Welk magnesium supplement kiezen?

Welk magnesium supplement kiezen? Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsstoffen die uit de bodem komen steeds minder magnesium. Daarom hebben steeds meer mensen en dieren last van een tekort aan magnesium. En omdat magnesium nodig is voor meer dan 600 enzymatische processen in het lichaam kunnen de klachten zeer uiteenlopen. Maar vaak hebben ze te maken met het niet kunnen ontspannen van spieren of zenuwen. De vraag is dan hoe je dit tekort aan magnesium het beste kan aanvullen.

Algemeen

Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Het is daarvoor afhankelijk van de voeding. Daarom is het een verstandig idee om magnesium dagelijks aan te vullen. Gelukkig kan dit op diverse manieren. Het kan door het innemen van een magnesium supplement in de vorm van poeder, tabletten of capsules en je kan ook magnesium aan het lichaam toevoegen door gebruik te maken van magnesiumolie.


Magnesium in voeding

Natuurlijk zit er in voedsel nog wel wat magnesium. Cacao bevat het hoogte percentage aan magnesium van voedselbronnen. Maar ook in tarweproducten (-zemelen) en granen, sojaproducten, noten (vooral amandelen, pecannoten en cashewnoten), bonen, zaden (zonnebloempitten, sesamzaad), bananen en abrikozen, volle rijst, kokos en schelpdieren zit magnesium. Alle groene bladgroenten bevatten magnesium vanwege het hoge chlorofylgehalte (1*).

Welk supplement is een goede keuze?

Toevoegen van magnesium kan door middel van het slikken van een supplement of door het gebruik van magnesium olie. Magnesium is te verkrijgen in tabletten, capsules of in poedervorm. Magnesiumolie kan men uitwendig gebruiken door deze te smeren op je huid of er een (voeten)bad mee te nemen. De keuze is aan jezelf.

De opname van magnesium verbeteren

Men kan de biologische beschikbaarheid van magnesium versterken door synergistische (meewerkende) elementen aan te vullen. Hierbij moet je vooral denken aan een goede verhouding met het element calcium. Vitamine D kan daarbij ook een belangrijke rol spelen. Een tekort aan vitamine D geeft een moeilijke opname door de darmwand en een moeilijke acceptatie van calcium in het bloed. Dat geldt overigens ook voor de opname van magnesium! De verhouding calcium-magnesium in het lichaam moet ongeveer 3:2 zijn. Ook de vitaminen B3, B6, C, F, het mineraal zink en het aminozuur taurine blijken voor een maximale benutting van magnesium onmisbaar te zijn (2*).

Magnesium verbindingen in supplementen

Magnesium supplementen bestaan er in organische en anorganische verbindingen. Organische magnesium verbindingen zijn: -L-aspartaat, -arginaat, -ascorbaat, -aspartaat, -caprylaat, -citraat, -cysteïnaat, -fumaraat, -gluconaat, -glutamaat, -glycinaat, -ketoglutaraat, -Krebs, -lactaat, -lysinaat, -malaat, -methionine, -nicotinaat, -orotaat, -salicylaat, -succinaat, -tartraat en -taurinaat en aminozuurgecheleerd magnesium. Anorganische vormen, voorbeelden daarvan zijn oxiden, sulfaten en chloriden.

Beide vormen zijn goed opneembaar, althans indien het maagdarmkanaal goed functioneert. Mensen die maagzuurremmers gebruiken of mensen die een slechte darmwerking hebben (zoals veel oudere mensen bijvoorbeeld), kunnen beter kiezen voor een organisch gebonden magnesium.

Het kiezen voor een organische magnesium verbinding

Uit bovenstaand verhaal blijkt dus dat het verstandig is om een organische magnesium verbinding uit te kiezen als supplement. Maar daarvan zijn er nog heel veel. Magnesium in combinatie met taurine is volgens sommigen de best opneembare vorm. Beide stoffen helpen de spieren ontspannen en zijn ook betrokken bij de prikkelgeleiding. Deze combinatie, magnesium-tauraat dus, is een goede keuze voor mensen met bijvoorbeeld ritmestoornissen en hartklachten. Magnesium-malaat is dan weer een betere keuze voor mensen met fibromyalgie en (chronische) vermoeidheid. De malaatvorm is magnesium gebonden aan appelzuur. Appelzuur kan melkzuur afbreken en kan daarom helpen tegen fibromyalgie klachten. Een andere goede, meest goedkope keuze is magnesium-citraat. In studies waarbij men let op de opname van magnesium door het lichaam blijkt dat magnesium-citraat veel beter wordt opgenomen dan de anorganische vorm magnesiumoxide. Bekende merken die goede magnesium supplementen verkopen zijn onder andere Orthica en Solgar.

Andere goede verbindingen zijn magnesium-glycinaat (goed bij ontgifting van kwik/ amalgaam), magnesium-aspartaat (voor sporters) en magnesium-l-threonaat (goed voor het geheugen). Ook celzout nummer 7, magnesium phosphoricum is een goed opneembaar supplement.

Magnesiumolie

Wil je liever geen magnesium supplement slikken en toch extra magnesium binnen krijgen dan is magnesium olie een hele goede keuze. Deze olie kan je op de huid smeren of je kan er een voetenbad of gewoon bad mee nemen. Zeker in bad werkt het heerlijk ontspannend. Een pompje magnesiumolie bevat ongeveer 15 mg magnesium. Meer informatie over magnesiumolie is in dit artikel te vinden.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die kunnen ontstaan door het innemen van teveel magnesium met name bij de vormen glycinaat of sulfaat is diarree. Ook neemt de kans op hartritmestoornissen toe bij het te lang innemen van magnesium glycinaat. Vermijd het liefste aan aspartaat en glutomaat gebonden magnesium. Deze aminozuren zijn neurotoxisch als deze niet aan andere aminozuren gebonden zijn.

Lees verder

© 2013 - 2025 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…
Glutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesiumGlutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesiumMineralen hebben veel verschillende taken in het lichaam. Indien er tekorten aan één of meerdere mineralen ontstaan kan…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…

Natriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalenNatriumbicarbonaat vs. zuren: invloed op ziekten en kwalenVanaf de geboorte bevat ons lichaam een bepaald natriumbicarbonaatgehalte, waarmee zuren via de nieren kunnen worden afg…
Ontzuren van lichaam is na het veertigste jaar noodzakelijk!Ontzuren van lichaam is na het veertigste jaar noodzakelijk!Zodra we de veertig zijn gepasseerd, zal het aandeel zuren in het lichaam geleidelijk aan toenemen. Het lijkt er daarbij…
Bronnen en referenties
  • (1*) http://www.fonteine.com/magnesium_tekort.html
  • (2*) http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/nutrienten/mineralen/magnesium.htm
Reacties

Christfine, 12-12-2019
Dag,
Ik zit in de overgang en studeer weer. Nu wil ik magnesiumbisglycinaat gaan slikken voor mijn hersenen maar hoeveel mg is nou een veilige en toch werkzame dosering…? En met of zonder taurine…? Ik slik ook de multivitamine van Flinndal, voor vrouwen van 50+… Ik ben erg bang voor bijwerkingen en overdoseringen, vandaar mijn vraag ;-) Oh, en voor mijn artrosenek ga ik maar magnesiumolie spray gebruiken denk ik…?
Alvast dank voor uw advies! Reactie infoteur, 12-12-2019
Heb je misschien wat aan dit artikel? https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120421-magnesiumolie-voor-vermoeidheid-zenuwen-hoofdpijn-etc.html
Als je al magnesium inneemt in een Multi en ook nog magnesium olie gaat gebruiken krijg je waarschijnlijk wel genoeg magnesium binnen. Misschien is dan heen magn bislycinaat niet nodig.

Ingrid, 30-08-2019
Ik heb vandaag magnesium citraat 400mg van het kruidvat gekocht voor de spierpijn in mijn bovenbenen, zowel s'nacht als bij veel bewegen overdag, ook slaap ik zeer slecht ben veel moe en neerslachtig, daar komt bij dat ik RA, artrose, copd en ostrepernie heb. Voor de RA krijg ik een jakremmer en voor de Artrose Meloxicam en voor de Osterpernie vit D en calcium. Van de Bisfosnaten ten ging mijn gebit naar zijn grootje.
Mijn vraag is is de dosering niet te hoog en kan ik deze zomaar gaan gebruiken Reactie infoteur, 02-09-2019
400 mg van magnesium citraat is een normale dosering, maar als je erover twijfelt kan je natuurlijk altijd je huisarts of apotheker om advies vragen.

Gerina Ijdema, 02-04-2019
Ik las dat magnesium ook helpt bij onrustige benen en dus gebruik ik Magnesium Citraat van het Kruidvat maar na ruim 6 maanden gebruik kom ik tot de conclusie dat het niet helpt, welke andere soort misschien wel? Reactie infoteur, 03-04-2019
Magnesium citraat is meestal een goed opneembare vorm van magnesium, de kwaliteit van het kruidvat is misschien wel wat minder. Een ander idee is om je/uw benen in te smeren met magnesium olie. Of als dat te vettig aanvoelt met magnesium bodylotion.

Brigitte, 29-12-2018
Ik heb nogal last van spierkrampen in benen en voeten, vooral 's nachts. Nu zegt men wel dat je dan "magnesium moet nemen". Maar ik zou bij God niet weten welke er zijn zoveel soorten en verschillende prijzen. Ik ben 66+ Reactie infoteur, 02-01-2019
Zoals in het artikel ook staat is magnesium citraat een goede en goedkope oplossing. Maar ook het smeren van magnesiumolie kan een oplossing zijn, dan is er een gerichtere aanpak mogelijk. Immer rechtstreeks smeren op de plekken waar uw benen zeer doen. De magnesium in de olie wordt door uw huid opgenomen en zo dus benut door uw lichaam.

Zere benen kunnen ook duiden op spataderen (ook al zijn ze lang niet altijd te zien). Vaak houdt u dan ook vocht vast in de voeten/enkels. Ondersteunende kousen (oa bij de hema te koop) zijn dan soms een fijne oplossing tegen de pijnlijke benen.

Henny, 11-12-2018
Welke magnesiumolie kan ik gebruiken bij rusteloze benen? Reactie infoteur, 12-12-2018
Het merk van magnesium-olie maakt niet zoveel uit. Meeste komt uit dezelfde bron (in Nederland). Hier nog een artikel over magnesiuim-olie : https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120421-magnesiumolie-voor-vermoeidheid-zenuwen-hoofdpijn-etc.html

Josephine, 06-12-2018
Ik ben op zoek naar het beste gezondste supplement van magnesium. Nu lees ik hier dat magnesiumcloride een anorganische vorm is en daardoor misschien niet zo goed opneembaar. Ook lees ik dat magnesiumolie erg goed is om te smeren. Maar kijk ik wat er in de diverse olie zit dan is het altijd magnesiumcloride. Dus ik ben wat in de war van wat nu het beste supplement is. Kun je mij hier meer duidelijkheid over geven? Reactie infoteur, 06-12-2018
Goede vraag! Volgens mij komt het vooral omdat de olie door de huid wordt opgenomen en niet dmv de spijsvertering. De huid neemt de chloride vorm veel gemakkelijker op dan het maag en darmkanaal.

Eric, 27-08-2018
Bestaat er een verschil tussen de supplementen uit het Kruidvat en de apotheek aub? Gezien de prijsverschillen zou men denken van wel. Reactie infoteur, 27-08-2018
Prijsverschillen worden verklaard door het merk, maar ook door de gebruikte grondstoffen. Magnesium oxide bijvoorbeeld is een goedkope grondstof, magn malaat b.v. is duurder.

Huub, 31-12-2017
Ik gebruik de magnesium tabletten van Kruidvat.
Bevallen me goed, ik was voorheen moe en snel verkouden, spier verkrampingen en dergelijke.
Maar nu sinds ik magnesium tabletten gebruik voel ik me beter.
De Kruidvat tabletten zijn niet duur. Reactie infoteur, 02-01-2018
Wat fijn om te lezen! Weet je ook welke soort magnesium je nu slikt? Dus bijvoorbeeld magnesium citraat? Misschien dat andere mensen dat graag willen weten.

Evelien Nijhof, 29-10-2017
Ik wil magnesium gaan slikken voor mijn hartkloppingen en psychische gemoeds toestand.
Nu heb ik gelezen dat ik het beste de tauraat kan nemen maar zonder toevoeging van oxide.
Wat adviseert u?
Vriendelijke groet,
Evelien Nijhof Reactie infoteur, 30-10-2017
Voor hartkloppingen inderdaad de magnesium tauraat. Magnesium oxide is een ander product, dat niet goed wordt opgenomen door het lichaam, deze vorm wordt dus niet aangeraden. Magnesium spray of voetenbad is een andere aanrader, dan wordt de magnesium via de huid opgenomen.

Brenda, 20-06-2017
Ik zie door de bomen het bos niet meer. situatie is als volgt :
mijn dochter van 14 heeft een lactose intolerantie, vitamine D te kort. Heel veel last van vermoeidheid, altijd koud. Veel last van de spieren. Magnesium tabletten van de kruitvat vind ze te groot om door te slikken zelfs als ze al gehalveerd zijn. Fysio adviseerde magnesium bad.

Welk product kunnen we het beste gebruiken?

groet Brenda Reactie infoteur, 20-06-2017
Voor een magnesium bad heb je magnesiumvlokken nodig, die heb je van verschillende merken, zie bijvoorbeeld ook de advertenties bij het artikel over magnesiumolie (link staat in dit artikel). Of je kan ook magnesium olie in het badwater of voetenbad gebruiken, ook dat bestaat er van verschillende merken.

Vitamine D tekort kan inderdaad te maken hebben met een tekort aan magnesium, ook de spierklachten kunnen magnesium tekort als oorzaak hebben.

Susanne, 04-01-2017
Ik gebruik magnesium om mijn PMS klachten te verminderen. Elke maand heb ik namelijk last van heel erge stemmingswisselingen. Ik had gelezen dat magnesium glycinaat hiervoor de beste oplossing is. Klopt dit? Welke hoeveelheid magnesium zou ik per dag moeten innemen? Reactie infoteur, 04-01-2017
Magnesium glycinaat is dan inderdaad een mogelijkheid. De dosering per dag is voor iedereen verschillend, maar denk aan hoeveelheden tussen de 400 en 800 mg per dag. Ik hoop dat het gaat werken!

Agnes, 27-11-2016
Ik gebruik voor mijn chronische darmklachten de magnesiumhydroxide PCH. Ik wil nu ook magnesiumcitraat hierbij gaan slikken voor mijn spieren, ik vroeg me alleen af of ik deze twee vormen van magnesium wel kan combineren, of kan dit ergere darmklachten veroorzaken bij mij? Reactie infoteur, 28-11-2016
Waarschijnlijk gaat de combinatie van twee verschillende magnesiumsoorten wel gewoon. Het zal eerder de dubbele hoeveelheid magnesium zijn die voor darmklachten kan gaan zorgen.

T. van Hofwegen, 10-08-2016
Ik gebruik magnesium, heb nu van Pharma Nord bioactive magnesium. Op de verpakking staat: bij voorkeur tijdens/na de maaltijd inzien GEHEEL innemen. Dit lukt me niet
Ik breek de pil in 3 stukken. Is het ook een idee om hem te laten oplossen in water? De spierkrampen in de kuit zijn over. Wel heb ik na het innemen van de stukjes pil even kort last van de maag. Reactie infoteur, 11-08-2016
Misschien dan de volgende keer beter kiezen voor een capsule? Dat neemt waarschijnlijk gemakkelijker in als zo'n grote pil. Maagklachten ervan kan je voorkomen om de pil echt tijdens het eten in te nemen, niet op een lege maag.

Bea, 17-02-2016
Zou magnesium ook kunnen werken tegen spierknopen? Ik loop wel bij een fysio, maar zou graag ook zelf iets willen doen… Reactie infoteur, 18-02-2016
Ik denk niet dat spierknopen zich zo maar op kunnen lossen. Is daar niet speciaal de triggerpoint massage of dry needling voor?! Magnesium zal wel bijdragen aan eerder herstel daarna waarschijnlijk. Voel je zelf veel spanning in je spieren of de fysio misschien?

H. Dijkstra, 25-01-2016
Graag zou ik willen wat voor magnesium ik nog kan gebruiken.Nu gebruik ik "magnesiumhydroxide PCH". De kuitkrampen blijven komen. Er moet een soort zijn welke niet in de apotheek te koop is. Maar welke kan dat zijn? Wijs mij eens de weg, welke ik hierin moet gaan. Zie graag per omgaande uw reactie tegemoet.

Hille Dijkstra Reactie infoteur, 25-01-2016
Alle in het artikel genoemde soorten magnesium zijn te verkrijgen bij de drogist of natuurvoedingswinkel. U hoeft er dus niet voor naar de apotheek. Welke soort u kiest hangt af van uw klachten en of u tabletten wilt slikken of wellicht alleen magnesiumolie op uw huid wilt smeren.

Magnesiumhydroxide bevat als werkzame vorm magnesiumoxide. Van deze vorm is bekend dat hij vaak niet goed werkt voor het lichaam. Magnesiumoxide wordt soms wel gebruikt als maagzuurbinder of bij verstopping. Maar werkt dus minder om klachten als spierkrampen op te lossen.

Naamchrista, 15-01-2016
Ik heb veel nek- en armklachten. Mij is geadviseerd magnesium in te nemen. Nu heb ik spastische darmen dus durf geen tabletten in te nemen. Ik heb magnesiumolie geprobeerd maar mijn huid jeukt dan heel erg. Nu wil ik voetenbaden proberen. Moet ik dan elke dag een magnesiumvoetenbad nemen en hoeveel magnesium moet er in een bak water voor de voeten? Krijg ik dan net zoveel binnen als wanneer ik het via tabletten zou innemen? Reactie infoteur, 15-01-2016
Om de jeuk of tintelingen met magnesiumolie te voorkomen zou je ook nog kunnen proberen om de olie wat te verdunnen met water. En dan langzaamaan al meer olie en minder water.

Van Zechsal bijvoorbeeld adviseren ze 125 gram magnesiumvlokken in 4 liter water te gebruiken voor een voetenbad en dat dan om de dag. Ongeveer een half uur lang.

Ja, de huid is ook prima in staat om magnesium op te nemen met de olie of het voetenbad.

Maria, 24-08-2015
Welke soort magnesium is het beste voor mij? Ik heb osteoporose en slagaderverkalking. Ik slik o.a. maagzuurremmers, gebruik bloedverdunners. Ik wil erger voorkomen. Ik slik vit.D3. 25 mcg. en 500mg.calcium, 80% carbonaat. Mijn darmen zijn geregeld spastisch, heb een snelle darmwerking. Ik slik geen statines (moet eigenlijk wel) en geen bisfosfonaat. Help mij s.v.p. Reactie infoteur, 25-08-2015
Als je darmen snel van slag zijn, dan is misschien magnesiumolie smeren het beste alternatief. Zo krijg je toch magnesium in je lichaam zonder je maag en darmen extra ermee te belasten. Een andere optie is magnesium ascorbaat, dit is vitamine C poeder waarin en magnesium en calcium zit. Dit is gelijk ook minder zuur voor de maag. Maar of daarin genoeg magnesium zit verschilt per merk en hoeveel je ervan inneemt. Maar dit is eigenlijk meer een vitamine C product als een magnesium supplement. De huisarts kan je natuurlijk ook gewoon om advies vragen!

Attje, 02-04-2015
Hallo, Ik gebruik voor hartkloppingen magnesium 200 gr. van Gezond en Wel. Deze bestaat uit; magnesiumcitraat, malto dextrine, micro crystaline cellulose, silicium dioxide, magnesium stearaat, natrium, glucolate sterch, stearinezuur, hydroxy propyl methyl cellulose glycerol en bijenwas. Heb geen last meer van hartkloppingen maar nu wel van buikpijn en soms diaree. Gebruik ik de goede magnesium. En wat mij vandaag is verteld dat magnesium kankerverwekkend zou zijn. Ben hierdoor toch wel ongerust geworden. Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 03-04-2015
Magnesium zelf kankerverwekkend, of alle hulpstoffen die je opnoemt? Want dat zijn er wel erg veel! Magnesium zelf is gezond en heeft je lichaam echt nodig.
De buikpijn en diarree zou kunnen komen door een te hoge inname van magnesium, dat is een bekende bijwerking. Dus liever met een wat lagere dosering beginnen en dan proberen op te bouwen. Zie ook een paar reacties terug voor nog meer informatie.

Kimberley Pex, 03-08-2014
Iemand raadde mij magnesiumfosfaat aan, specifiek tegen mijn dagelijkse krampen, die me soms tot waanzin drijven. Is dat zo? tegen krampen? bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 06-08-2014
Magnesium pillen of magnesium olie kunnen inderdaad heel goed werken tegen kramp. Dit komt omdat magnesium ontspannend werkt op de spieren.
Kramp kan een teken zijn dat je lichaam een tekort heeft aan magnesium.

Tilly, 23-02-2014
Ik heb voor ondermeer psychische klachten magnesiumtabletten gekocht. Nou zijn er heel veel verschillende soorten en ik weet niet of ik wel de goede heb gekocht. Eerst gebruikte ik de tabletten van bioactive en daar zit in: magnesiumcarbonaat magnesiumhydroxide magnesiumacetaat mikrokristallijne cellulose dicalciumfosfaat hypromelose magnesiumstearaat en siliciumdioxide. Ik had het idee dat het goed op mijn psychische toestanden werkte maar ik kreeg er erge buikpijn en diarree van. Toen heb ik bij de tuinen de magnesium citraat gekocht en daar zit in: microkristallijnecellulose dicalciumfosfaat stearinezuur magnesiumstearaat siliumdioxide Ik heb het ide dat ik hier weer buikpijn van krijg en het positieve effect die ik wel voelde bij die van bioactive merk ik niet. Kunt u mij zeggen of ik wel de goede heb gekocht en zo niet welke ik dan moet kopen? Reactie infoteur, 23-02-2014
Diarree na inname van een magnesium supplement duidt vaak op een te hoge (start) dosering. Ik weet niet hoeveel mg je slikt per dag? Misschien kan je eventueel een tablet of capsule eerst halveren en daarmee beginnen. Of anders het eens proberen met magnesiumolie, dan omzeil je de maag en darmen omdat de olie door de huid wordt opgenomen. Je kan dan ook gemakkelijk beginnen met een lage begindosering. En dan langzaam ophogen totdat je weer buikproblemen krijgt. De dag erna dan weer een iets lagere dosering gebruiken.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.