Klachten bij magnesium tekort
Het is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer, of te wel een anti-stressmiddel. Bij een tekort aan magnesium kunnen psychische en lichamelijke klachten ontstaan waar de huisarts soms geen raad mee weet. Stressklachten, pijnlijke en stijve spieren, snel moe en chronische vermoeidheid en prikkelbaarheid. Het zijn zomaar wat klachten die op kunnen treden bij een tekort aan magnesium.
Wat is het belang van magnesium?
Magnesium is een natuurlijk tranquillizer. Het ontspant de spieren, zenuwen en bloedvaten en geeft meer energie. Bij stressklachten speelt magnesium een belangrijke rol. Magnesiumtekort kan ten grondslag liggen aan depressies en geassocieerde geestelijke gezondheidsproblemen.
Klachten bij een tekort aan magnesium
Algemeen
- verstijfde, verharde en verkrampte spieren
- gespannen zenuwen
- snel en chronisch vermoeid
- overspannenheid
- uitputtingsverschijnselen
- onrust, futloosheid en a-vitaliteit
- prikkelbaarheid
- kouwelijkheid ten gevolge van slechte doorbloeding
- duizeligheid
Specifiek
- hoofdpijn (drukkend/bonzend)
- migraine
- menstruatieklachten
- slaapstoornissen, meestal met nare dromen
- overgevoelig voor lawaai en (fel) licht
- depressies, angsten en fobieën
- hartkloppingen en pijnuitstraling rond de hartstreek
- diverse allergische reacties
- darmkrampen
- hyperactiviteit
Hoe kan dit tekort aangevuld worden?
Je kunt een tekort aan magnesium aanvullen met een magnesiumsupplement, maar je kunt ook heel goed magnesiumrijke voeding eten. Hieronder volgt een lijst van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Het is belangrijk dat je minstens twee producten per dag eet in voldoende mate. Dus bijvoorbeeld soja-yoghurt met zemelen als ontbijt, meergranenbrood als lunch, banaan en/of ananas tussendoor en als diner rijst. Zo kun je zelf per dag zorgen dat je extra magnesium binnenkrijgt.
Voeding die rijk is aan magnesium
- cacao
- volkoren/meergranenbrood
- tarwezemelen
- sojaproducten
- noten (vooral pecan, amandelen en cashewnoten)
- pinda's
- bonen
- granen
- zonnebloempitten en sesamzaad
- roggebrood
- donkere bananen
- risotto en zilvervliesrijst
- spinazie
- ananas
- pompoenpitten
- makreel
- krab
- heilbot
- pruimen