Het evenwicht herstellen

Het evenwicht herstellen Meer dan willekeurig welke periode in het jaar is het begin van een jaar de periode van plannen, goede voornemens en dingen net even anders doen. Maar deze periode kenmerkt zich meer andere jaren als een periode die de ontwrichte balans moet herstellen… en dat lijkt een goede zaak. De standvastigheid dat het nu echt anders moet, is duidelijker dan ooit tevoren.

Net even anders…

Is er iets heftigs nodig om mensen uit de comfortzone te trekken, ze wakker te schudden en in het oor te schreeuwen dat je nu echt over je grens gaat en het anders moet? Daar lijkt het wel op, want de crisis is al in 2008 begonnen en toch duurt het jaren voor het tot menig man of vrouw doordringt dat eigenwaarde niet in meer geld zit, maar in jezelf. Minder geld is dan wellicht niet handig, maar het brengt uiteindelijk ook dingen. Zaken als creativiteit en inventiviteit, maar ook een mogelijk gedwongen inzicht in je financiën, nadenken over zaken waar je eerder mogelijk volledig aan voorbij ging en een grotere bewustwording van het lichaam en de geest, het kan immers zomaar voorbij zijn. Kortom… het lijkt erop dat we het evenwicht aan het herstellen zijn.

Bewustwording

Het klinkt zo hoogdravend en dat is het natuurlijk helemaal niet. Bewustwording is juist terug naar balans, terug naar kernwaarden en alles heel bewust tot je door laten dringen en er naar handelen. Een zeer prettig neveneffect is dat je ook de balans tussen lichaam en geest herstelt en waar steeds meer mensen in het hoofd zijn gaan leven en ter compensatie alleen af en toe een stukje zijn gaan hardlopen, wordt het lichaam nu echt weer betrokken bij het proces. Denk aan het volgen van de intuïtie of het “buikgevoel”, steeds meer mensen durven er op te vertrouwen. Hoewel het een goed teken is, is het eigenlijk ook vreemd dat we zo vervreemd zijn van het lichaam. Het zit er namelijk niet voor niets.

NU leven!

Het toekomst beeld is er nog steeds, maar mogelijk bijgesteld. Niet erg, zolang je er maar zin in hebt én ook nu geniet van het leven. Plannen is oké, maar als je alleen maar met de toekomst bezig bent, vergeet je mogelijk zomaar nu ook te lekker te leven. Dus niet het “straks als…” maar “straks als… én nu…” als leidraad voor het leven. Waarbij genieten niets met geld of bezittingen te maken heeft. Immers, genieten en plezier maken kan ook met kleine dingen en gewoon de mensen in je omgeving.

Lachen

Lachen is zo’n gevoel wat je eigenlijk geen dag over mag slaan. Lachen is goed tegen pijn, je maakt stofjes aan waar je het gelukzalige gevoel van krijgt en het maakt je gewoon een vrolijk mens (dus ook prettig voor de omgeving). Niets om over te lachen? Natuurlijk wel! Er is genoeg om over te lachen, want is het niet een komische film op televisie, dan kunnen het leuke foto’s of filmpjes zijn die een bekende op facebook doorstuurt. Je huisdier die vreemde capriolen uithaalt of een huisgenoot die letterlijk of figuurlijk vreemd uit de hoek komt. En als je het allemaal niet meer weet, voor de meeste mensen werkt leedvermaak. Mensen die uitglijden over iets, wetende dat het geen blijvend letsel oplevert, is groots als het gaat om iets waar om gelachen wordt. Niet voor niets vele televisieprogramma’s met bloopers.

Beperk je niet tot de thuissituatie, maar zorg ook dat je plezier op je werk hebt. Je maakt er voldoende uren, dus zorg dat je niet in mineurstemming komt als je aan je werkt denkt. Maak er iets van in elke omgeving, ook al zou je die uren liever elders besteden. Ook dit is een proces wat je zelf in de hand hebt en mogelijk steek je in positieve zin je collega’s aan.

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay
Frisse lucht
Bij het evenwicht herstellen hoort ook dat je niet alleen maar binnen leeft, thuis, op kantoor, in de fabriek of op school. Ga naar buiten, beweeg lekker… ga wandelen met je hond of fiets een stuk door de natuur. Of doe iets dichter bij huis, ga lekker wroeten in je eigen tuinaarde en kijk wat je al kunt doen in je tuin. Zorg dat je dagelijks iets in de agenda zet, waarmee je voldoende in de frisse lucht kunt vertoeven en het daglicht (en bij voorkeur zonlicht) tot je door kunt laten dringen.

Je bent wat je eet

Deze koptekst klopt natuurlijk en hoewel er altijd mensen zijn die zeggen dat ze wel goed en verantwoord willen eten, maar er de financiële middelen niet voor hebben. Eerlijk is eerlijk, als je bijvoorbeeld biologische groeten neemt, betaal je meer. Maar het is niet onmogelijk, je moet alleen wat vindingrijker zijn. Verder is het allemaal een kwestie evenwicht in het eten. Eet niet meer dan je verbruikt, let op met suikers, neem vooral volkorenproducten en beperk je alcohol. Als het een beetje in balans is, dan mag je jezelf wel eens belonen met iets wat niet in de schijf van vijf past... maar maak er nou ook weer geen gewoonte van.

Lief zijn voor jezelf

Je moet van jezelf houden om ook van een ander te houden en dat is voor menigeen nog moeilijker dan gedacht. Van jezelf houden is jezelf niet alleen niet omlaag halen, maar er gewoon goed voor zijn. De binnenkant waar je in alle eerlijkheid moet kunnen zeggen én voelen dat je een mooi en prettig mens bent, maar ook je huid lekker insmeren en beschermen voor de invloeden van buiten. Gun je lichaam een lekkere massage of laat je voeten eens lekker onder handen nemen. Niet specifiek omdat je er dan mooier uit gaat zien, maar omdat je het jezelf gunt.

Tot slot

Die kentering in het besef dat geld een relatief begrip is, eigenwaarde uit jezelf moet komen en je je eigen leven in eigen hand hebt om er iets van te maken… het kan! Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe stel ik een balans op?Hoe stel ik een balans op?Elke onderneming stelt bij de boekhouding regelmatig een balans op om een goed beeld te krijgen van de bezittingen en he…
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Langzaam haasten: goed voor lichaam en geestEen paradox? Langzaam haasten vraagt niet om een tegenstelling, maar om een samengaan. Het gaat hierbij om beheersing, e…
De balans van een ondernemingDe balans van een ondernemingVoor een onderneming is het van groot belang om af en toe een balans op te stellen. Een balans is handig om een overzich…

Een begrafenis in SpanjeIn Spanje begraven worden? Sommige gepensioneerden geven er de voorkeur aan om zich te laten begraven in het land waar z…
Oplossing voor eenzame ouderenDoor de vergrijzing in Nederland komen er steeds meer oudere mensen bij. Veel van deze mensen hebben last van eenzaamhei…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.