Voordelen van borstvoeding voor de mama en de baby

Voordelen van borstvoeding voor de mama en de baby Borstvoeding zorgt voor unieke en intieme momenten tussen de mama en de baby. Tijdens de borstvoeding vraagt je baby veel aandacht en moet je je 100% kunnen concentreren op het geven van de voeding. Een fitte en uitgeruste mama heeft meer kans op een succesvolle borstvoeding dan iemand die moe en futloos is. De moedermelk bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een kind. Ze bevat ook de nodige antistoffen om te vechten tegen infecties en virussen. De eerste borstvoeding is altijd een beetje wennen en jij en je baby moeten gewend raken aan elkaar. Je zal merken dat het na verloop van tijd steeds beter zal gaan.

De voldoening en het genot van de borstvoeding

Borstvoeding geeft een grote voldoening aan de mama. Je krijgt als mama een intieme band met je baby. Eenmaal de borstvoeding goed op gang is gekomen, dan kan je echt heel hard genieten van de borstvoeding. Het is immers jijzelf die ervoor zorgt dat je baby zal groeien. Naarmate je baby ouder wordt, zal je baby steeds beter meewerken en aangeven hoe hij wil drinken. Hij neemt zelfs de borst van de mama vast. De hoeveelheid moedermelk regelt zich door het vraag- en aanbodprincipe. De meeste mama’s trachten zeker drie maanden borstvoeding te geven. Toch kan je het ook veel langer aanhouden. De moedermelk is immers een uitstekende voedingsbron voor de optimale ontwikkeling van je kleine spruit en bovendien zijn er veel voordelen van borstvoeding.

De voordelen van borstvoeding voor de mama

Door de borstvoeding zal de mama sneller gaan herstellen. Borstvoeding geeft namelijk aanleiding tot natuurlijke samentrekkingen van de baarmoeder waardoor de baarmoeder sneller haar oorspronkelijke vorm gaat aannemen. Daarnaast geeft de borstvoeding een fantastisch gevoel. Het is dankzij jouw moedermelk dat de baby zal groeien. Ook gaat borstvoeding het risico op kanker gevoelig verminderen. Een ander voordeel is dat borstvoeding gratis is. Je hoeft in principe de eerste maanden geen melkpoeder aan te schaffen. Het is bovendien heel praktisch en je hoeft niet te sleuren met melkflesjes. Ook heb je bij borstvoeding je melk steeds bij in de juiste dosis. Je gewicht zal na de bevalling sneller op peil geraken door de borstvoeding. Borstvoeding vraagt namelijk heel wat energie en bovendien vreet het aan je vetweefsel.

De voordelen voor de baby

De moedermelk voldoet volledig aan de behoeften van een baby. Alle noodzakelijke voedingsstoffen en antistoffen zijn in de moedermelk opgenomen. Moedermelk bestaat uit eiwitten, koolhydraten, vetten, zouten en vitaminen. De moedermelk past zich ook aan de groei van je baby aan. Ze zal – naarmate je baby groeit – ook een andere samenstelling krijgen. Ook tijdens de voeding verandert de melk van samenstelling. Eerst neemt de baby een heldere melkkleur op die rijk is aan water, vervolgens de eiwitten, om te eindigen met de vetten. Het is van groot belang voor de mama om tijdens de borstvoedingsperiode gezond te eten en niet al te veel alcohol te drinken.

De eerste keer

De eerste keer borstvoeding verloopt niet van een leien dakje. De eerste dagen kunnen je tepels erg gevoelig zijn en zelfs pijn gaan doen. Het is dan ook opletten geblazen voor borstontstekingen en tepelkloven. Ook kan je de eerste dagen last krijgen van lekkende borsten omdat het vraag -en aanbod mechanisme nog niet optimaal is afgesteld. Ook kan de mama tijdens de eerste borstvoedingen nog lichte naweeën hebben. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Door deze samentrekkingen zal deze zo snel mogelijk haar oorspronkelijke vorm aannemen.

Handige weetjes voor de borstvoeding

  • Voldoende drinken is een “must” indien je borstvoeding geeft.
  • Colostrum is een gele, kleverige vloeistof die je borsten de eerste dagen afscheiden. Deze zitten boordevol vitamines en antistoffen. Het is de eerste ideale voeding voor je kleine spruit. Je lichaam maakt net de hoeveelheid aan die nodig is voor je baby.
  • Rust is heel erg belangrijk voor de mama. Schakel ’s nachts ook de papa in indien je baby wakker wordt en begint te huilen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstvoeding: De natuurlijkste startWat is er natuurlijker dan borstvoeding? Het is het gezondste wat een baby kan krijgen! Borstvoeding heeft vele voordele…
Na de Zwangerschap: Borstvoeding en afvallenVeel vrouwen denken dat ze na hun zwangerschap weer gelijk terugkomen op hun normale gewicht. Vaak valt dit toch tegen ……
Borstvoeding geven na een keizersnedeNa een keizersnede komt je borstvoeding soms niet goed op gang. Je lichaam krijgt geen signaal om melk te gaan producere…

Hypermobiliteit bij kinderenHypermobiliteit bij kinderenIs er door een arts de diagnose gesteld dat uw kind hypermobiliteit heeft? Dan zijn er vast vragen over wat hypermobilit…
Je baby goed aankledenJe baby goed aankledenVeel (aanstaande) ouders vragen zich af hoe ze hun kindje goed kunnen aankleden. Zeker met het wisselvallige Nederlandse…
Bronnen en referenties
  • Borstvoeding.com, https://www.borstvoeding.com/, 11 februari 2015
  • Mammae.be, http://www.mammae.be/nl/borstvoeding/voor-en-nadelen, 11 februari 2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Borstvoeding, 11 februari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.