Lastige babykwaaltjes

De meest belangrijke en veelvoorkomende babykwaaltjes van baby's van 0 - 3 maanden oud, wanneer moet je de huisarts bellen, wat moet je doen bij koorts, wat is luieruitslag, wat te doen bij diarree??? Alles daarover lees je in dit artikel.

Vieze oogjes

De eerste maanden zijn de traanbuisjes van een baby nog dicht. Viezigheid wordt daarom slecht weggespoeld. Soms onstaat er een ontstoken ookje. Dat kun je het beste een paar keer per dag met lauw water schoonmaken. Wrijf het oog van buiten naar binnen schoon. Meestal duurt het een tijdje voordat het over gaat.

Losweken Gebruik een vochtig watje om vastgekoekt vuil in het oogje 's morgens langzaam los te weken.

Pijnlijke, rode billetjes, luieruitslag

De kwetsbare huid op de billetjes van een baby gaat snel stuk. Met een dun laagje vaseline bescherm je de huid tegen invloed van de scherpe stoffen uit urine en ontlasting. Gaat het toch open, smeer dan een paar keer per dag wat zinkolie op de plek. Dat beschermt en geeft de huid kans om te helen. Als de huid stuk is, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Je herkent dit aan de dikke, rode rand om zo'n plek heen. Dit gaat alleen over met een medicinale zalf, vraag het je huisarts.

Spruw in het mondje

Als je baby slecht drinkt of veel huilt, kan hij last hebben van spruw. Spruw ziet eruit als witte aanslag op de tong en de kaakjes. Bij flinke spruw helpen huismiddeltjes niet en heb je medicijnen nodig. Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je zelf ook behandeld wordt, Via de tepel wordt de baby opnieuw besmet. Spruw kan ook de oorzaak van pijnlijke tepels zijn.

Buitenlucht Laat een baby met een gevoelig huidje vaak in z'n blote billetjes liggen. De buitenlucht helpt de huid sterker worden.

Baby's en koorts

Baby's hebben wat sneller een verhoogde temperatuur omdat het temperatuurcentrum in de hersenen nog niet helemaal volgroeid is. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken. Koorts is nuttig. Het is één van de afweersystemen die het lichaam heeft om ziekteverwekkers te bestrijden. Door de verhoogde temperatuur krijgen virussen en bacteriën minder kans om zich te ontwikkelen.

Je moet de huisarts bellen wanneer:

  • Je baby jonger is dan 3 maanden en koorts heeft boven de 38,5 graden.
  • Bij een oudere baby de koorts twee, drie dagen boven de 39 graden is.
  • Je baby koorts heeft en het drinken slechter gaat (baby's drogen snel uit, wees daar alert op!).
  • Je baby ziek is en kreunende geluidjes maakt of vlekjes krijgt. Dat is echt een alarmsignaal. Dan is het heel belangrijk om snel contact met je huisarts op te nemen.

Ontlasting, wat is normaal?

Baby's die borstvoeding krijgen kunnen wel zeven poepluiers per dag hebben. Maar soms is de samenstelling van moedermelk zo goed op het kind afgestemd, dat er geen reststoffen overblijven. Dan is er hooguit één keer per week een beetje ontlasting in de luier. Op de dagen dat de samenstelling van je voeding zich weer aanpast aan de veranderende behoefte van je baby, kunnen de poepluiers er ineens anders uitzien dan normaal. Ook dat past zich dan aan.
Op flesvoeding hebben kinderen gemiddeld één tot drie keer per dag een poepluier. De kleur van de ontlasting kan variëren van zachtgeel tot groen of bruin. De samenstelling is ook niet altijd helemaal hetzelfde. Het kan zacht of waterig zijn, er kunnen ook wat harde stukjes in zitten. Als de baby verkouden is kan hij slijm inslikken, dat zie je terug in de ontlasting. De hoeveelheid en de samenstelling van ontlasting verandert vaak in de loop van de maanden. Zeker als je baby bijvoeding krijgt, kan het aantal keren dat er per dag een poepluier is minder worden.

Harde ontlasting

Kinderen die flesvoeding krijgen, kunnen nog wel eens last hebben van harde keutels. Zielig om te zien, want ze hebben vaak veel pijn bij het poepen. Als er wat helderrood bloed in de luier zit is er sprake van een klein, zeer pijnlijk kloofje bij de anus. Er is speciale voeding voor kinderen die moeite hebben met hun ontlasting.
Deze melk helpt om in de darmen wat meer vocht vast te houden, waardoor de ontlasting soepeler blijft. Op warme dagen kun je een beetje extra water geven, om het vocht dat je baby via transpireren verliest, aan te vullen. Als dat niet helpt, overleg dan met het consultatieburo.

Diarree

Als je kind een aantal keren per dag zulke dunne ontlasting heeft dat het de luier uitloopt, is er sprake van diarree. Door diarree kan een kind heel snel uitdrogen, binnen vierentwintig uur. Als het er ook nog bij spuugt en minder dan twee keer op een dag plast, wacht dan niet lang met het bellen van de huisarts. Stop een dag met het geven van fruithapjes en andere bijvoeding. Ga gewoon door met het geven van voeding. Geef je kind via ORS extra vocht.

ORS voorkomt uitdroging

De speciale oplossing van stoffen in ORS voorkomt dat je kind uitdroogt als het diarree of buikgriep krijgt. In Nederland kun je het gewoon met kraanwater aanmaken. Op vakantie in een warm land is de kans groter dat en kind ziek wordt. Zorg daarom dat je altijd ORS bij je hebt. Gebruik uit hygiëne overwegingen in het buitenland altijd flessenwater om de oplossing klaar te maken.
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luiereczeem of luieruitslagAlle baby’s hebben er wel eens in meer of mindere mate last van: luiereczeem of luieruitslag. De huid in het luiergebied…
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pas…
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…
Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…

Slaapproblemen bij kinderenDit artikel gaat over de problematiek van slaapproblemen met als gerelateerde stoornis, kinderinsomnia. In hoofdstuk 1 g…
Borstvoeding het meest geschikt voor een babyBorstvoeding het meest geschikt voor een babyWat is er niet mooier om uw baby zelf te voeden? Borstvoeding sluit precies aan op de wensen van uw baby en veranderd va…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.