Is leverworst gezond?

Is leverworst gezond? Leverworst is eigenlijk altijd van de partij bij feestjes. De plakjes leverworst zijn voordat je het weet opgegeten bij de borrel. Door Nederlanders wordt dan ook erg vaak leverworst gegeten. Maar in hoeverre is leverworst eigenlijk bevorderlijk voor de gezondheid? En waar is leverworst eigenlijk van gemaakt?

Wat is leverworst

Leverworst is gemaakt van varkenslever en overig varkensvlees. Ten minste 30% van de worst moet uit varkenslever bestaan. De overige 70% is gemalen restvlees van het varken en eventueel andere dierlijke eiwitbronnen. Bepaalde steden of streken in Nederland hebben hun eigen leverworst.

Leverworst is voor veel mensen een graag gezien product voor op de boterham. Sterker nog, het is het meest favoriete broodbeleg van Nederlanders in de categorie vleeswaar. Jaarlijks eten Nederlanders maar liefst meer dan 12 miljoen kilo van dit vleeswaar! Maar leverworst is niet alleen populair als broodbeleg, het wordt ook graag gegeten als hartig borrelhapje. Op vrijwel geen enkele verjaardag of feest ontbreken de plakjes leverworst en deze zijn vaak in een mum van tijd op. De eerste recepten van leverworst stammen uit de 17e eeuw en daarmee is het wellicht ook één van de oudste soorten broodbeleg die Nederlanders kennen.

Is leverworst gezond?

Aangezien er vandaag de dag (2016) veel te doen is rondom het thema gezondheid rijst de vraag of leverworst gezond is. Aan de ene kant zijn er een aantal voordelen te benoemen over leverworst die bij kunnen dragen aan een verantwoord eetpatroon, maar er zijn ook nadelen te benoemen die ervoor kunnen zorgen dat het wellicht beter is om er niet te veel van te nemen.

Voordelen

Leverworst beschikt over goede eigenschappen die in een gezond dieet thuishoren. Zo zit er veel eiwit in leverworst. Eiwitten heb je nodig, want dit is onder andere belangrijk voor de opbouw en aangroei van spieren. Verder zit er nauwelijks tot geen suiker in leverworst en dit maakt voor veel mensen de leverworst gezond. Leverworst is daarnaast een rijke bron van vitamine A. Vitamine A is goed voor de huid en draagt bij aan een goed immuunsysteem. Bovendien is vitamine A belangrijk voor de ogen.

Nadelen

Alles heeft een keerzijde en dat is dan ook het geval bij leverworst. Leverworst wordt op smaak gebracht door middel van kruiden. Deze kruiden bevatten zout en leverworst bevat dan ook relatief veel zout. Een teveel aan zout is niet goed, want dit kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Een teveel aan zout wordt ook in verband gebracht met een grote kans op hart- en vaatziekten. Reden genoeg dus om hier alert op te zijn. Een tweede argument om te veronderstellen dat leverworst niet gezond is, is de hoeveelheid vet die hierin zit. Tot op bepaalde hoogte zijn vetten wel gezond, maar in leverworst zitten voornamelijk verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn medeverantwoordelijk voor gewichtstoename en kunnen ook bijdragen aan een te hoog cholesterolgehalte.

E-nummers

MSG
In sommige leverworsten zitten smaakversterkers. Zo kan mononatriumglutamaat (E621) in je favoriete leverworst zitten. Deze smaakstof heet in het kort MSG. MSG zorgt ervoor dat de smaakpapillen worden gestimuleerd om meer te eten. Deze eetlustverhogende werking zorgt ervoor dat je het liefst de gehele leverworst opeet. Naast dat het oproept om meer te eten zitten er ook bijwerkingen aan MSG. Zo kan het voor hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en hyperactiviteit zorgen.

Natriumnitriet (E250)
Een ander E-nummer dat regelmatig wordt gebruikt in leverworst is ‘natriumnitriet’ of simpelweg E250. Het wordt gebruikt in vleeswaren omdat het als enige botulisme (voedselvergiftiging) tegengaat.

Er kleven wel nadelen aan dit E-nummer. Zo mag het niet gebruikt worden in producten die voor kinderen bedoeld zijn. Kinderen jonger dan 6 maanden zijn gevoelig voor het feit dat nitriet de zuurstoftransport in het lichaam belemmert. Bovendien zorgt nitriet ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Hierdoor kan er een lage bloeddruk, hoofdpijn en hyperventilatie ontstaan.

De Gezondheidsraad raadt het bovendien af voor zwangere vrouwen aangezien het niet duidelijk is of de stof bijdraagt aan kinderleukemie. Dit vermoeden is ontstaan aangezien nitriet wordt omgezet in nitrosaminen. De omzetting van nitriet naar nitrosaminen is bij dieren kankerverwekkend. Bij mensen is het moeilijker om dit aan te tonen. Dit omdat nitrosaminen ook het lichaam binnenkomen via sigarettenrook en cosmetica.

Twee leverworst naast elkaar

100 gram AH leverworst Kroon Saksische leverworst
Energie1105 kJ (265 kcal)1491 kJ (355 kcal)
Vet22 g33,3 g
- Waarvan verzadigd9,5 g10,8 g
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd9,5 gniet vermeld
- Waarvan meervoudig onverzadigd3 gniet vermeld
Koolhydraten4 g2,6 g
- Waarvan suikers0,5 g1,4 g
Voedingsvezel0,1 gniet vermeld
Eiwitten13 g11,2 g
Zoutniet vermeld1,7 g

Het verschilt dus per leverworst wat je aan voedingswaarde krijgt. Wil je een gezonde leverworst kopen? Vergelijk dan de voedingswaarde in de supermarkt en kijk wat voor E-nummers er gebruikt worden.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen beschikt leverworst over goede en slechte eigenschappen. Het is aan jou de keuze of je het vindt passen in je huidige dieet.
© 2016 - 2025 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en leverworstZwanger en leverworstEen van de producten waar zwangere vrouwen voor gewaarschuwd worden is leverworst. Hoewel leverworst niet behoort tot de…
Borrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes doen het altijd goed, zomer en winter. Alleen is de smaak in de zomer meestal net even anders als in de win…
Economie: De vier P'sMarketing hangt samen met 4 begrippen, de zogenaamde 4 P’s. in dit artikel worden de 4 P’s uitgelegd.
Borrelhapjes – met patéKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…

Is brie gezond?Is brie gezond?Brie is een Franse witte schimmelkaas. Het is een populaire kaas die veel gebruikt wordt als beleg op toastjes. De schim…
Is een gekookt ei gezond?Is een gekookt ei gezond?Eieren worden al eeuwenlang gegeten. Het gekookte ei dat in Nederland veel gegeten wordt is niet alleen in Nederland pop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dreblow, Pixabay
  • http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/7-verrassende-vitaminebommen-312/#.V4FdQ_l94dU
  • http://www.slimmerafslanken.nl/2009/11/05/leverworst-en-cervelaat-zijn-veel-te-vet-en-veel-te-zout/
  • https://www.plus.nl/product/plus-leverworst-plakjes-bak-175-gram-870269
  • http://gezondheidenvoeding.nl/voeding/e-nummers/e621-mononatriumglutamaat-msg-vermijden-gevaar-voor-je-gezondheid/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.