Knuffelurn verzacht verdriet na overlijden

Knuffelurn verzacht verdriet na overlijden Soms is het verlies van een dierbare maar moeilijk te accepteren. Volwassenen, maar ook kinderen willen graag bij de overledene zijn en missen dat directe contact. Een knuffelurn kan dan uitkomst brengen. Een knuffelurn is een urn in de vorm van een beer. De as van de overledene wordt in de knuffelurn opgeborgen. Voor kinderen een prachtige manier om de overledene nog te knuffelen. De knuffelurn.

Wat is een knuffelurn?

Een knuffelurn of Huggable urn is een knuffelbeer waarin de as van een overledene in opgeborgen kan worden. Door middel van een ritssluiting wordt een zakje met de as in de knuffel opgeborgen. Ook kunnen persoonlijke artikelen zoals een ring, een plukje haar of een geurtje worden opgeborgen in de beer. Volwassenen of kinderen kunnen daardoor de overledene gewoon knuffelen of bij zich dragen. Kinderen kunnen de knuffel zelfs mee naar bed nemen, zoals ze dat ook met een gewone knuffel doen.

Waarom een knuffelurn?

Mensen die heel veel verdriet hebben na een overlijden, willen vaak graag iets vastpakken wat van de ander is geweest. Met deze knuffelurn kan dat. Bovendien hebben nabestaanden daardoor ook nog eens het gevoel dat ze de ander direct vastpakken. De as van de overledene zit immers in de urn. Veilig opgeborgen in een zakje, dat wel, maar toch in de knuffel. Zeker voor kinderen is het vaak een troostrijke gedachte dat hun overleden papa of mama, hun zusje of broertje of opa of oma dicht bij ze is. Omdat het bovendien in een knuffel is associëren ze dat sowieso met troost. Groot voordeel is verder dat de knuffel overal mee naartoe kan worden genomen. Iemand die op de bank zit kan hem geruststellend in de armen nemen, maar ook in bed of zelfs op reis kan de urn gewoon mee. Gebleken is in ieder geval dat mensen het gevoel hebben dat de overledene altijd heel dicht bij ze is.

Hoe is de knuffelurn ontstaan?

De Huggables Collectie komt uit de koker van Huggable Urn. Dit is een Amerikaans bedrijf. Oprichtster Alexandra bedacht het concept van de herinnerings teddyberen in nagedachtenis van haar vader. En om mensen eraan te herinneren om vanaf de geboorte, elk moment van de dag volop te genieten van het leven. De eigenaar van het bedrijf stelt dat zij na het overlijden van haar vader op een bijzondere manier met hem kreeg. Hij gaf volgens haar aan dat hij boos was omdat zijn overblijfselen in een aartslelijke asbus terecht waren gekomen. Hij wilde ergens in ondergebracht worden wat zacht en knuffelig was en dat mensen de hele dag konden vasthouden. Volgens de bedenkster van het idee biedt het mensen enorme troost om zo’n teddybeer te pakken en de overledene een knuffel te geven. Vooral op moeilijke momenten kan hen dat tot grote steun zijn.

Knuffelurn in Nederland

De knuffelurn is tegenwoordig ook in Nederland te koop in een aantal varianten. De witte en bruine teddyberen zijn te koop via: Knuffelurn
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom knuffelen we?Waarom knuffelen we?Knuffelen doen we al van oudsher en komt overal ter wereld voor. We knuffelen onze kinderen, partner, ouders en vrienden…
Koeien knuffelen: ontspannend voor lichaam en geestKoeien knuffelen: ontspannend voor lichaam en geestBent u regelmatig gestrest en helpt een wandelingetje in het bos of een warm bad niet meer? Dan kunt u ook een andere re…
Waarom knuffelen? Goed voor kind en volwassene!Waarom knuffelen? Goed voor kind en volwassene!Volgens het van Dale Woordenboek betekent knuffelen soms “ruw hanteren, op onhandige wijze drukken of duwen”, maar in he…
Zo help je je kind bij rouwverwerkingZo help je je kind bij rouwverwerkingVroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het overlijden van een dierbare. Zo ook kinderen. Negen van de tien kinde…

Afasiecentra helpen mensen weer communicerenAfasiecentra helpen mensen weer communicerenMensen die een hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad kunnen soms daarna heel moeilijk uit hun woorden komen. Dit…
Vroegtijdig uit narcose en andere medische blundersVroegtijdig uit narcose en andere medische blundersIn het ziekenhuis kom je terecht om te genezen. Helaas kun je er juist ook gezondheidsproblemen oplopen. Want in het zie…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.