De geneeskracht van cumanda

Cumanda is een niet al te hoge boom die deel is van de peulvruchtenfamilie en groeit in het Amazonegebied. De bast van de boom wordt in Peru sinds mensenheugenis als medicijn tegen malariakoorts. Verder was het lange tijd een middel bij reumatische aandoeningen, diarree en is het een versterkend middel voor het hele lichaam. Witoto indianen gebruiken het verpulverde poeder om wonden mee te behandelen. In Brazilië wordt de plant voor dezelfde doeleinden gebruikt als in Peru; namelijk vooral bij malaria, maar men kan er ook huidzweren en maagzweer mee behandelen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving cumanda

De wetenschappelijke, Latijnse naam voor deze boom is Campsiandra angustifolia. In Brazilië zegt men acapurana en cumanda tegen deze boom. Andere namen zijn raintree, huacapurana, acapu-do-igapo, apikara, caacapoc en gapo. Behalve in Zuid Amerika groeit hij ook in Indonesië en de eilanden van de Stille Oceaan of Pacifische oceaan. In het Nederlands staat deze boom bekend als de regenboom. Vooral bij Indo´s en Nederlanders die in Nieuw Guinea hebben gewoond is deze boom bekend. Hij heeft een dik begroeid bladerdak waar je onder kan staan tijdens de regen. Verder regent het bloemen in het bloeiseizoen. Rondom deze tropische boom ligt een bloemen tapijt van roze-witte bloemen, wat een prachtig gezicht is.

Traditioneel gebruik cumanda

Cumanda behoort tot de bomen die niet vaak zijn onderzocht op medicinale werkzaamheid. In de traditionele geneeskunde wordt het gebruikt bij koorts, malaria, wonden, zweren, artritis en andere reumatische aandoeningen. Verder is in Peru het een tonicum; een algemeen versterkend middel. De bast van de boom wordt gekookt en dit aftreksel wordt twee tot drie keer per dag gedronken. Dit heeft niet alleen geneeskrachtige maar ook spirituele functies. Een sterk afkooksel wordt gebruikt om contacten met andere dan aardse rijken te verkrijgen. Voor dit doel moet men wat overhebben want het zorgt eveneens voor overgeven en diarree. Hierna voert met een ayahuasca ceremonie uit, die na het gebruik van cumanda tot meer heldere hallucinaties leidt.

Bouw het gebruik van cumanda langzaam op en wissel het af met samento.

Inhoudstoffen en dosis cumanda

Voor medicinaal gebruik wordt alleen de bast van deze boom gebruikt. In cumanda zitten anthocyaninen, cyanogeniden glycosiden, heterosiden, saponinen en tanninen. Op sommige internetsites wordt het als extract verkocht in een klein flesje van 30ml. De aanbevolen begindosis is vier tot tien druppels in een glas water van 120ml. Dit kun je al gelang naar behoefte opbouwen tot maximaal 60 druppels per dag.

Ziekte van Lyme

In de Verenigde Staten wordt cumanda regelmatig door natuurgenezers voorgeschreven bij de ziekte van Lyme. De resultaten van cumanda zijn wisselend; de een zegt dat het werkt en de ander zegt van niet. De ziekte van Lyme is een moeilijk te bestrijden ziekte die vele fasen kent. De diagnostiek is niet gemakkelijk; er zijn 800 verschillende symptomen en iedereen heeft weer andere uitingsvormen van deze ziekte. Wanneer een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar dit middel zou worden gedaan zou men meer te weten komen over onder welke omstandigheden het een werkzaam middel is. Men zou ook moeten onderzoeken in hoeverre het de Borrelia burgdorferi bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, bestrijdt in samenwerking met een ander geneesmiddel, namelijk samento. De fabrikant van cumanda-extract, nutramedix, raadt aan om het gebruik van cumanda langzaam op te bouwen. Als je gelijk met een volledige dosis begint, is er kans op verergering van de symptomen. Verder kan er gewenning optreden; vandaar dat niet alleen wordt aangeraden om het middel in combinatie met Samento te gebruiken, maar ook om het af te wisselen met dit medicijn.

Medicinale eigenschappen cumanda

Cumanda heeft vele medicinale kwaliteiten. Het is antibacterieel, antischimmel, antiviraal, antiparasitair, ontstekingsremmend, pijnstillend en immuunsysteemmodulerend. De antischimmel of antifungale werking van cumanda is het meest sterk. Het kan onder andere de volgende schimmels bestrijden: mycosis fungoides, candida krusei, candida albicans en aspergillus niger. Deze schimmels kunnen als er sprake is van overgroei inwendige ontstekingen veroorzaken. In 2005 is een wetenschappelijk onderzoek met cumanda gedaan waaruit bleek dat het werkzaam was bij ontstekingen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…
Wat te doen bij een tekenbeetEen teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struik…
Wat zijn enzymen?Wat zijn enzymen?Enzymen helpen de spijsvertering beter te laten verlopen. In sommige slasoorten zit niet bijster veel vitaminen maar er…
Bronnen en referenties
  • Foto bloem: http://rubens-plantasdobrasil.blogspot.nl/2012/04/campsiandra-angustifolia-spruce-ex.html
  • http://www.remedyspot.com/content/topic/869295-cumanda-is-an-herbal-extract-made-from-the-bark-of-the-campsiandra-angustifolia/
  • http://www.ayahuascaassociation.org/huacapurana-campsiandra-sp/
  • http://www.riohealth.co.uk/Immune-Support/Cumanda.aspx
  • Hoofdfoto: http://www.ayahuascaassociation.org/wp-content/uploads/2010/07/HuacapuranaThumb.jpg
  • http://jarla.wordpress.com/2008/11/25/dissecting-the-cowden-protocol/
  • Pdf: nutramedix_06flyers
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.