Geneeskrachtige kruiden bij verstopping of obstipatie

Geneeskrachtige kruiden bij verstopping of obstipatie Bij een verstopping of obstipatie blijft de ontlasting langer in de dikke darm dan normaal. De feces harder dan normaal en komt er moeilijk en pijnlijk uit. Verstopping levert overlast op, maar enige verstopping kan geen kwaad. Om er vanaf te komen zijn verschillende kruiden te vinden in de natuur. Hiervan zijn gemakkelijk huismiddeltjes te maken. Voorbeelden van planten die helpen tegen obstipatie zijn lijnzaad, zuurkool, sleedoorn en sporkehout. Fruit kan ook helpen.

Wat is obstipatie?

Obstipatie houdt in dat de ontlasting langer in de dikke darm blijft dan normaal het geval is. Meestal wordt de richtlijn aan gehouden dat de patiënt niet meer dan drie keer in de week kan poepen. Ook wanneer de ontlasting ongewoon dik en droog is, wordt gesproken van obstipatie. De ontlasting is bij verstoppingen harder dan normaal en het is vaak pijnlijk om te poepen.

Hoe komt het?

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben. Meestal zijn dit veranderingen. Na een lange reis, bijvoorbeeld, moet het lichaam zich weer aanpassen. Dit is ook het geval wanneer men op een ander dieet overschakelt. Veranderingen in klimaat kunnen ook grote invloeden hebben. Gebrek aan beweging kan bijdragen aan de obstipatie. Een laatste belangrijke factor is medicijngebruik.

Hoe is het te verhelpen?

Meestal is de verstopping na een paar dagen weg. Zeker wanneer deze door veranderingen komen is het lichaam snel gewent aan de nieuwe situatie. Meer vezels eten en veel water drinken helpt ook tegen obstipatie. Veel bewegen kan ook helpen tegen obstipatie.

In geval van nood zijn er laxeermiddelen te koop, maar wanneer deze te veel gebruikt worden kunnen ze juist verstoppingen veroorzaken. Het kan gewenst zijn om eerst zelf te kijken of er een oplossing gevonden kan worden, bijvoorbeeld met behulp van geneeskrachtige kruiden. Hieronder worden middeltjes van lijnzaad, zuurkool, sleedoorn en sporkehout behandeld.

Let op: Hoewel de middelen hieronder genoemd zijn natuurlijke geneesmiddelen zijn, wil dat niet zeggen dat ze onbeperkt gebruikt kunnen worden. Veel gebruik kan leiden tot diarree of andere klachten. Laxeermiddelen uit de natuur zijn net zo goed laxeermiddelen als die uit de apotheek.

Pruimen / Bron: Ipintza , Wikimedia Commons (Publiek domein)Pruimen / Bron: Ipintza , Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wanneer naar de dokter?

  • Als de stoelgang een week uitblijft
  • Als de obstipatie meer dan twee weken aanhoud, ondanks een dieet met veel vezels en water en veel beweging.
  • Als er slijm of bloed bij de ontlasting zit
  • Als de obstipatie afwisselt met diarree
  • Als de eetlust verminderd of het gewicht afneemt
  • Als medicijnen de vermoedelijke oorzaak zijn
  • Bij jonge kinderen
  • Wanneer het probleem regelmatig terugkeert
  • Bij pijnlijke buikkrampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of overgeven
  • Als er mogelijk sprake is van een aambei of scheurtje in de anus

Vruchten

De werking van vruchten op de darmen is veel mensen welbekend. Vaak is het eten van veel fruit al een oplossing voor de verstopping. Vooral pruimen staan bekend om hun laxerende werken. Gedroogde vruchten hebben een even sterke werking als verse.

Lijnzaad of vlas (<I>Linum usitatissimum</I>) / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lijnzaad of vlas (Linum usitatissimum) / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lijnzaad of vlas (Linum usitatissimum)

De zaden van deze plant bevatten veel ballaststoffen. Deze bevorderen de darmperistaltiek. Lijnzaad kan gemakkelijk worden toegepast. De zaden worden grof gemalen en gegeten. Dit kan puur, of gemengd in een maaltijd. Voor een stevige verstopping is het gebruik van 2 tot 3 eetlepels per dag aan te raden. Let op: Lijnzaad bevat een geringe hoeveelheid blauwzuur. Bij volwassenen kan dit geen kwaad, maar zuigelingen en kleuters mogen een lijnzaad.

Zuurkool

De bladeren van zuurkool stimuleren de spijsvertering. Hiervoor kunnen zij het beste op nuchtere maag worden genomen. Bij verhitting verliest de plant veel waardevolle geneeskrachtige stoffen. Hierdoor zijn de meeste zakken zuurkool die te koop zijn niet geschikt tegen verstopping. Drie weken lang iedere dag 200 gram rauwe zuurkool helpt de stoelgang bevorderen. De zuurkool mag dan niet verwarmt zijn, maar voor de smaak wel gemengd met bijvoorbeeld sap of rauwkost. Is er een snellere oplossing nodig, dan kan zuurkoolsap een oplossing bieden. Een klein glaasje is in de meeste gevallen al voldoende.

Sleedoorn (<I>Prunus spinosa</I>) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Sleedoorn (Prunus spinosa) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Sleedoorn (Prunus spinosa)

De bladeren, bloemen en vruchten van de sleedoorn bevatten amygdaline, cumarinederivaten en flavonglycosiden. Deze stoffen hebben een licht laxerende werking. De bladeren van de sleedoorn kunnen worden gebruikt voor het maken van thee.

Hiervoor is nodig:
  • Water
  • 2 theelepels sleedoornblad

Kook een kop water. Giet dit over het blad en laat het ongeveer tien minuten trekken. Wanneer de blaadjes klein zijn, hoeft het korter te staan. Zeef de thee alvorens hem te drinken. Voor de smaak kunt u honing of citroensap toevoegen.
Sporkehout (<I>Rhamnus frangula</I>) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Sporkehout (Rhamnus frangula) / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Sporkehout (Rhamnus frangula)

Sporkehout of vuilboom wordt al eeuwen gebruikt tegen verstoppingen. Verhalen gaan dat de boom aan de naam 'vuilboom' komt, doordat de schapen die ervan aten aan de diarree raakten. Het krachtigste is de bast van sporkehout. Een afkooksel van de bast zou 4 tot 5 keer sterker zijn dan een van de bladeren. Voor een thee van sporkehout is nodig:
  • Water
  • 1 theelepels sporkehoutbast

Snijdt de bast fijn. Doe hier ¼ liter water bij en kook het geheel kort. Zeef het alvorens te drinken. Drink niet meer dan twee koppen van deze thee per dag.

Let op: Deze plant niet gebruiken bij kinderen onder de 12 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Gebruik de thee niet langer dan 8 dagen achter elkaar, als de obstipatie niet over is, schakel dan over naar een ander medicijn.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Obstipatie (verstopping) bij kinderenObstipatie (verstopping) bij kinderenIn de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van…

Etherische olie: zoete sinaasappelEtherische olie: zoete sinaasappelIn de aromatherapie wordt graag gebruikt gemaakt van de appelsienolie om een aangename, rustgevende atmosfeer te creëren…
Geneeskrachtige kruiden bij misselijkheidIedereen heeft wel eens last van misselijkheid. Het is vervelend, zeker als het langer aanhoud. Misselijkheid kan een sy…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Germannavas1, Pixabay
  • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont
  • Jaretzky R. – Die Deutsche Heilpflanze 9, 61 (1943)
  • http://nhg.artsennet.nl
  • www.tbuskruid.be
  • www.mlds.nl
  • www.kring-apotheek.nl
  • www.theeshop.nl
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Ipintza , Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 01-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.