Gezond broodbeleg voor je kind

Gezond broodbeleg voor je kind Vaak begin je met brood geven als een kind een jaar of ouder is. Sommige ouders laten voor die tijd hun baby op een korstje sabbelen. Ook zijn er ouders die het liefst zonder brood leven. Er is geen 'slechte' manier om je kind brood te geven (of om dit juist niet te doen). Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat je kind nodig heeft en dat je vervolgens hierop inspeelt. Het kan zijn dat je kind weinig geeft om brood, en juist liever fruit eet. Het kan ook zijn dat havermout of crackers meer in de smaak vallen. Als je kind brood eet, beleg je dit vaak. Zowel in brood als in broodbeleg zijn gezonde(re) keuzes te maken. Om je te helpen, staan ze hier op een rij. Zo kun je voor je kind een gezonde keuze maken!

Wat voor brood geef je?

Brood heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Veel broodsoorten bevatten helaas onnodige en ongezonde ingrediënten, zoals suiker(s). Het advies is om goed de ingrediëntenlijst op broden te lezen en te kiezen voor brood met zo min mogelijk ingrediënten. Je zou ook zelf brood kunnen maken. Speltbrood wordt vaak gezien als een goede afwisseling op 'gewoon' brood. Verder geldt: hoe meer vezels, hoe beter.

Slimme tip: wissel het eten van brood af met bijvoorbeeld omeletten/eieren, groentesoep, salades, quiche, (boekweit)pannenkoeken of havermoutcakejes. Vooral als je groenten gebruikt in je maaltijden, krijgt je kind op eenvoudige wijze extra (gezonde) voedingsstoffen binnen.

Gezond broodbeleg

  • Fruit - Prak een banaan en/of een handjevol aardbeien. Dit is met name een aanrader voor zoetekauwen en kinderen die wat moeite hebben met eten/kauwen. Ze krijgen een zoet broodje met gezonde suikers, en dankzij het vocht uit het fruit is het brood makkelijker naar binnen te werken.
  • Roomboter - Kies voor onbewerkte roomboter zonder toegevoegd zout. Hiermee krijgt je kind gezonde vetten binnen.
  • Kokosolie - Je kunt dit gebruiken als alternatief voor boter.
  • Humus/Hoemoes - Deze pasta op basis van kikkererwten bevat veel goede stoffen. Je kunt het zelfs los serveren in een salade, bijvoorbeeld met augurk, lente-uitjes en bataat/zoete aardappel.
  • Kaas - Kies voor (biologische) kaas met zo min mogelijk toevoegingen.
  • Avocado - Prak een avocado en smeer deze op brood. Bevat goede vetten!
  • Pindakaas - Met mate en let op met kinderen onder de 1 jaar. Let ook op het merk: onder meer Calvé heeft weinig onnodige toevoegingen en is gezonder dan de goedkope supermarktpindakazen. Hoe minder ingrediënten, hoe beter. Je kunt ook zelf pindakaas maken.
  • Ei - prak een hardgekookt eitje. Ook lekker met wat tomaat.
  • Appelstroop/fruitstroop - Met mate en liefst een dun laagje. Al bevat het goede stoffen zoals ijzer, het bevat ook een relatief grote hoeveelheid suiker.
  • Zelfgemaakte appelmoes - Maak een moes van appel en een beetje kaneel.

Ongezond broodbeleg

  • Margarine/halvarine - Kies liever voor roomboter.
  • Leverworst (en smeerleverworst, leverpastei en paté) - Door de hoeveelheid vitamine A (en bij veel merken ook onnodige hulpstoffen die schadelijk kunnen zijn) is dit broodbeleg minder gezond voor kinderen. Wil je het toch geven? Beperk het tot een broodje per week.
  • Salami - Dit broodbeleg bevat veel ongezonde vetten.
  • Chocola (pasta, hagelslag) - Chocola kan als extraatje erg lekker zijn. Met name pure chocola (met als eerste ingrediënt cacaomassa, en verder minimaal 70% cacao) heeft de naam gezond te zijn. Het is echter een extraatje, en zou geen hoofdingrediënt van een gezonde maaltijd moeten zijn.
  • Kokosbrood - Alhoewel kokos gezond is, bevat kokosbrood vaak tot drie verschillende soorten suiker. Tip: pers kokossnippers, honing en kokosolie samen in een keukenmachine en smeer dit op brood.
  • Hazelnootpasta - Je kunt deze wel zelf maken. Gebruik verse hazelnoten en mix deze met (rauwe) cacao voor een heerlijk gezond broodbeleg.
  • Jam - Dit is een twijfelgeval: er zijn min of meer gezonde jamsoorten te vinden. Hoe minder (geraffineerde) suiker, hoe beter.
  • Vruchtenhagel - Dit bestaat uit suiker en kleurstoffen.

Tip: smeer niet te dik. Het gaat om een extra smaakje aan het brood, en niet om de smaak van het brood volledig weg te nemen.

Toch kiezen voor ongezond?

Soms denk je dat het wel meevalt met hoe ongezond bijvoorbeeld suikers zijn. Toch blijkt uit onderzoeken meer en meer dat vooral geraffineerde suikers een negatieve invloed op je gezondheid hebben. Opgroeiende kinderen hebben het niet nodig. Suikers halen zij uit bijvoorbeeld fruit en groenten. Daarbij komt dat je al snel, zonder dat je het weet, veel te veel ongezonde suikers binnenkrijgt. Er zitten namelijk veel verborgen suikers in voeding (onder meer onder namen als dextrose, rijststroop, etc.). Het loont dus de moeite om zeker bij zoiets eenvoudigs als broodbeleg voor gezond te kiezen. Onthoud: je kind moet functioneren van wat het binnenkrijgt. Functioneren op ongezond eten is eerder overleven dan gezond leven, hoe actief je kind verder ook is.

'Maar anders eet mijn kind helemaal niet'

Kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken. Blijf dus zeker gezond broodbeleg aanbieden. Soms zullen ze het pas na twintig keer willen eten. Hoe meer je kind went aan gezond broodbeleg, hoe meer gezonde producten je ze kunt blijven aanbieden.

Suikers

Zoals gezegd is het niet erg om suikers binnen te krijgen - je hebt ze zelfs nodig. Omdat echter in veel producten ongemerkt veel suiker zit, zul je als je suikers in je ontbijt en lunch vermijdt alsnog meer dan genoeg suikers binnenkrijgen. Alle beetjes helpen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pasta’s voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Is leverworst gezond?Is leverworst gezond?Leverworst is eigenlijk altijd van de partij bij feestjes. De plakjes leverworst zijn voordat je het weet opgegeten bij…
Aantal calorieën in broodbelegAantal calorieën in broodbelegVrijwel elke Nederlander eet brood. Maar welk beleg kun je beter kiezen en welk beleg is minder verstandig? Hoeveel calo…
Smeerkaas, wat is het?Smeerkaas, wat is het?Een van de meest onderschatte producten in de wereld van het broodbeleg heet smeerkaas. Iedereen heeft wel eens van smee…

De geneeskracht van appelazijnDe geneeskracht van appelazijnAppelazijn is een medicijn bij obesitas, diabetes en candida. Een bekende manier van azijngebruik is: doe het op een bul…
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…
Reactie

Madeleine, 14-06-2016
Wat kun je het beste op brood doen, als je rekening wilt houden met goede voedselcombinaties (geen eiwitten bij koolhydraten). Ik neem aan dat het dan beter is om geen hummus op je brood te doen? Reactie infoteur, 15-06-2016
Dag Madeleine, dank je voor je vraag! Als je geen eiwitten bij koolhydraten wilt eten, dan beperkt dit inderdaad je keuze. Er is echter geen wetenschappelijk onderbouwde reden om hiervoor te kiezen. Veel producten bevatten van nature zowel eiwitten als koolhydraten (noten, zaden, groenten, bonen, enzovoort). Als we die combinatie niet zouden kunnen verwerken, zou dat gezond eten erg lastig maken.

Mocht je om andere reden de combinatie willen vermijden, dan zou je kunnen kiezen voor een combinatie met vetten. Grill bijvoorbeeld een broodje met peper, zout en olijfolie. Je kunt ook kiezen voor fruitspread (koolhydraten bij koolhydraten).

Om langer vol te zitten is het juist wel aan te raden om koolhydraten te combineren met zowel eiwitten als vezels.

Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.