Hypermobiliteit bij kinderen

Hypermobiliteit bij kinderen Is er door een arts de diagnose gesteld dat uw kind hypermobiliteit heeft? Dan zijn er vast vragen over wat hypermobiliteit nou eigenlijk is en of er iets aan te doen is. Zijn er mogelijkheden om eventuele klachten te verminderen? In het volgende artikel worden er tips gegeven om uw kind zo goed mogelijk met zijn hypermobiele aanleg om te gaan.

Wat is hypermobiliteit?

Hypermobiliteit is een aangeboren aanleg van slappe gewrichtsbanden. Deze gewrichtsbanden dienen eigenlijk om de gewrichten in hun positie te houden, maar doordat de banden meerekken zullen de gewrichten verder kunnen bewegen dan normaal en ook kunnen overstrekken. Door het overstrekken kunnen er ook klachten ontstaan, zoals het verzwikken van enkels en snel vallen.

Hypermobiele kinderen ontwikkelen zich vaak motorisch wat langzamer dan andere kinderen. Deze motorische achterstanden, zoals later leren lopen, halen ze vaak voor hun 3e jaar weer in. Jonge kinderen met deze aanleg hebben tevens een verhoogde kans op ontwrichting van de heup. Hierbij wordt de kop van het dijbeen niet goed in de kom van de heup gehouden door de rondomliggende banden.

Klachtenvermindering

Om de klachten die bij hypermobiele kinderen ontstaan enigszins te verminderen kunnen er diverse oefeningen gedaan worden.
Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spieren die in de nabijheid van de gewrichtsbanden liggen sterker worden, zodat deze spieren het overstrekken van de banden kunnen opvangen.

Oefeningen

Op 1 been staan oefenen
  • Tijdens tandenpoetsen spelenderwijs op een been staan, hierbij het been dat op de grond staat na een paar seconden afwisselen.
  • Bij schoenen aantrekken op 1 been staan, in plaats van op de grond te gaan zitten
  • Muur vasthouden op 1 been 20 seconden lang, daarna wisselen van been en opnieuw 20 seconden op 1 been staan

Als er voldoende evenwicht is opgebouwd met voorgaande oefening kan je proberen om los op 1 been staan. Ook hierbij een keer wisselen van been, zodat beide benen gestimuleerd worden

Touwspelletjes
  • Een touw recht op de grond leggen en met twee voeten naast elkaar erover heen springen
  • Een touw als een slang kronkelend op de grond leggen en met twee voeten naast elkaar over heen springen
  • Een aanloop nemen en over het touw heen springen
  • Op het touw staan en er vooruit, achteruit en opzij overheen lopen
  • Het touw als een kronkelende slang op de grond leggen en erover heen lopen

Slootje springen
Twee antislip matjes op de grond leggen en van de ene naar de andere mat springen met twee benen naast elkaar. De matjes vervolgens steeds een stukje verder uit elkaar leggen.

Klappen in de handen en tegelijk springen
Variaties hierop:
  • Met de ogen dicht klappen en springen
  • Tellen en tegelijk springen
  • Liedje zingen en springen

Andere oefeningen
  • Op klossen lopen
  • Trampoline springen
  • Met een loopfiets oefenen en/of met gewone fiets (goed voor evenwicht)
  • In water of zand lopen
  • Met een skippybal springen
  • Op wiebelplank staan (eenvoudig zelf te maken door een plank op een ronde stok te leggen, je krijgt dan het wip wap effect)
  • Steppen (ook hierbij wisselen van been)
  • Hinkelen. Hierbij kan met stoepkrijt een hinkelspel gemaakt worden

Als het kind op de grond speelt zorgen dat het kind in kleermakerszit of op de knieën zit. Zorg er in ieder geval voor dat het kind niet in de kikkerhouding gaat zitten, want dit rekt de banden op.

Hypermobiel en sport

Houd er bij het kiezen van een sport rekening mee dat er bij met name krachtsporten eerder kans is op blessures. Ook gymmen en turnen is hierbij een risicosport in verband met het uitrekken van de banden bij het gebruik van rekstokken en dergelijke. Dit uitrekken van de banden kan de klachten zelfs verergeren. Zwemmen is daarentegen een goed alternatief, omdat dit juist de spieren ontlast en diverse soorten dansen zijn geschikt, zoals ballet en jazzdance.

Hypermobiel en leeftijd

Bij schoolgaande kinderen kan het nodig zijn om ter ondersteuning een hulpmiddel bij het schrijven te gebruiken om te voorkomen dat de gewrichten van de vingers te ver door buigen. Hierdoor kan het kind snel vermoeid raken in de handen door het krampachtig vasthouden van pen of potlood. Als hulpmiddel kan een zogenoemde penverdikker gebruikt worden, deze zijn verkrijgbaar in diverse maten en dus af te stemmen op de behoefte van het kind.

Klachten die men heeft omtrent hypermobiliteit kunnen in de loop der jaren afnemen. Dit komt doordat een mens naarmate deze ouder wordt ook vaak wat strammer en stijver wordt.
© 2015 - 2024 Marivo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten met hypermobiliteitSporten met hypermobiliteitHypermobiliteit is een specifieke aanleg van de gewrichtsbanden- en kapsels, welke elastischer zijn dan gemiddeld genome…
Wat is Hypermobiliteitssyndroom?Wat is Hypermobiliteitssyndroom?Typisch dat we soms zo weinig afweten van bepaalde aandoeningen, dit terwijl de betreffende aandoening regelmatig voorko…
Hypermobiliteitssyndroom: Erg soepele gewrichten met pijnHypermobiliteitssyndroom: Erg soepele gewrichten met pijnHet hypermobiliteitssyndroom (HMS), ook wel hyperlaxiteit genoemd, verwijst naar een bovenmatige bewegingsmogelijkheid v…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?Ehlers-Danlos Syndroom, afgekort EDS, is een erfeliijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Waar…

Ontwikkeling van het kind, leren kruipenOntwikkeling van het kind, leren kruipenKruipen is vaak een van de eerste manieren van hoe een kind zich gaat bewegen. Een kind dat gaat kruipen kan ineens veel…
Voordelen van borstvoeding voor de mama en de babyVoordelen van borstvoeding voor de mama en de babyBorstvoeding zorgt voor unieke en intieme momenten tussen de mama en de baby. Tijdens de borstvoeding vraagt je baby vee…
Bronnen en referenties
  • http://www.kinderneurologie.eu
Marivo (2 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.