Beter slapen met behulp van celzouten

Beter slapen met behulp van celzouten Lekker slapen, wie wil dat nu niet? Celzouten kunnen er nog wel eens voor zorgen, dat slaapproblemen worden opgelost. Dus bij problemen met inslapen of doorslapen en ook het hebben van veel nachtmerries kan duiden op bepaalde tekorten aan mineralen, die door celzouten opgelost kunnen worden. Voor elk slaapprobleem zijn er andere celzouten, die kunnen helpen om het probleem op te lossen.

Oorzaken van slecht slapen

Waarom mensen (soms) niet goed slapen kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan duiden op lichamelijke problemen, zoals pijn of hormonale onbalans. Maar ook stress kan hierin een grote rol spelen. Een snurkende partner kan zorgen voor slapeloze nachten. Maar ook angst of een depressie kunnen de oorzaak zijn van minder goed slapen. Daarnaast kunnen ook tekorten aan bepaalde mineralen een rol spelen in de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap. Eens een nacht wat minder slapen kan iedereen overkomen, maar als dat meer structureel gebeurt dan is het fijn als er wat aan te doen is. En natuurlijk kan de huisarts slaappillen voorschrijven, maar als je deze niet wilt slikken dan zijn wellicht celzouten een goed alternatief om eens te kijken of die je kunnen helpen bij de slaapproblemen. Problemen met je slaap kan immers duiden op tekorten aan bepaalde mineralen en celzouten kunnen deze op een doeltreffende manier aanvullen. Bach bloesemdruppels bijvoorbeeld kunnen ook aanvullend werken voor mogelijke psychische oorzaken.

Een optimale werking van bepaalde organen

Als je iedere nacht op ongeveer hetzelfde tijdstip wakker wordt, kan het zinvol zijn om eens te kijken bij welk orgaan dit tijdstip hoort. Volgens de TCM-leer heeft ieder orgaan zijn eigen tijdstip waarop het orgaan het meest actief is. Zo duidt bijvoorbeeld wakker worden tussen 1 en 3 uur 's nachts op een overbelasting of zwakte van de lever. Celzouten die de lever ondersteunen zijn celzout nummer 10 en 26. Celzout nummer 1 past weer meer bij wakker worden tussen 3 en 5 uur 's nachts.

Wat zijn celzouten?

Celzouten zijn verwreven mineraalzouten in tabletvorm. Ze zijn ontwikkeld door Dr. Schüssler. Dr. Schüssler leefde in de 19de eeuw en was een homeopathisch arts. Oorspronkelijk waren er twaalf verschillende celzouten, die basiscelzouten genoemd werden. Elk nummer van de celzouten bevat een ander mineraal. Inmiddels zijn deze twaalf uitgebreid tot 27 celzouten. Ieder met hun eigen werking. De mineralen die in de celzouten zijn verwerkt worden veel beter door het lichaam opgenomen dan "normale" mineralen. Dit komt omdat de mineralen in celzouten verdund zijn en daardoor beter in de cellen kunnen komen.

De meeste van deze celzouten neem je in door ze op of onder je tong te laten smelten, dat gaat vaak heel snel. Celzout nummer 7 kan je ook innemen door de tabletten op te lossen in warm water. Welke celzouten je nodig hebt hangt af van je klachten. In dit artikel worden de celzouten behandeld die van belang zijn voor een betere, goede slaap. Voor een meer algemene uitleg van de celzouten kan je hier terecht.

De beste celzouten voor een betere slaap

Omdat er verschillende soorten slaapproblemen zijn met verschillende oorzaken is niet één therapie met celzouten voor te schrijven. Er dient echt gekeken te worden naar de oorzaak van het probleem. Om je hierbij te helpen volgen nu de celzouten die van toepassing zijn voor het krijgen van een betere, gezonde slaap. Het is dan mogelijk om een speciaal voor jou gekozen samenstelling van celzouten te maken.

Algemene celzout voor de slaap, celzout nummer 14

Dit celzout, kalium bromatum, is bekend als het algemene celzout voor de slaap. Het werkt rustgevend voor de zenuwen. Het wordt ook gebruikt als er lichamelijke oorzaken zijn voor de slaapproblemen zoals een schildklier die overwerkt is of hoofdpijn. Dit celzout kan ook goed ingenomen worden samen met "de hete 7". Samen met celzout nummer 7 dus, klaargemaakt in warm water.

Celzout nummer 2

Calcium phosphoricum werkt goed als de slaapproblemen te maken hebben met spanningen. Zowel lichamelijke spanningen als geestelijke spanningen.

Celzout nummer 5

Het klinkt misschien wat vreemd, maar soms mist je lichaam energie om goed te kunnen slapen (te moe om te slapen). Celzout nummer 5 kan dit oplossen.

Celzout nummer 7

Eigenlijk is magnesium, celzout nummer 7, ook weer een algemeen slaapmiddel, net als nummer 14. Het werkt voor beter inslapen en doorslapen. Magnesium werkt bij slaapproblemen die gepaard gaan met prikkelbaarheid en hartkloppingen. Ook bij een verstoord dag- nachtritme werkt dit celzout het beste. Dit celzout werkt ontspannend. Het is ook het enige celzout dat op een andere manier kan worden ingenomen. De ongeveer 7 tabletten oplossen in heet water wat je vervolgens opdrinkt voor het slapen gaan. Er zijn ook veel mensen die een "gewoon" magnesium supplement innemen onder andere om beter te kunnen slapen.

Celzout nummer 21

Zincum fluoratum is een celzout wat de weerstand goed ondersteunt en kan helpen bij allergieën en de opbouw van bindweefsel in banden en pezen. Maar het werkt ook bij slaapstoornissen onder andere door angsten en stress. Stress verbruikt immers zeer veel zink in het lichaam. Het hoort ook bij slaapproblemen die iedere keer weer opspelen tussen 21.00 en 23.00 's avonds, dit is gerelateerd aan onder andere de schildklier.

Celzout nummer 22

Bij een onrustige slaap en veel nachtmerries werkt calcium carbonicum.

Hoeveel innemen van de celzouten?

Over de hoeveelheid in te nemen celzouten verschillen de meningen nogal. Het aantal varieert van 3 tot wel 20 stuks per dag/nacht. Maar 3 tot 5 stuks per celzout lijkt een goede hoeveelheid om in ieder geval mee te beginnen.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een goed "slaapdrankje" is zeven tabletten van nummer 7 plus drie van celzout nummer 2. Mocht dit na een paar dagen niet voldoende werken kan er nog aan celzouten nummers 14 en 21 worden gedacht (3 tot 5 stuks). Al naar gelang de oorzaak van de problemen met slapen natuurlijk.

Lees verder

© 2016 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een crème maken van celzoutenZelf een crème maken van celzoutenDe eerste 12 celzouten van Schüssler hebben ook crèmes in hun assortiment, zodat je bepaalde plekken op het lichaam loka…
Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)Celzouten voor gewrichtsproblemen (onder andere artrose)Problemen met de gewrichten kunnen zorgen vooral bij ouderen voor veel pijn en stijfheid. In de winkel zijn verschillend…
Celzouten nummer 7-9, magnesium en natriumCelzouten nummer 7-9, magnesium en natriumSchüssler celzouten kunnen helpen bepaalde tekorten aan mineralen op te lossen. Er zijn 12 verschillende basis celzouten…
Celzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calciumCelzouten nummer 10-12, natrium, silicea en calciumTekorten aan mineralen kunnen aangevuld worden door celzouten. Sommige celzouten werken daarbij ook nog eens heel goed s…

Pijn en vermoeidheid bestrijden met meditatiePijn en vermoeidheid bestrijden met meditatieRuim twee miljoen Nederlanders kampen met chronische klachten. Twee Amerikaanse onderzoekers vonden een remedie voor chr…
Emoties verwerken; help je organen door goed te ademenEmoties verwerken; help je organen door goed te ademenEmoties worden in ons lichaam verwerkt in onze organen. Daar komen allerlei uitdrukkingen vandaan zoals 'iets op je leve…
Bronnen en referenties
  • http://www.mineralstoffreferentin.at/files/Newsletter201203.pdf
  • http://www.netdoktor.de/schuessler-salze/21-zincum-chloratum/
Reactie

Jeske, 17-12-2020
Zijn deze zouten in te nemen terwijl er ook quetiapine en / of lorazepam worden gebruikt? Of werkt dit elkaar tegen? Reactie infoteur, 18-12-2020
Ik denk dat dit echt een vraag voor de huisarts of apotheker is om te beantwoorden.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 14-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.