Zonnebrandcrème kiezen

Het is weer tijd om te smeren, want de zon komt steeds langer en vaker op bezoek in ons land. Als de zomer weer lonkt komen alle zonaanbidders weer in actie om hun huid goed te beschermen tegen de felle zonnestralen. Zoals we inmiddels allemaal weten kunnen deze schadelijke tot zelfs fatale gevolgen hebben, als we te lang onbeschermd in de zon vertoeven.

Natuurlijke of chemische UV filters?

De beste zonnebeschermingsmiddel hebben een minerale basis. Deze zijn meestal verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en reformhuizen. Zeker voor kinderen zijn deze crèmes/lotions aan te raden. Tegen de UVB stralen wordt meestal het mineraal titaandioxide gebruikt en tegen de UVA stralen wordt zinkoxide in de crèmes verwerkt. Deze twee componenten vormen een goede basis voor een goede zonnebescherming. UVB stralen maken bruin en zijn verantwoordelijk voor de zonneverbranding. UVA stralen beschadigen de huid en hebben huidveroudering en rimpels ten gevolg. Beide types stralen kunnen huidkanker veroorzaken.

De meest conventionele producenten van zonnecosmetica gebruiken chemische UV filter. Daarvan zijn enkele van die stoffen niet erg gezond te noemen. Ze werken als hormonen in het lichaam, nadat ze door de huid zijn binnengedrongen. Deze stoffen zijn:
  • UV filter Ehtylhexyl methoxycinnamente
  • UV filter Benzophenone-3
  • UV filter Octocrylene (werkt als het vrouwelijke hormoon oestrogeen)
  • UV filter Homosalate

Beschermingsfactor

Ook de beschermingsfactor (SPF van Sun Protection Factor) speelt een grote rol in de strijd tegen de schadelijke straling van de zon. Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Hoe lang dat is hangt af van je huidtype:
  • Huidtype 1 heeft een zeer lichte huid, verbrand heel snel en wordt zelden bruin, SPF 30
  • Huidtype 2 heeft een lichte huid, verbrand redelijk snel en wordt langzaam bruin, SPF 20
  • Huidtype 3 heeft ook een lichte huid maar verbrand niet zo gauw en wordt makkelijk bruin, SPF 15
  • Huidtype 4 heeft een licht getinte huid, verbrand bijna nooit en wordt snel bruin, SPF 10 of 5

Kinderen tot 16 jaar en huidtype 1 mensen kunnen het beste beschermingsfactor 30 of nog hoger nemen. Op zonnige dagen is het zelfs aan te raden zich in te smeren wanneer men in de schaduw gaat zitten, dat geldt zeer zeker tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het felst is.

Test van zonnebrandmiddelen

Er zijn heel veel producten op de markt om je huid goed tegen de schadelijke UVB en UVA stralen van de zon te beschermen. Maar zijn deze crèmes, lotions en sprays ook allemaal veilig te gebruiken? De Duitse ecologische consumentenbond Oekotest heeft zonnebrandmiddelen getest op schadelijke stoffen zoals:
  • Twijfelachtige UV filter
  • Diethyl phthalat (werkt als hormoon en kunnen lever, nieren en voortplantingsorganen beschadigen)
  • Kunstmatige geurstoffen die allergieën kunnen veroorzaken
  • PEG/PEG derivaten (kunnen de huid zo doorlatend maken dat er andere vreemde stoffen kunnen binnendringen)
  • Paraffine/aardolieproducten/siliconen (natuurlijke oliën zijn veel beter voor mens en milieu)

Hieronder vindt u een lijst met min of meer bekende merken zonnebrandmiddelen, het is een beperkte lijst en bevat zeker niet alle zonnecremes die verkrijgbaar zijn. Aan de hand van de stoffen die u in deze lijst vindt, kunt u zien wat er in de tube of flacon van andere merken zit.

MerkSPFSchadelijke stoffenOordeel
Sante Sun Lotion Sensitive20geenzeer goed
Lavera Sun Neutraal20geengoed
Cien Sun zonnespray (Lidl)15UV-filter Octocrylenegoed
Ombra Sun Care (Aldi)15UV-filter Octocrylenegoed
Clinique body spray15UV-filter Octocryleneredelijk
Annemaire Borlind Sun fluid 20Diethyl phthalat verhoogd, kunstmatige geurstoffenmatig
Eucerin Sun Protection spray20UV-filter Octocrylene, synthetische vettenmatig
Ambre Solaire Light & Silky20UV-filter Octocrylene, PEG/PEG derivaten, synthetische vetten onvoldoende
Nivea Sun Light Feeling lotion20UV -filter Octocrylene, PEG/PEG derivaten, geurstoffen die allergieën kunnen veroorzaken onvoldoende
Lancaster Sun Sport spray15UV filters Octocrylene en Benzophenone-3, zeer verhoogde Diethyl phthalat, geurstoffen die allergieën kunnen veroorzaaken, synthethische vettenruim onvoldoende
L'Oreal Solar Expertise20UV filter Octocrylene, PEG/PEG derivaten, synthetische vetten, ruim onvoldoende
Piz Buin Active Long Lasting lotion15UV filters Octocrylene en Benzophenone-3 en Homosalate, PEG/PEG derivatenruim onvoldoende
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
Allergie voor zonnebrandmiddelen: Rode, jeukende huiduitslagAllergie voor zonnebrandmiddelen: Rode, jeukende huiduitslagEen grote waaier aan zonnebrandmiddelen zijn beschikbaar. Deze producten bevatten meestal één of meer actieve chemicalië…

Douchegel kiezenDouchen doen we graag en vaak, velen zelfs dagelijks. Of onze huid daar nu zo blij mee is? Aan veelvuldige wasbeurten zi…
Beauty: glimmers in de make-upBeauty: glimmers in de make-upBij het opbrengen van make-up wordt er meestal juist voor gezorgd dat de glimmers uit het gezicht worden weggenomen. Maa…
Bronnen en referenties
  • Tijdschrift Oekotest, juni 2010
  • http://www.huidinfo.nl/zon&huid.htm
Reacties

J. Dekl, 24-04-2015
Is de zonnebrandcreme van Sisley grand ecran solaire visage natural factor 30 een veilig product, zonder, schadelijke stoffen? Reactie infoteur, 26-04-2015
Beste J. Dekl,

Ik ken dit merk zonnebrandcreme niet. Aan de hand van de 'foute' inhoudsstoffen in het artikel kun je kijken welke ongewenste stoffen in de genoemde creme zitten en zelf een keuze maken.

Met vriendelijke groet,
Minga

Wendy, 08-02-2013
Helaas alleen zodra de zon gaat schijnen last van bruine pigment vlekken in mn gezicht. in de winter trekt dit weer weg.
welke creme is het beste? Reactie infoteur, 10-02-2013
Beste Wendy,

Dit artikel is informatief bedoeld. Ik ben geen dermatologe en kan je derhalve ook geen advies geven. Je zou eens een (alternatieve) schoonheidsspecialiste kunnen raadplegen.

Met vriendelijke groet,
Minga

Dirk, 24-05-2012
Ik ben gewoon consument maar waar o waar kan ik cijfers vinden van hoeveel van een bepaalde stof hoeveel risico geeft op een bepaald mankement. Dat is niet alleen hier maar bij alle krantenartikelensoortachtige teksten ontbreken de cijfers. En ik heb die nodig om een goede risico inschatting te kunnen maken. Reactie infoteur, 26-05-2012
Beste Dirk,

Helaas weet ik geen antwoord op jouw vraag. Je zou een bedrijf of instituut die onderzoeken doet in deze, kunnen benaderen. Misschien dat de Consumentenbond weet wie dergelijke onderzoeken doet.

Succes,
Minga

Minga (63 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.