Waar zit mijn weerstand?

Om gezond te zijn is het nodig een goede weerstand op te bouwen tegen bacteriën en virussen. Maar waar zit die weerstand in ons lichaam? En hoe kunnen we die weerstand verbeteren? De weerstand van ons lichaam. Deze reële maar wat vage term heeft de laatste jaren concrete invulling gekregen door de wetenschappelijke kennis over het immuunsysteem.

Weerstand

Het immuunsysteem is niet zoals bijvoorbeeld het hart een concreet orgaan dat we kunnen terugvinden in het lichaam. Maar het is wel gebonden aan verschillende organen en mechanismen. Lymfeklieren, milt en thymusklier samen met witte bloedcellen zorgen er voor dat bacteriën, virussen en andere bedreigende minibeestjes het lichaam niet ondermijnen.

Door het slecht functioneren van deze mechanismen wordt je gevoeliger voor allerlei infectieziekten, griep, verkoudheid maar ook voor herpes, klierkoorts en voor het HIV-virus en Coronavirussen.

De thymusklier

is misschien wel het belangrijkste orgaan voor ons afweermechanisme. Het produceert oa T-lymfocyten, die gisten, schimmels en ook het herpes simplex virus onschadelijk kunnen maken. De thymusklier verschrompelt met de jaren, een natuurlijk proces dat onder invloed van stress en chronische ziekten versneld wordt. Kruiden die de thymusactiviteit verbeteren zijn onder andere Rode zonnehoed en Zoethout.

Witte bloedcellen

Met namen als neutrofielen, basofielen, macrofagen lijken de witte bloedcellen wel wezens van buitenaardse orde. In werkelijkheid is het een collectie van gespecialiseerde organismen ontstaan en geevolueerd uit aanvallen van buitenaf. Een overlevingstactiek van actie en reactie. Deze witte bloedcellen erkennen vijandige indringers en maken ze onschadelijk. Macrofagen of vreetcellen ruimen de resten op tijdens en na de slachtpartij en zorgen er zo voor dat lever, milt en lymfeklieren proper en gezond blijven. Heel wat geneeskrachtige planten zoals weer Rode zonnehoed, maar ook Panax ginseng en Eleutherococcus hebben een macrofaagstimulerend effect.

Interferon en anderen

Naast het voetvolk van witte bloedcellen produceert ons lichaam, op het goede moment, allerlei andere afweerstoffen. Interferon en interleukinen zijn belangrijk voor het herkennen van kankercellen en virussen. Deze stoffen worden in de geneeskunde ook apart als medicijn gebruikt. In de natuurgeneeskunde proberen we de lichaamseigen aanmaak te bevorderen door gezonde voeding, lichaamsbeweging maar ook door het gebruik van stimulerende planten. De interferonaanmaak kan bevorderd worden door Rode zonnehoed, Astragalus membranaceus en Zoethout.

Kruiden en het immuunsysteem

Planten die op allerlei manieren het immuunsysteem beïnvloeden noemen we immuunmodulerende planten of immuunstimulantia. Het is duidelijk dat de Rode zonnehoed een belangrijke immuunmodulerende plant is, maar er zijn vele andere kruiden met een gelijkaardige werking. In de Duitse officiële ‘Rote Liste’ worden oa Calendula officinalis (Goudsbloem), Matricaria recutita (Echte kamille) en Achillea millefolium (Duizendblad) vernoemd, om maar enkele eenvoudige onkruiden te vermelden. Sambucus nigra (Vlier) en Thymus (Tijm) zijn mijn persoonlijke favorieten. Vlier vooral bij virale infecties zoals griep en Tijm bij bronchiale aandoeningen en voor een nabehandeling bij infectieziektes om terug op krachten te komen.

Een eenvoudig advies voor een gezond immuunsysteem

  • Leefwijze: gezonde inspanning (beweging) afwisselen met rust en een gezonde slaap.
  • Voeding: weinig suiker gebruiken, veel groentesappen drinken, af en toe vasten (of weinig eten)
  • Kruiden preventief 2 maal per jaar een kuur met Echinaceatinctuur (1:5), bijvoorbeeld 3 maal daags 20 druppels gedurende 2 weken.
  • Kruiden bij acute infecties: Vlierbloesemthee, 5 maal daags kopje warme thee met honing eventueel samen met Echte kamille en Lindebloesem.

Lees verder

© 2008 - 2025 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echinacea (zonnehoed): gezondheidsvoordelen en gebruikEchinacea (zonnehoed): gezondheidsvoordelen en gebruikEchinacea of zonnehoed is de naam van een groep bloeiende planten in de familie Asteraceae. Echinacea of zonnehoed komt…
Griep voorkomen met echinaceaGriep voorkomen met echinaceaWanneer er sprake is van een uitbraak van de griep in Nederland wil iedereen zich zo goed mogelijk beschermen en bij voo…
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…
Cat's Claw - Weerstand verhogenCat’s Claw (soms kattenklauw of katsklauw genoemd) is samen met Echinacea purpurea (rode zonnehoed) het beste plantaardi…
Echte salie, eeuwige geneeskrachtVreemd kan het gaan met onze inheemse planten en het idee dat alleen wilde planten van bij ons gezond of geneeskrachtig…
Bronnen en referenties
  • Fytotherapiecursus Herbarius
  • Encyclopedia of Natural Medicine. M. Murray, J. Pizzorno
  • Immuunstimulantien und Phytotherapeutika. Wagner ea. Duits tijdschrift voor fytotherapie.
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.