Word je dik van de pil?

Word je dik van de pil? De anticonceptiepil, ook wel afgekort als de pil, staat erom bekend dat hij je dik maakt. Tenminste, zo wordt er beweerd. Maar klopt deze stelling wel? De anticonceptiepil bestaat uit hormonen. Deze hormonen brengen veranderingen in je lichaam teweeg. Dik worden van de pil, is dit waar of niet waar?

Hormonen in de pil

De anticonceptiepil heeft als functie het voorkomen of verhinderen van een zwangerschap. Dit gebeurt door hormonen die in de pil zitten. Zonder deze hormonen werkt de pil niet. Het gaat om menselijke hormonen die in een bepaalde dosis worden toegediend. Veel vrouwen beweren dat ze dik worden van de pil. Vaak is dit gedeeltelijk waar.

De eetlust wordt opgewekt door de pil

Door de anticonceptiepil kan de eetlust opgewekt worden. Er vinden door het gebruik in de pil veranderingen in de hormoonhuishouding plaats. Door deze verandering kan je meer zin krijgen in eten. Vaak heb je dit zelf niet direct in de gaten, het sluipt er langzaam in. Wie zich bewust wordt van zijn nieuwe eetpatroon, kan zich hieraan aanpassen. Door meer te gaan bewegen, of door weer minder te gaan eten, en dan vooral het snoepen.

Het meest vervelende is dat het eetgedrag vaak aan blijft houden, waardoor het moeilijk is om dit te doorbreken. Ook wie gestopt is met de pil blijft vaak in het aangeleerde eetpatroon. Wie dus denkt weer af te vallen na het stoppen met de pil, komt vaak van een koude kermis thuis. Niet is minder waar! Om echt af te vallen, moet je je bewust worden va datgene wat je eet in combinatie met de beweging die je dagelijks neemt.

Overigens is het hormoon progestageen in de pil verantwoordelijk voor de toenemende eetlust. Dit hormoon is de synthetische versie van het lichaamseigen hormoon progesteron. Progesteron is een geslachtshormoon en remt de eisprong oftewel de ovulatie. Ook remt het hormoon de productie en samenstelling van het baarmoederslijm. Oestrogeen in de pil maakt dik maar wordt normaal gesproken in toom gehouden door progesteron. Wanneer de hormoonbalans verstoord is in het lichaam, dan kan oestrogeen dikmakend zijn. Dit geldt voor zowel teveel als te weinig oestrogeen. Oestrogeen zorgt niet net als progesteron voor een toename van de eetlust, maar voor een verstoring van het metabolisme. Dit is de verbranding van de energie in het lichaam.

Vocht vasthouden

Een andere reden waarom pilgebruikers aankomen in gewicht, is het vocht vasthouden. Hiervoor is het hormoon oestrogeen verantwoordelijk. Dit hormoon bevordert de opname van vocht, dat door het lichaam wordt vastgehouden. Oestrogeen zorgt ervoor dat er geen baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Zonder oestrogeen in de pil zou je iedere dag bloedverlies hebben. Tijdens de stopweek of pauzeweek neem je geen oestrogeen meer tot je. Het gevolg: een menstruatie. Deze menstruatie is kunstmatig opgewekt.

Hoe herken je het vocht vasthouden? Vaak raken als eerste de enkels opgezwollen. Ook kunnen de vingers dikker worden. Wanneer je op de plek druk waar je denkt vocht vast te houden en je laat weer los, kan er een afdruk achterblijven. Die afdruk is een teken dat het lichaam vocht vasthoudt. Vaak is er een snelle toename van gewicht: gemiddeld 2 tot 5 kilo. Voldoende vocht drinken zorgt ervoor dat er minder vocht wordt vastgehouden. Beperk daarnaast het gebruik van kruiden en zout. Soms helpt het nemen van een ander merk anticonceptiepil.

Dik worden van de pil zelf?

Van de pil zelf wordt je niet dik. De anticonceptiepil is 'light' te noemen: nagenoeg zonder kcal. Niemand zal dus ik worden van de pil zelf. Het zijn echt de hormonen die een verandering in het eetpatroon teweeg brengen of vocht vasthouden. Hiervan kom je aan. Overigens zal het met het vocht vasthouden meestal wel meevallen: de meeste vrouwen houden slechts tijdelijk vocht vast. Later verdwijnt dit weer. Wanneer dit niet het geval is, bespreek dan met de arts of een andere pil dit probleem niet geeft.

Zorg in ieder geval voor een goede balans tussen oestrogeen en progesteron. Vaak krijgen vrouwen teveel oestrogeen binnen door de pil. Tevens maakt lichaamsvet oestrogeen aan. Wie veel eet, slaat meer vet op en produceert van zichzelf al teveel oestrogeen. In combinatie met een anticonceptiepil vol oestrogeen, is dit vragen om nog meer overgewicht.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dik worden van de pilDik worden van de pilBeginnen met de pil of het al langere tijd gebruiken van de pil: sommige vrouwen zijn van mening dat de anticonceptiepil…
Gewichtstoename bij het gebruik van medicatieGewichtstoename bij het gebruik van medicatieGewichtstoename door medicatie komt regelmatig voor. Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht.…
Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Vocht vasthouden: wat kun je er tegen doen?Het kan zijn dat je een ring plotseling niet meer past, of dat je enkels opgezwollen zijn. Toch weet je zeker dat je nie…
Gewichtstoename tijdens de zwangerschapGewichtstoename tijdens de zwangerschapTijdens de zwangerschap komt iedere vrouw aan in gewicht. Maar hoeveel komt een vrouw gemiddeld aan en wat is een gezond…

De verschillende soorten hoofdpijnDe verschillende soorten hoofdpijnVeel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het een zware hoofdpijn is. Al…
De consequenties van een B6, B8, B11 en B12 tekortDe consequenties van een B6, B8, B11 en B12 tekortVitaminen liggen ten grondslag aan vele noodzakelijke lichaamsprocessen, waardoor vitale organen, bloed, zenuwen, ruggen…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.