De geneeskracht van kamperfoelie

De geneeskracht van kamperfoelie Wilde Kamperfoelie is een inheemse plant in Europa, China en Noordoost-Azië. In Noord-Amerika is de plant met succes ingevoerd maar er bestonden andere kamperfoelie in Noord-Amerika, zoals de Mexicaanse kamperfoelie. Kamperfoelie komt in het wild in Nederland en België voor, zij het niet in grote getale. Het is een klimplant met zeer mooie gele en vooral lekker ruikende bloemen. De kamperfoelie is een mooie sierplant en een ideale plant om over een pergola te laten groeien. Als de kamperfoelie oud wordt kan hij voor een klimplant een zeer dikke stam krijgen. Kamperfoelie groeit tot zijn 4.5 meter hoog. Kamperfoelie geeft er de voorkeur aan om met zijn wortels in de schaduw te staan om vervolgens omhoog te klimmen naar een plek met veel zon. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening kamperfoelie / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening kamperfoelie / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Kamperfoelie in de volksgeneeskunde

De antieke Romeinen gebruikten kamperfoelie als medicijn bij borstproblemen en urineweginfecties. Vooral het zaad en de bast van kamperfoelie werken diuretisch of vochtafdrijvend en kunnen daarom bij urinewegproblemen worden ingezet. Dioscorides, pionier in de geneeskunde en kruidenwetenschap, beschreef een drankje gemaakt van de kamperfoeliezaden wat goed werkte bij nierkwalen en vermoeidheid. Het zou ook goed werken bij astma, longinfecties en hoofdpijn. Plinius adviseerde om kamperfoelieblad bij de wijn te doen om miltproblemen te lijf te gaan. Vroeger werden de besjes gebruikt als braakmiddel; dat geeft al aan dat ze niet geschikt zijn om te eten. De bladeren werden vroeger gebruikt als laxeermiddel. Tegenwoordig is kamperfoelie een zelden gebruikt natuurgeneesmiddel in het westen maar behoort het in de traditionele Chinese geneeskunde tot de 50 meest gebruikte kruiden. In Japan worden de bladeren en bloemen gebruikt in een thee met antibacteriële activiteit. Ook in de rest van Azië kun je kamperfoelieblad- en bloem tegenkomen in thee voor keelontstekingen, bacteriële dysenterie, griep en ontstekingen van de urinewegen en geslachtsorganen.

Naamgeving kamperfoelie

De Latijnse naam voor deze plant is Lonicera periclymenum. Het heeft de naam lonicera gekregen om de Duitse botanicus Lonicer(1528-1586) te eren. Periclymenum betekent letterlijk ´omranken´, wat slaat op het feit dat de groeiwijze van de stam andere plantensoorten omhelst, terwijl het omhoog klimt. In het Nederlands wordt kamperfoelie ook wel geitenblad genoemd. Dat is eveneens de Duitstalige naam, Wald-Geißblatt. Geitenblad kreeg de plant als naam naar aanleiding van de oude wetenschappelijke naam caprifolium, wat letterlijk geitenblad betekent. De reden waarom het geitenblad heet is niet geheel duidelijk. Het kan zijn dat geiten deze plant afentoe eten of dat het blad van kamperfoelie doet denken aan de vorm van geitenoren. In het Engels heet de plant honeysuckle. Deze Engelse naam slaat op het feit dat de nectar van de bloem heel zoet is. Een andere Engelse naam is woodbine. In het Fries heet de plant Papsûger.

Eetbaar deel van kamperfoelie

De nectar van kamperfoelie is het enige eetbare deel. Er kan een siroop van de nectar worden gemaakt die medicinale eigenschappen heeft bij luchtwegenproblemen. Siroop wordt gemaakt door 1.8 kilo bloemen te koken in een liter water en er tweemaal zoveel suiker aan toe te voegen. De besjes en bladeren zijn giftig. Een afkooksel van de bladeren wordt vooral gebruikt bij lever- en miltziekten. De nectar kan eveneens worden gebruikt bij aften om de mond te spoelen. De nectar kan prima worden gebruikt als extra ingrediënt in een gorgelmiddel.

In sommige landen zuigen kinderen de zoete nectar uit de onderkant van de bloemen.

Kamperfoelie in de Chinese geneeskunde

In het Chinees heet de kamperfoelie jin yin hua of shuang hua. In de Chinese geneeskunde wordt kamperfoelie met name gebruikt om ontstekingen, koorts, ademhalingsproblemen, verkoudheid en reumatoïde artritis te behandelen. In combinatie met chrysanthemum is het een middel bij hoge bloeddruk. In combinatie met forsitia kan het worden gebruikt als middel tegen verkoudheid. Uitwendig kan een kamperfoeliethee in combinatie met forsythiafruit worden aangewend om plekken op de huid te wassen waaronder tumors liggen, met name borsttumors. In de Chinese geneeskunde wordt kamperfoelie ook gebruikt bij vergiftigingen, abces, diarree, gastro-enteritis die gerelateerd is aan voedselvergiftiging, jicht en gewrichtspijn.

Mexicaanse kamperfoelie

De Mexicaanse kamperfoelie, met rode of oranje bloemen, wordt in de traditionele geneeswijze van de indianen gebruikt om het bloed schoon te maken, een werkwijze die sterke overeenkomst heeft met de manier waarop kamperfoelie in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt.

Extra medicinale werkingen

Behalve de al genoemde medicinale werkingen zijn er natuurartsen die in kamperfoelie een tonicum voor het hart erkennen. Het is in ieder geval een bloeddrukverlagend middel. Een tonicum is een versterkend middel. Verder zou het een middel zijn bij gezwollen klieren, zere keel, duizeligheid en huidproblemen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Tai chi, goed voor hart en bloedvatenTai chi, de Chinese bewegingsleer, ook wel meditatie in beweging genoemd, blijkt in diverse studies een gunstig effect t…
Açai bessen voor een gezonder hartDe meeste mensen weten de voordelen van het gebruik van Açai bessen al. Het meest belangrijke voordeel is dat het mensen…
Hypertensie: een verhoogde bloeddrukHypertensie: een verhoogde bloeddrukVan hypertensie, of wel een verhoogde bloeddruk merken de meeste mensen helemaal niets. Toch is het hebben van een te ho…
De traditionele Chinese geneeskundeDe traditionele Chinese geneeskundeDe traditionele geneeskunde van China behoort tot de oudste geneesvormen ter wereld. Ze is in dezelfde tijd ontstaan als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: sannse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.wilfriedrobert.be/SIERTUIN/kamperfoelie.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_kamperfoelie
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Waldgei%C3%9Fblatt
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lonicera_periclymenum
  • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lonicera+periclymenum
  • http://www.anniesremedy.com/herb_detail359.php
  • http://medicinalherbinfo.org/herbs/Honeysuckle.html
  • http://wilde-planten.nl/wilde%20kamperfoelie.htm
  • http://www.cloverleaffarmherbs.com/honeysuckle/#sthash.TMMO5AIh.dpbs
  • Afbeelding bron 1: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.