Pinda’s voor suikerziekte

De stofwisselingsziekte diabetes melitus veroorzaakt bij patiënten o. a. hyperglycemie (te hoog suikergehalte in het bloed) en storingen in de vetstofwisseling. Diabetes veroorzaakt microvasculaire en macrovasculaire storingen, wat kan leiden tot amputaties, blindheid en de dood. Men gaat er vanuit dat ca. 10 % van de wereldbevolking door deze stofwisselingsziekte is getroffen. Daar de klassieke handelspreparaten nevenwerkingen kunnen vertonen, is het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen een belangrijke uitdaging. Uit etnobotanische studies is bekend, dat wereldwijd zowat 300 plantensoorten als volksmedicijn worden aangewend voor hun bloedsuikerverlagende eigenschappen.

Pindanoten / Arachis hypogaea bloedsuikerverlagend

In de traditionele Nigeriaanse geneeskunde wordt de aardnoot oftewel de pindanoten (Arachis hypogaea; Leguminosae) gebruikt bij de behandeling van diabetes. Tot hiertoe liggen echter nog geen wetenschappelijke bewijzen ter beschikking die deze werking kunnen verklaren. In het raam van deze voorliggende studie onderzochten een Nigeriaanse werkgroep in samenwerking met Britse wetenschappers de hypoglycemische werking van een waterig extract van het zaad van Arachis hypogaea. Hierbij werd het effect getest op ratten met alloxan-geïnduceerde diabetes en op gezonde dieren. Tegelijkertijd werd nagegaan, of door het gebruik van dit plantaardig extract, de vetstofwisseling van de onderzochte dieren werd beïnvloed.

Onderzoek bij dieren: pinda bloedsuikerverlagend

Voor de bereiding van het extract werden 900g pinda’s gedurende één nacht geweekt in 1 liter water en dit aftreksel werd gebruikt.De gezonde te controleren dieren werden in drie groepen van elk vier dieren ingedeeld, waarbij voor groep l, constant gewoon water ter beschikking stond. Voor groep II was driemaal per dag water beschikbaar, waaraan 2ml plantaardig pinda-aftreksel was toegevoegd. Voor groep 3 stond alleen het waterig extract ter beschikking. De ratten met diabetes verdeelde men eveneens in drie groepen (IV-VI), die op analoge wijze werden verzorgd. Al de groepen behielden eveneens hun standaardvoedsel. Na 21 dagen behandeling werden bij alle ratten bloedstalen genomen. Bij middel van de gebruikelijke analytische testmethoden werden bloedsuikerspiegel, HDL- en LDL-cholesterol en de concentratie aan triglyceriden in het serum vastgesteld.

Resultaat

Het onderzoek gaf het volgende resultaat bij de diabetes-ratten: de ratten die vrije toegang hadden tot het waterig plantenextract (groep VI) hadden een duidelijker vermindering van de bloedsuikerspiegel dan de groep die alleen 3 maal daags water hadden gekregen met telkens 2ml extract (groep V) liet hypoglycemische effect van Arachis hypogaea kon hiermee worden bevestigd.
Niet alleen was er een bloedsuikerverlagende werking maar ook een opvallende cholesterolverlagende werking. Dus mogelijk tweemaal voordeel voor diabetici.

Enkele andere planten met een bloedsuikerregulerende werking.

  • Arctium lappa - Kliswortel
  • Azadirachta indica A. Juss. Meliaceae - Neemplant
  • Blighia sapida König, Sapindaceae (akee)
  • Daucus carota L., Apiaceae – Wilde peen
  • Eucalyptus globulus Labill., Myrtaceae - Eucalyptus
  • Galega officinalis L., Fabaceae - Galega
  • Ganoderma lucidum (W. Curt. Fr.) Karst. – Reishi paddestoel
  • Morus alba L., Moraceae - Moerbei
  • Panax ginseng C. A. Meyer, Araliaceae – Ginseng
  • Phyllanthus emblica L. and P niruri L., Euphorbiaceae
  • Taraxacum officinale Weber, Asteraceae - Paardebloem
  • Tecoma stans Juss., Bignoniaceae
  • Trigonella foenum-graecum - Fenegriek
  • Urtica dioica L., Urticaceae - Brandnetel
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Diabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes mellitus type 2, ofwel (ouderdoms)suikerziekte, is een toenemend voorkomende ziekte in vele landen, en zo ook i…
Zilverkaars in de overgangVrouwenwortel noemden de Noord-Amerikaans Indianen de zilverkaars (black cohosh. bugbane, black snake root). In het naja…
Bronnen en referenties
  • Marles, R.J., and N.R. Farnsworth. 1995. Antidiabetic plants and their active constituents. Phytomedicine, Vol. 2(2), 137-189.] Fytotherapiecursus Herboristen Opleiding: kruiden bij diabetes. Maurice Godefridi.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.