Emoties verwerken; help je organen door goed te ademen
Emoties worden in ons lichaam verwerkt in onze organen. Daar komen allerlei uitdrukkingen vandaan zoals 'iets op je lever hebben' en 'gal spuwen'. De Chinese Tao en de Indiase Ayurveda kennen al duizenden jaren de relatie tussen emoties en de organen. Hoe komt het dat bij veel mensen de emotionele verwerking stagneert? Er zijn twee factoren belangrijk: aandacht en ademhaling. De ademhaling zorgt ervoor dat de energie kan doorstromen tot onderin het lichaam. Hoe kun je er voor zorgen dat je jouw emoties beter verwerkt en daarmee ziekte voorkomt?
Het verwerken van emoties
Er bestaat een relatie tussen ons gevoelsleven en onze organen. In het oosten van de wereld wordt deze kennis benut in de geneeskunst. Dat gebeurt in de Tao en in de Ayurveda. Onze taal vertelt het ons ook. Kijk eens naar deze uitdrukkingen:
Bron: Ben Kerckx, Pixabay
- Ergens mee in de maag zitten
- De longen uit je lijf huilen
- Het hart op de juiste plaats hebben
- Gal spuwen
- Dat is een pak van mijn hart
- Iets op je lever hebben
- Van je hart geen moordkuil maken
- Heb het hart eens!
- Vlinders in je buik hebben
Organen kennen positieve en negatieve emoties
De maag heeft vriendelijkheid als positieve emotie en zich zorgen maken als negatieve emotie. Bij het hart is dit respectievelijk vriendelijkheid, respect en vreugde tegenover ongeduld en haat. Bij de lever is dit vriendelijkheid en kwaadheid. Bij de nieren is dit vriendelijkheid versus angst. Bij de longen rechtvaardigheid versus verdriet.
Volgens de ayurveda is bij de vrouw het belangrijkste orgaan voor de emotionele verwerking de baarmoeder. Die leer zegt dat het erg belangrijk is naar behandelmethoden te zoeken voor problemen met de baarmoeder. Slechts in een uiterst geval mag tot verwijdering worden overgegaan. In Nederland wordt een baarmoeder relatief snel verwijderd. Daarmee is wellicht het fysieke probleem verholpen, maar kan de baarmoeder niet meer zorgen voor emotionele verwerking.
Aandacht en ademhaling
Toch zijn er veel mensen met onverwerkte emoties. Onze organen doen dus niet altijd hun werk. Twee zaken zijn belangrijk.
Allereerst aandacht. Dit betekent dat we moeten durven voelen. Juist 'naar je gevoelens toe gaan' in plaats van ervoor weglopen of ze onderdrukken. Toch is dit niet voldoende. Als het hierbij blijft, loop je het risico erin te blijven hangen. Je geeft dan je gevoel veel aandacht, waardoor het zelfs groeit en versterkt. Dit is niet de bedoeling. Onze ademhaling is hier de verbindende factor. Er is iets bijzonders aan de hand met onze ademhaling. Waar we ademhalen worden emoties verwerkt. Waar we dus niet ademen, stagneren emoties. Onze ademhaling masseert ons lichaam gedurende de hele dag. De organen worden als het ware gekneed door deze massage. Ze zijn in beweging. Het is nodig dat de adem naar beneden gaat, naar onderin de buik. Pas dan wordt de emotie goed 'verteerd'.
Borstademhaling en buikademhaling
Als je constant maalt over van alles is het hoofd overactief. Dat maakt minder gelukkig en onrustig. Hoe meer je in je hoofd zit hoe moeilijker het wordt om iets uit je handen te krijgen. Als je zoveel denkt, is de ademhaling te hoog. Dat wil zeggen dat er sprake is van borstademhaling in plaats van buikademhaling. Als je goed leert ademen in de buik, wordt het rustiger in je hoofd. Wat je denkt wordt dan via de ademhaling vervoerd naar je buik en daar verwerkt. Veel van onze gedachten hebben namelijk een emotionele lading. Het is dus erg belangrijk dat tot onderin de buik wordt geademd.
Hoe doe je dat: onderin je buik ademen?
Wat je kunt oefenen is ademhalen met de buik waarbij de borstkas nauwelijks beweegt. Je kunt kijken hoe groot de ruimte is om te ademen in je buik. Dit kan gewoon over je kleding heen. Je legt daartoe je hand helemaal onder op je buik. Je ademt dan rustig zo laag mogelijk in. Beweegt je hand op de inademing naar boven, dan doe je het goed. Gaat dat makkelijk en soepel? Beweegt ook je borstkas of enkel je buik? Hoe verder je hand omhoog gaat, hoe meer ruimte je in je buik hebt. Het gaat echt om ruimte in je onderbuik. Niet enkel ter hoogte van je maag. Het is mogelijk te leren lager te ademen. Daardoor zul je je emoties beter verwerken. Door daarmee bezig te zijn is je aandacht tevens niet bij je gedachten, welke je emoties veroorzaken. Je aandacht kan namelijk maar op één plaats tegelijk zijn!
Het verwerken van emoties door lage buikademhaling
De uitademing dient lang genoeg te zijn. In het algemeen is drie tellen inademing en zes tellen uitademen voor een volwassene een mooie ademhaling. Adem je altijd maar twee tellen in en uit dan wordt er teveel vastgehouden. Je kunt dan oefenen en proberen naar een ademhaling van drie tellen in en zes tellen uit te gaan. Terwijl je dit doet voel je waar er spanning zit in je lichaam. Komen er beelden of gedachten, geef daar geen aandacht aan. Je bent aan het voelen waar de spanning zit. Door laag te ademen, zal de spanning verdwijnen en de emotie verwerkt worden. Doe dit maximaal twintig minuten. Eindig altijd met een beeld of gedachte, welke een krachtig gevoel geeft.