Te vroeg ejaculeren

Te vroeg ejaculeren Weinig mannen hebben een goede controle over het moment van de zaadlozing. Bij veel gebeurt het dan ook weleens dat ze vroeger klaarkomen dan gewenst. Als dit vaak voorkomt wordt het als probleem gezien. Men spreekt van een vroegtijdige zaadlozing als de zaadlozing binnen 1 minuut plaatsvindt na vaginale penetratie. In dit artikel vind je meer informatie over vroegtijdig ejaculeren en wat je er tegen kunt doen.

Vroegtijdig ejaculeren

Veel mannen hebben last van vroegtijdig ejaculeren tijdens de seks. Vroegtijdig ejaculeren kan in twee vormen voorkomen, namelijk de primaire vorm en de secundaire vorm. Bij de primaire vorm heeft de man al heel zijn leven last van een te vroege zaadlozing. Naarmate de man ouder wordt kan dit zelfs nog iets versnellen. De primaire vorm komt het meest voor. Bij de secundaire vorm krijgt de man er op latere leeftijd past last van. Dit secundaire vorm komt een stuk minder vaak voor.

Voor veel mannen is vroegtijdig klaarkomen een probleem. Mede door de pornografie is het beeld ontstaan dat penetratie lang moet duren. Mannen vinden uithoudingsvermogen in bed steeds belangrijker en zien vroegtijdig klaarkomen steeds meer als een probleem. Maar wat is nu eigenlijk een realistische duur van penetratie? Uit Amerikaans onderzoek kwam dit naar voren:

  • te kort: 1 tot 2 minuten
  • voldoende: 3 tot 7 minuten
  • ideaal: 7 tot 13 minuten
  • te lang: 10 tot 30 minuten

De bovenstaande tijden zijn van belang om een realistisch beeld te krijgen van de duur van penetratie. Dit voorkomt tevens teleurstellingen.

Oorzaken

Vroegtijdige ejaculatie is niet aan één oorzaak toe te schrijven. Het is een combinatie van zowel psychische als biologische processen die mogelijk een rol spelen. Zo heeft angst een grote rol, maar ook biologische processen spelen een rol. Bijvoorbeeld de neurotransmitter serotonine. Bij een tekort aan serotonine is er een grotere kans dat men te vroeg klaarkomt.

tips tegen een vroegtijdige zaadlozing

Een te vroege zaadlozing kan je seksleven een stuk minder leuk maken voor jezelf en je partner. Gelukkig zijn er een aantal dingen die helpen om je zaadlozing uit te stellen.

  • Tip 1: Leer je eigen lijf kennen: Als je bewust bent van je eigen lijf en weet wanneer en hoe het reageert op bepaalde prikkels dan kun je meer controle krijgen over klaarkomen. Oftewel: Masturbeer! Ontdek waar je precies opgewonden van wordt en hoe je die opwinding tijdelijk kunt verminderen om zo de ejaculatie uit te stellen
  • Tip2: Start-stop oefening: Probeer tijdens het masturberen en later ook tijdens de seks te stoppen net voor het moment dat je denkt klaar te komen. Wacht even tot het gevoel is afgenomen en ga daarna weer verder.
  • Tip 3: Wissel van standje: Zodra je merkt dat je klaar gaat komen wissel je van standje.
  • Tip4: Train je spieren: Je bekkenbodemspieren zijn onder andere van belang bij het klaarkomen. Deze spieren gebruik je ook als je plas op wilt houden. Train deze spieren dagelijks, door ze op willekeurige momenten een aantal keren achter elkaar flink aan te spannen. Zodra ze sterker worden krijg je meer controle over klaarkomen.
  • Tip5: Verdovende zalfjes: Er bestaan crèmes die de penis een beetje verdoven waardoor je minder snel een zaadlozing krijgt. Een voorbeeld van zo'n crème is Emla.
  • Tip6:Ademhaling: Let tijdens de seks goed op je ademhaling, een paar keer diep ademen zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt.
  • Tip7: Communicatie: Communiceer tijdens de seks met je partner. Bespreek eventuele angsten over te vroeg klaarkomen.

Bovenstaande tips kunnen mogelijk helpen om de zaadlozing uit te stellen. Bij blijvende problemen is het verstandig om je huisarts te raadplegen.
© 2013 - 2024 Malur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droog klaarkomen na operatie aan zaadbalDroog klaarkomen na operatie aan zaadbalWanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd dan kan dit tot gevolg hebben dat hierna…
Behandelen premature ejaculatie - voortijdig klaarkomenBehandelen premature ejaculatie - voortijdig klaarkomenPremature ejaculatie, ook wel vroegtijdig klaarkomen genoemd, kan een bevredigend seksleven in de weg staan. Gelukkig ka…
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…

De penis: feiten die handig zijn in de relatieDe mannelijke penis is een extern mannelijk seksueel orgaan. Het is een reproductief orgaan dat bovendien dient als het…
Seksuele interactie binnen femdomDe plek van seks binnen een femdom relatie (een door een vrouw gedomineerde relatie) is erg afhankelijk van de femdomina…
Bronnen en referenties
  • www.seksuologie.nl
  • Seksuologie: L. Gijs. W.L. Gianotten, I. Vanwesenbeck, P.T.M. Weijenborg
Malur (4 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.