijden, zeker als je een verzwakt immuunsysteem hebt. Jaarlijks sterven er wel duizend mensen in Nederland aan deze ziekte. Vooral voor mensen die een risicogroep zijn, zoals bejaarden mensen of baby’s, maar ook mensen met een longziekte, zoals COPD of astma, kan griep ernstige gevolgen hebben. Voorhoofdsholteontsteking, bronchitis en longontsteking zijn veel voorkomende complicaties van de griep. In de winter en in het vroege voorjaar komen er vaak griepepidemieën voor. Bij een griepepidemie hebben heel veel mensen op dezelfde tijd last van dit virus. Daarom worden er jaarlijks ook veel mensen ingeënt tegen het influenzavirus, de zogeheten griepprik.

Griepprik

De griepprik wordt elk jaar in het najaar gegeven, vóórdat het griepseizoen begint. De griepprik moet je elk jaar opnieuw krijgen, omdat elke griepprik weer anders is qua samenstelling. Door griepdeskundigen wordt er elk jaar gekeken naar de griepvirussen die eraan komen. Het griepvirus verandert continu en heel snel, daarom is elk jaar een vaccinatie nodig. In de griepprik zitten een aantal verschillende griepvirussen, die onschadelijk zijn gemaakt. Door de griepprik gaat het lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. Mocht het toch zo zijn dat je griep krijgt ná een griepprik, dan verloopt de griep vaak wat milder.

Griep behandelen

Bij griep is het absoluut belangrijk dat het lichaam rust krijgt. Blijf in bed, zodat het lichaam zichzelf kan herstellen en probeer veel te drinken. Zorg ook voor voldoende frisse lucht. Je kunt pijnstillers gebruiken om de koorts te verlagen en evt. pijn te verminderen. Probeer ook het contact met anderen te vermijden om verdere besmetting te voorkomen. Als je griep hebt, heb je vaak geen zin om iets te eten, toch is het belangrijk dat je goed en gezond eet voor de opname van vitaminen en mineralen. Op deze manier kan het lichaam goed aansterken.

Verkoudheid

Ben je verkouden dan zijn voornamelijk de neus, de keel en de neusholten aangetast. Je merkt het vooral bij deze delen van het lichaam, terwijl de rest van je lichaam klachtenvrij is. De rhinovirussen worden het vaakst genoemd als veroorzakers van de normale verkoudheid. Verkoudheid komt het meest voor in de herfst en in de winter, net zoals de griep. Vandaar dat griep en verkoudheid vaak met elkaar verward worden, maar het verloop en de klachten zijn milder. De klachten die een verkoudheid met zich meebrengt, komen doordat het immuunsysteem op het virus reageert. Een verkoudheid is erg besmettelijk en daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk je handen te wassen om besmetting te voorkomen.

Symptomen van een verkoudheid

De klachten van een verkoudheid duren ongeveer zeven tot tien dagen. Maar er zijn ook klachten die wel drie weken lang kunnen aanhouden. De klachten van een verkoudheid zijn:
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Hese stem
  • Loopneus
  • Verstopte neus en/of verstopte holten
  • Tranende ogen
  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Bij kinderen kan er koorts optreden, dit komt bij volwassenen niet zo veel voor.

Verkoudheid behandelen

Als je verkouden bent kan dat het heel vervelend zijn, maar het is niet heel ernstig. Je kunt je werk in principe gewoon blijven doen en hoeft geen bedrust te houden, zoals bij griep. Maar het vermijden van mensen kan wel helpen om verdere besmetting te voorkomen. Neusspray en stomen kan verlichting geven bij een verstopte neus en je kunt gorgelen met een verzachtende thee of zoutoplossing om de keel te verzachten. Pijnstillers mogen gebruikt worden om pijnklachten te verzachten. Zorg voor voldoende frisse lucht en adem zoveel mogelijk door je neus

Homeopathie en kruidengeneeskunde

In de homeopathie zijn er verschillende middelen verkrijgbaar om de klachten van griep of verkoudheid te verlichten. Zo kun je bij de drogisterij Echinaforce druppels kopen. De bestanddelen van dit middels zijn afkomstig van de plant Echineacea purpurea, ook wel de rode zonnehoed genoemd. Deze plant heeft een helende werking en zorgt ervoor dat ons afweersysteem geactiveerd wordt, zodat de weerstand tegen schadelijks stoffen verhoogd wordt. Het middel helpt je lichaam om sneller te herstellen van griep of verkoudheid. Als je last hebt van een verstopte neus of holtes dan kun je Cinuforce neusspray gebruiken. Deze spray zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus minder wordt en zorgt voor een vrij doorgang naar de holtes. Ook zorgt het ervoor dat de trilharen in de neus beter gaan werken, zodat de bacteriën goed worden afgevoerd. Deze spray mag een lange tijd gebruikt worden.

Tot slot

Voorkomen van beide ziektes is toch beter dan genezen. Rust, reinheid en regelmaat zijn nog steeds de basis voor een goede gezondheid.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep en verkoudheid deze winter!Geen griep of verkoudheid deze winter, maar gezond blijven! Hoe wordt griep veroorzaakt? Wat is het verschil tussen grie…
Wie verkouden is, heeft nog geen griepWie verkouden is, heeft nog geen griepIn de koude jaargetijden zijn hoesten en snotteren aan de orde van de dag. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat de pati…

Leigh-syndroom: Neurologische aandoeningLeigh-syndroom: Neurologische aandoeningHet Leigh-syndroom is een zeldzame ernstige neurologische aandoening die zich kenmerkt door de degeneratie van het centr…
Gebruik van Softenon - gevolgenGebruik van Softenon - gevolgenSoftenon werd vanaf 1957 voorgeschreven als effectief middel tegen zwangerschapsbraken. Pas enkele jaren later werd er b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Griep
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Verkoudheid
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.