Het wondermiddel dat natuurazijn heet
Wanneer gistende producten door toepassing van acetobacter verzuurt ontstaat natuurazijn. Van oudsher wordt dit gemaakt door alcohol over houtspaanders te mengen, waardoor een chemische vergistingsreactie ontstaat. Normaal azijn bezit circa vier tot vijftien procent azijnzuur en heeft een pH waarde van rond de twee. Dit valt dus ver buiten de range, waarbinnen gewoonlijk bacteriën en schimmels tot ontwikkeling kunnen komen. Azijn kan met die eigenschap dan ook effectief gebruikt worden om meerdere gezondheidskwalen aan te pakken. Waar kan natuurazijn zoal effectief voor worden gebruikt?
Natuurazijn
Dieet met natuurazijn
Mensen die in het voedsel geregeld azijn doen, komen minder hard aan als mensen die het niet innemen. Azijn stimuleert namelijk de afbraak van vetten in het eten. Er kan dus door het lichaam minder energie uit voedsel worden gehaald en dient het lichaam relatief meer opgeslagen vetten aan te wenden. Mensen die dagelijks azijn aan het voedsel toevoegen danwel een azijn-water thee oplossing drinken kunnen een gezonder lichaamsgewicht onderhouden. Dit is eveneens gebleken bij een Japanse studie met muizen. De muizen kregen iedere dag dezelfde hoeveelheid voedsel, echter die muizen met aanvullend azijnzuur door het eten bleken tien procent minder lichaamsgewicht te hebben. Vetten worden namelijk door de dunne darm direct voorbij de maag verwerkt door gal. Naarmate er meer vet in de maag zit is er meer zuur actief en wordt meer gal door de galblaas afgescheiden. Door de inname van een azijnzuuroplossing is er dus relatief meer zuur actief in de maag, waardoor meer gal wordt toegevoegd. Vet wordt naar verhouding beter afgebroken en komt dus niet meer in het lichaam terecht als calorieën. Ook citroenzuur kan als oplossing in water kan goed helpen om af te vallen.
Bloeddruk en suikerspiegel
Door het gebruik van azijn in het voedsel slaat men minder vet op, waarnaast meer vet uit het lichaam wordt gehaald om aan de energievraag van het lichaam te voldoen. Het gebruik van azijn is goed voor de bloeddruk en daarmee ook voor het bloedsuikergehalte. Relatief minder cholesterol in het bloed zorgt ervoor dat de kans op trombose afneemt en dus neemt de kans op
hart- en vaatziekten door het azijndieet af. Neem zuur eten in om langer te leven. Let wel dit is niet wetenschappelijk aangetoond echter is een reële conclusie gebaseerd op de gunstige werking van zuur/ gal op vet.
Tandaanslag en tandsteen
Je komt gewoonlijk ieder half jaar bij de tandarts en wordt er wederom tandsteen verwijderd. Tandaanslag wordt veroorzaakt door een basische pH waarde van de mond. Een lagere pH waarde zorgt ervoor dat de tandaanslag kan worden opgelost. Aan de andere geldt eveneens dat gaatjes ontstaan door een te lage pH waarde. Om even je mond van tandsteen te ontdoen kun je goed gebruik maken van een azijnoplossing, waarmee je je
mond spoelt. Doe dit echter niet te vaak om gaatjes te voorkomen. Spoel dus eens per twee maand je mond met azijn in water oplossing om je mond lekker fris en schoon te krijgen. Poets je tanden daarna om het fluoride gehalte te laten aansterken zodat je gaatjes voorkomt.
Schimmel en bacteriële infecties
Op het lichaam zijn vele bacteriën en schimmels aanwezig en blijven normaal onder controle door de zuurtegraad van ons lichaam. Het lichaam heeft namelijk een pH waarde van 5 à 6 terwijl bacteriën optimaal gedijen bij een pH waarde van 8. Het kan voorkomen dat de pH waarde wordt verstoord door bijvoorbeeld het gebruik van basische zeep. Om de invloed en groei van bacteriën en schimmels te beperken kan het gebruik van een azijnoplossing veel hulp bieden. Bacteriën kunnen niet gedijen als ze regelmatig in contact komen met zuur. Denk daarbij aan:
- schimmelinfectie van de nagel waardoor een kalknagel ontstaat: neem een voetbadje in azijnoplossing;
- schimmelinfectie van de eikel of voorhuid waardoor rode vlekjes ontstaan;
- jeukende oren na het zwemmen: doe een deel azijn op een deel bronwater en spel daarmee de oren af;
- parasieten: deze houden niet van een zure omgeving. Dit kan zowel inwendig als uitwendig zijn.
Insecten- en kwallensteek
In de lente en zomer zijn er veel beesten in de lucht. Vele van die beesten zoals wespen en bijen kunnen venijnig steken. Azijn is daarbij een goed middel omdat azijn enerzijds verkoelend werkt. De huid zal niet of minder zwellen. Anderzijds heeft azijn een gifneutraliserend effect. Azijn kan ook goed worden gebruik om een kwallensteek te behandelen. Ben je echter op het strand en je wordt gestoken terwijl er geen azijn in de buurt is, plas dan op de steek. Ben je ergens gestoken waarop je zelf niet kunt plassen, vraag assistentie van iemand in de buurt. De urine is namelijk deels zurig, waardoor het effect van de kwallensteek wordt verminderd. Heb je bij toeval een zure vrucht bij je, dan biedt dat ook uitkomst. Des te sneller zuur wordt gebruikt op een beet of steek des te sneller zal het lichaam herstellen.
Lees verder
Reacties
Elisa, 12-08-2018
Het klinkt goed, azijnoplossing nemen. Maar, er staat helaas niet bij, hoeveel, en wanneer.
Groet
Reactie infoteur, 16-08-2018
Alles moet met mate, teveel is ook niet goed. Het hangt uiteraard per persoon af wat de beste combinatie is.
Madonna, 06-02-2017
Kun je appelazijn in gekookt water drinken, of is dit juist niet goed i.v.m. de darmflora?
Reactie infoteur, 07-02-2017
Je kunt het drinken in een oplossing. Maximaal 3 glazen per dag met niet meer dan 2 tot 3 theelepels appelazijn. Het heeft in deze hoedanigheid een gunstige werking op het gewicht en gezondheid.