Haartransplantatie Fabels

Haartransplantatie Fabels Haartransplantatie is een competatieve behandeling geworden. Privé klinieken bieden tegen elkaar op over het aantal haren dat ze in één behandeling kunnen verplaatsen. Ook de prijs is belangrijk geworden omdat haartransplantatie niet wordt vergoed door de ziektekosten verzekeraars. In een markt waarin artsen in plaats van collega's nu concurrenten zijn is het dus oppassen geblazen. Vandaar dit artikel. Met de toenemende concurrentie op het gebied van haartransplantaties zijn ook de claims op goede resultaten meer geworden. Ik heb die claims voorgelegd aan experts op het gebied van haartransplantatie en uit hun antwoorden heb ik het navolgende samengevat.

De gebruikte technieken

Er zijn momenteel 2 technieken die gebruikt worden bij haartransplantaties. Als eerste de FUT methode (follicle unit transplant). Hierbij wordt een strip met donorhaar uit het achterhoofd verwijderd en opgedeeld in zogenaamde micrografts met 1-2 of 3 haren. Deze micrografts worden dan geplaatst daar waar ze nodig zijn. Met deze techniek zijn grote behandelingen (meer dan 5000 haren tegelijk) mogelijk.

Als tweede de FUE methode (follicle unit extraction). Hierbij worden de micrografts één voor één uit het achterhoofd gehaald zodat een hechting niet nodig is. Het nadeel is dat het achterhoofd geschoren moet worden en dat er niet zulke grote behandelingen kunnen worden gedaan omdat deze methode heel arbeidsintensief is.

Er is ook nog een derde methode, genaamd HST (HaarStamcelTransplantatie) maar die methode verkeerd nog in een experimenteel stadium. Voorlopig staan de meeste haartransplantatie artsen sceptisch tegenover deze behandeling omdat de resultaten nog niet onafhankelijk zijn beoordeeld. Zie verder in dit artikel.

Uw eigen haar terug in één behandeling

Was het maar waar. Haar dat is verdwenen komt bij een erfelijke haaruitval niet meer terug. En in 1 behandeling? Kan zijn dat er nog haar staat en dat er alleen maar een invulbehandeling tussen het nog bestaande haar nodig is. Dan is het echter wel zaak om preventie toe te passen anders is het binnen een paar jaar weer net zo dun. De dan aanwezige haren zijn dan de getransplanteerde haren. De originele haren die er nog stonden bij de behandeling zijn dan verdwenen. Met preventie kan je dat voorkomen.

Haar weer net zo dik als vroeger

Vergeet het maar. Even nadenken. Stel, je hebt nog maar 50.000 haren op je hoofd (je hebt de helft verloren). Vanuit het achterhoofd, het donorgebied worden, laten we zeggen 5000 haren naar het bovenhoofd verplaatst. Dan heb je toch nog steeds 50.000 haren? Alleen anders verdeelt. Zo dik als vroeger wordt het dus nooit want wat je er bovenop bij krijgt mis je aan de achterkant. Wel is het zo dat dunner haar aan de achterkant veel makkelijker te verbergen is. Denk er ook eens aan dat zonder preventie jouw kale gebied groter kan worden dan het nog behaarde gebied, het zogenaamde kransje. Dan kan je toch nooit de haardikte van vroeger terugkrijgen?

Nog iets om over na te denken

Stel dat je een vorm van haaruitval hebt waarbij je 1/3 verliest en 2/3 behoudt. Dan heb je voldoende donorhaar maar dan moet je er aan denken dat de natuur knapper is dan wij. Als we proberen het haar net zo dik te zetten als de natuur beschadigen we haren in het proces van het plaatsen van de haren in het bovenhoofd. Wat nu als je de helft verliest en de andere helft behoudt. Om dan de originele haardikte op het bovenhoofd te bereiken moet je alle haren van het achterhoofd gebruiken. Ook geen oplossing. Nu het laatste voorbeeld. Je wordt 2/3 kaal en behoudt 1/3, het zogenaamde kransje. Je haar weer net zo dik als vroeger? Hoe bedoelt u?

Nog even wat cijfers

Gemiddeld heeft iedereen tussen de 5000 en de 8000 follicle units die verplaatst kunnen worden als de FUT methode wordt gebruikt. Iedere follikel unit bevat ongeveer 2,3 haren, in totaal dus tussen de 11.500 en 18.400 haren.Als je echter de FUE methode gebruikt is het aantal follikel units dat verplaatst kan worden minder, tussen de 3000 en de 5000 follikel units. In haren gerekend dus tussen de 6900 en de 11.500 haren. (bron:www.hairtransplantnetwork.com)

Even meerekenen

Hoeveel haren heb je in totaal op het hoofd vóór de haaruitval? Het meest gehoorde cijfer is 100.000 haren. Dat betekent dus ruwweg 50.000 haren op het bovenhoofd en 50.000 haren aan de zijkanten en op het achterhoofd. Om die te herplaatsen moet je dus ergens zo’ n 22.000 follikel units vandaan zien te halen. Afgezien van de kosten is dit dus niet haalbaar.Maar één troost. Het hoeft ook niet meer zo dik te worden als vroeger. Wist je wanneer haaruitval op het bovenhoofd pas te zien is? Als je meer dan 50% bent kwijtgeraakt.

Geen littekens

Als je met een instrument in de huid gaat (invasief heet dat) dan laat dat altijd littekens na. Bij haartransplantatie zijn de littekens in het achterhoofd, of je nu FUE of FUT toepast, wel aanwezig. Bij een ervaren arts zijn die littekens echter niet zichtbaar met het blote oog. Eerlijker zou dus zijn als de klinieken in hun informatie zetten: “Geen zichtbare littekens bij een behandeling zonder complicaties”. Denk er aan dat geen enkele arts kan garanderen dat er geen zichtbare littekens komen. Als er infectie optreedt, iets dat niet altijd kan worden voorkomen, kunnen er wel degelijk zichtbare littekens zijn. Dat hoeft niet altijd de schuld van de arts te zijn. Ook na de behandeling kan er iets gebeuren waardoor er een infectie optreedt. Gelukkig gebeurt dat niet veel maar je moet het wel weten.

Verdubbel je donorhaar met haar stamcel transplantatie (HST)

Het ei van Columbus. Zoveel donorhaar als je wilt. Even de theorie hierachter.Bij het verwijderen van de haren uit het donorgebied wordt een deel achtergelaten. Dit deel zou stamcellen bevatten waardoor uit dat deel weer een nieuwe haar ontstaat in het donorgebied. Met het deel dat getransplanteerd wordt heb je dus 2 haren gemaakt uit 1 haar. Op die manier kan je dus oneindig nieuwe haren oogsten uit een oneindig donorgebied. Zou het werken?

Wat vinden andere artsen er van?

Tijdens het laatste congres van de ISHRS (International Society for Hair Restoration Surgery, de internationale vakorganisatie van haartransplantatie artsen met meer dan 700 leden wereldwijd, waar de Nederlandse arts Gho zijn vinding presenteerde waren zeer sceptisch. Dit mede omdat er geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk bewijs was van de werking terwijl die arts claimde dat hij al 1500 behandelingen had gedaan. Het minste dat je dan mag verwachten is een eigen onderzoek. Dat is met de huidige hairscans heel makkelijk. Anders is het net zo als met religie. Je kan er in geloven zonder dat er een bewijs wordt geleverd.

Waarom heb je niets aan foto’ s?

  • Reden 1: Het is niet jouw hoofd en niet jouw haar. Zelfs bij een eeneiige tweeling zijn de resultaten niet gelijk.
  • Reden 2: Foto’ s zijn 2 dimensionaal (geen diepte) en daardoor lijkt haar op video’ s, foto’ s en websites altijd dikker.
  • Reden 3: Veelal is de “voor foto” onder andere omstandigheden gemaakt als de “na foto” Andere stand van het hoofd, andere belichting, andere vorm van het kapsel.
  • Reden 4: Met foto shoppen kom je een heel eind.
  • Reden 5: Wat denk je. Laten ze de minder goede of alleen de goede resultaten zien?

Waar je wel wat aan hebt zijn cliënten

Vraag of je op een willekeurige dag als de kliniek check-ups doet in de wachtkamer mag zitten. Dan kan je nog
niet het resultaat zien dat jij kan verwachten maar in ieder geval krijg je dan een onbevooroordeelde indruk van de resultaten van die kliniek.

Haartransplantatie ook voor vrouwen?

Erfelijke haaruitval bij vrouwen komt steeds vaker voor. Het gaat hier te ver om daar dieper op in te gaan. Daarvoor verwijs Feit is dat het vaker voorkomt en ook bij steeds jongere vrouwen. Wat mij verbaasd is dat de meeste klinieken haartransplantatie bij vrouwen min of meer hetzelfde behandelt als bij mannen terwijl er toch een groot verschil is. Alleen al het verwachtingspatroon is anders.

De mening van een dermatoloog

Tijdens het laatste congres van de ISHRS gaf Loek Habbema, dermatoloog, een presentatie over de beperkingen van haartransplantaties bij vrouwen. Hij stelde dat het kale of dunne deel dusdanig groot kan zijn dat een bevredigende haardichtheid niet behaald kon worden. (Als je een klein beetje verf hebt kan je niet je hele huis schilderen.)

Mijn ervaring

Uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat het regelmatig gebeurde dat er vrouwen voor een eerste consult bij mijn vroegere kliniek binnen kwamen met een haardichtheid die gelijk was als mijn haar terwijl ik in de jaren 90 twee maal een haartransplantatie had ondergaan. Ik heb gezien dat vrouwen na een goed consult de deur uitgingen met een busje cosmetische haarverdikker van € 29,50 en heel blij waren. Soms met tranen in de ogen. En dat terwijl ze binnenkwamen in de verwachting om duizenden euro’s uit te geven.

Waarom is haartransplantatie bij vrouwen anders dan bij mannen?

Vrouwen stellen veel hogere eisen dan mannen. Voor een man kan haartransplantatie het verschil zijn tussen kaal en weer (dunner) haar. Denk er aan, dat scheelt zo maar 10 jaar in leeftijd. Vrouwen worden meestal niet kaal maar dunner, en dan over een groot gebied. Die willen dus de haardichtheid van vroeger weer terug. Voor hen is een perfect haarwerk (en die zijn er) meestal beter.

Dus helemaal geen haartransplantatie bij vrouwen?

Zeker wel. Als de vrouw tevreden is met een verbetering van de haardichtheid en niet op zoek is naar de haardos die ze vroeger had kan haartransplantatie zeker een oplossing zijn. Ook als er een kleine kale plek is kan haartransplantatie een oplossing zijn. In combinatie met preventie is het dan zeker het overwegen waard.

Wie heeft de meeste?

Het lijkt wel of er een wedstrijd aan de gang is welke arts de meeste grafts zet in één behandeling. Megasessies heet dat. Laten we er van uitgaan dat je haartransplantaties doet in een bepaalde fase van je leven. Daarna wil je gewoon verder leven zonder nog aan die behandelingen te denken. Je hebt andere prioriteiten in je leven gekregen (partner, kinderen, zaken). Is het dan van belang of je 1-2 of wellicht 3 keer bent behandeld? Je wilt toch alleen het beste? Hoe groter de behandeling des te meer kans dat een aantal grafts niet aanslaan. De huid heeft een bepaalde genezingscapaciteit die bij iedereen verschillend is. Het aantal behandelingen ben je latertoch gewoon vergeten.

Pijnloze verdoving

Een totaal pijnloze verdoving is onmogelijk. Wel mogelijk is een verdoving die makkelijk te ondergaan is en ik kan het weten. Ik heb 2 haartransplantaties gehad. Waarom zijn sommige mensen zo bang voor een plaatselijke verdoving? Meestal komt dat door onze ervaring met de tandarts. Die heeft meestal haast met een volle wachtkamer. Het verdoven moet dus snel gebeuren. Daarbij kan het inspuiten van de verdovingsvloeistof een pijnlijk en branderig gevoel geven. Dat komt doordat er vloeistof wordt ingespoten in een plaats waar geen ruimte is. Hoe langzamer dat gebeurt hoe minder gevoelig het is. Maar ja, daar heeft de tandarts niet altijd tijd voor. Een haartransplantatie arts heeft die tijd meestal wel en zal eerst één verdoving plaatsen, wachten tot die werkt en dan in de rand van het reeds verdoofde gebied verder gaan. Dat kan wel even duren maar is veel comfortabeler.

Klonen om de hoek?

Vergeet het maar. Ten eerste is de naam fout. Klonen met menselijke cellen is nog steeds verboden. Hierbij wordt dus uitgegaan van de eerste celdeling (dus direct na de bevruchting) en die 2 omnipotente cellen kunnen dan nog van alles worden. Wat wel mag is celvermenigvuldiging en dat is wat er geprobeerd wordt te doen. Je probeert dus niet 2 identieke wezens te maken maar reeds gevormde delen van het lichaam, in ons geval haarfollikels, te vermenigvuldigen. Met de huid bij brandwonden heeft men al prima resultaten behaald maar de haarfollikel bestaat uit zichzelf weer uit verschillende onderdelen, wat de zaak veel moeilijker maakt. Er zijn nog heel veel problemen op te lossen. Zo zijn er financiële problemen. Bij een Engels researchlaboratorium Intercytex heeft men de follikelrace als opgegeven. Ook komen bij proefpersonen de haren er kriskras uit en is de kwaliteit van de haren ook niet altijd goed. Heel belangrijk is dat goed moet worden bekeken of de celdeling later in de hoofdhuid niet verder gaat (carcinoom). Wacht daar dus niet op want het duurt zeker nog een aantal jaren.(10 jaren of meer).

De meeste ervaring

Dat de kliniek veel ervaring heeft zegt niets. Hoeveel ervaring heeft de behandelend arts is belangrijk en nog belangrijker is de ervaring van de assistenten. Die immers maken de te plaatsen grafts klaar en planten ze in.

Direct na de behandeling weer aan het werk.

Soms lukt dat bij kleine behandelingen maar reken er niet op. Minimaal 3 dagen vrij is aan te bevelen. Een week is nog beter.

Dus niet doen?

Zeker wel doen. Tenminste als je met bovenstaande informatie kan leven. Ik zelf heb in 1990 mijn eerste haartransplantatie gehad en in 1995 de tweede.Ik ben er heel tevreden over den heb nooit spijt gehad.
© 2010 - 2024 Haarproblemen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval en MinoxidilOp een gegeven moment overkomt het probleem van haaruitval de meesten van ons. Bij de één begint het eerder dan bij de a…
Haaruitval: kaalheid bij mannenHaaruitval en kaalheid komt bij heel veel mannen vol. Toch kan het als zeer vervelend worden ervaren. Dit artikel beschr…
Zoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderZoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderDe mannelijke kaalheid, Alopecia Androgenetica, is op verschillende manieren te camoufleren of bestrijden. Pruiken, haar…
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…

Beauty: Lenteverzorging van de handen en nagelsBeauty: Lenteverzorging van de handen en nagelsAls het voorjaar in beeld komt, is er direct minder ruimte voor de wanten, handschoenen, lange mouwen etc. Maar met de c…
Welk brilmontuur past bij mijn gezicht?Welk brilmontuur past bij mijn gezicht?Advocaten preferen een brilmontuur zonder randen, studenten een hoornen brilmontuur. Maar niet alleen persoonlijke voork…
Haarproblemen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.