Wel of niet naar de sportschool?
Fitnesscentra hebben de laatste decennia gouden tijden doorgemaakt. Dat heeft ook tot gevolg gehad dat de fitnessbranche heeft kunnen zorgen voor een ander imago. De krachthonken met de bijbehorende spierbonken en seksy geklede vrouwen hebben de omslag gemaakt naar Lifestyle- en wellnesscentra waar gewerkt kan worden aan de optimalisering van vitaliteit en welbevinden. Een reden om er ook maar eens te gaan kijken?
Conditionele aftakeling
Op een dag staan we op en merken we bij het aankleden dat de broek die voorheen comfortabel ruim zat toch wat begint te knellen. Een trap oplopen ging de laatste tijd ook al niet zo soepel meer. Om maar niet te spreken van de snelle vermoeidheid bij een balspelletje met de kinderen. “Jongens het gaat niet meer, papa raakt buiten adem, effen rusten”. Pijnlijk, maar ja dat is de prijs van een Bourgondische eetlust die niet wordt gecompenseerd door een ruime mate van beweging. Het doordringende besef van de conditionele aftakeling maant tot maatregelen: “Ik moet afvallen of gaan sporten, en liefst beide”. Vervolgens kopen we dan een boek van Sonja Bakker, want dr. Frank schijnt al weer op zijn retour te zijn, en dan komt de vraag aan de orde hoe en waar we gaan sporten. Gaan we joggen, fietsen, wandelen of zwemmen, of heeft het toch voordelen om lid te worden van een sportschool? De buitensporten hebben het voordeel dat je lichaam vitamine D opdoet en dat je je kunt laven aan de zon (als die schijnt) en aan de buitenlucht. Maar hoe vaak is het zulk goed weer dat het buiten sporten lokt? Toch maar eens in de sportschool kijken?
Deze vraag zullen velen zichzelf stellen. En dat heeft er toe geleid dat er in Nederland inmiddels al zo’n 1.800.000 mensen lid van een sportschool zijn. Maar welke voordelen heeft dat nou eigenlijk nog meer dan dat het overdekt is? En wat zijn de nadelen? Hieronder volgen een aantal voordelen en nadelen.
Voordelen:
- Wie gericht bezig wil met afvallen en het gerichte figuur- of conditieverbetering kan in veel fitnesscentra gebruik maken van de expertise van daartoe opgeleide medewerkers. Deze kunnen helpen met adviezen en instructies op het gebied van het goed uitvoeren van de oefeningen, het afvallen, trainingsschema’s etc. Let wel, dit geldt echter meestal niet voor de goedkope fitnesscentra of low budgetcentra. Daar houdt men de prijzen laag door zo weinig mogelijk medewerkers in dienst te hebben.
- Een fitnesscentrum biedt een heel breed scala aan oefeningen, trainingen en lessen aan. Tijdens de cardiotraining (zeg maar het duursporten) bestaat niet alleen de mogelijkheid van het hardlopen of fietsen, maar je kunt met een loopband ook een heuveltraining doen of bergwandeling maken, je kunt crosstraining doen (een beweging die een beetje aan langlaufen doet denken), en je kunt de diverse oefeningen telkens afwisselen. Dit laatste wordt ook onder leiding in groepsvorm gedaan, de zogeheten circuittraining. Ook bij de krachttraining kun je gebruik maken van een breeds scala aan toestellen waarmee je in principe alle spieren van je lichaam kunt trainen. Een apparaat dat de ook in veel fitnesscentra tegenkomt is de trilplaat. Hiermee kunnen oefeningen worden gedaan die de doorbloeding verbeteren en de spieren versterken. Wie graag in een groep traint kan gebruik maken van de diverse groepslessen zoals bijvoorbeeld Zumba, bodypump, bodycombat, hatha yoga, power yoga, of spinning (Onder leiding fietsen in een groep begeleid door muziek). Door de inbreng van de Nieuw-Zeelandse fitnessgoeroe Les Mills bestaan er inmiddels heel veel groepslessen. Let op, het aanbod van de groepslessen kan per centrum verschillen.
- Wie prijst stelt op volledig persoonlijke begeleiding kan gebruik maken van een personal trainer (meestal tegen extra betaling) of een Pilates training doen. Pilates training wordt gedaan op een ingenieus toestel met allerlei riemen en banden waarmee oefeningen worden gedaan die de soepelheid en de spierkracht verbeteren.
- De geleverde prestaties zijn in een fitnesscentrum goed meetbaar. Op de displays van de cardio-apparaten wordt bijvoorbeeld informatie gegeven over de trainingsduur, de intensiteit, de snelheid, de afstand, de hartslag, en de verbrande calorieën. Dit werkt heel motiverend en zorgt er ook voor dat je onderbelasting of overbelasting voorkomt. Bij het afvallen bijvoorbeeld is het van belang om binnen een bepaalde marge te trainen waarin de vetverbranding optimaal is. En voor mensen met bepaalde ziekten zoals hartproblemen is het natuurlijk van levensbelang om overbelasting te voorkomen.
- Wie zijn favoriete tv serie niet wil missen kan tijdens het sporten in de meeste fitnesscentra tv kijken.
- Van (buiten)sporten als hardlopen en fietsen val je wel af en krijg je wel een betere conditie maar het heeft wel beperkingen qua figuurverbetering. Met de krachttraining in een fitnesscentrum kun je ook bepaalde spiergroepen effectief ontwikkelen die je bij hardlopen en fietsen niet aanspreekt. Bijvoorbeeld je armspieren, je buik en taille, je billen, je borst en schouders etc. Bovendien heeft krachttraining een positief effect op je ruststofwisseling. Anders gezegd; wanneer je meer spiermassa krijgt verbrand je ook meer calorieën wanneer je slaapt of anderszins inactief bent.
- Veel fitnesscentra hebben voorzieningen zoals bijvoorbeeld een sauna, een infrarood sauna, een stoomcabine, zonnebanken, een zwembad etc. Bij all in abonnementen krijg je dit er gratis bij. Heerlijk om na het sporten even te relaxen.
- Er bestaan een flink aantal fitnesscentra die aanvullende diensten aanbieden zoals een diëtiste, een fysiotherapeut, een masseur, conditie- en gezondheidstesten etc. Voor wie het allemaal op één plek wil halen kan dat reuze handig zijn.
- De betere fitnesscentra hebben airco, waardoor je ook in de zomer kunt sporten bij aangename temperaturen. Bij kou en regen train je behaaglijk en droog.
- Fitnesscentra waar ze hun leden een beetje in de gaten houden sturen je een mailtje of een kaartje wanneer zij een tijdje niet zijn geweest. Handig voor de motivatie, maar het kan ook irritant zijn. Het hangt er maar vanaf hoe je het wilt zien.
- Het trainen in een fitnesscentrum leidt gemakkelijk tot het leggen van sociale contacten. Als je naast elkaar op een cardiotoestel zit of in de sauna, kom je er snel toe om een praatje te maken.
Naast al deze voordelen heeft het trainen in een fitnesscentrum ook enkele schaduwzijden:
- Lid zijn van een fitnesscentrum kost geld. Abonnementen variëren van zo’n 15 tot 70 Euro per maand. De goedkopere centra bieden meestal weinig begeleiding en faciliteiten. De duurdere fitnesscentra bieden dikwijls all in pakketten aan waarbij zelfs koffie, thee en andere dranken zijn inbegrepen. Let op, veel fitnesscentra vragen ook een inschrijfgeld. Heel vaak wordt dat echter als korting kwijtgescholden bij ledenwerfacties.
- Fitnesscentra bieden doorgaans geen spelvormen aan zoals balsporten en ook geen wedstrijdsporten. Wie de competitie zoekt moet lid worden van een sportclub.
- Fitness wordt op den duur nog wel eens als saai ervaren. Je kunt de sleur doorbreken door alle activiteiten binnen een centrum eens uit te proberen. Het nastreven van een doel c.q. een resultaat kan ook helpen om de motivatie te behouden. Daarbij hoort dan wel om regelmatig te controleren of men zich ook richting doel beweegt. Bijvoorbeeld wegen, meten en testen.
- Mensen die graag buiten zijn kunnen het binnen sporten minder prettig vinden.
- In een fitnesscentrum heb je altijd mensen om je heen, en soms kan het zelfs erg druk zijn. Personen voor wie het sporten ook een moment is om zich even terug te treken kunnen dit als onprettig ervaren.
Prestatievermogen andere sporten
De genoemde voor- en nadelen zullen voor iedereen weer een ander gewicht hebben. Wanneer je bijvoorbeeld verzot bent op balspelen ligt het niet erg voor de hand om bij een sportschool te gaan sporten. Wel kan het dan zin hebben om lid te worden bij een sportschool omdat je daar je prestatievermogen voor de betreffende balsport kunt verbeteren. Ook duursporters kunnen baat hebben van het sporten bij een fitnesscentrum omdat zij daar gerichte oefeningen kunnen doen die hun prestaties in hun sportdiscipline kunnen verbeteren.
Keuze fitnesscentrum
De keuze van een fitnesscentrum is soms best wel lastig. Belangrijk is in elk geval om je niet blind te staren op een veelheid aan faciliteiten waar je toch geen gebruik van maakt maar waar je wel voor betaalt. Als je enkel op de toestellen wilt trainen en geen gebruik wilt maken van een sauna of andere voorzieningen is het zonde om een duur abonnement te nemen. Let ook op dat je je niet te snel een abonnement laat aanpraten. tegenwoordig zijn medewerkers van fitnesscentra uitermate goed getraind in de verkoop.