Balans in het leven
Eigenlijk klinkt het eenvoudig, je leven is een combinatie van familie/gezin, vrienden, werken, sociaal leven en dit alles in normale proporties, zodat je ook echt kunt genieten van het leven en niets slechts als een Japanner tijdens zijn vakantie alleen maar plaatjes schiet en thuis bekijkt wat hij/zij eigenlijk gemist heeft.
Waarom is balanceren zo moeilijk?
Want dat is het!. De vele welvaartsziekten staan in direct contact met de disbalans van het leven. De “ratrace” is iets wat menigeen na de studie als een aardige zittende jas aantrekt en in de pas van het leven stapt. In die pas horen (voor de meeste mensen) relatie, gezin, sociale activiteiten etc. Daar is op zich niets mis mee, behalve als we meer activiteiten in 24 uur willen stoppen dan er in gaan, want dat is namelijk niet goed voor het lichaam. Natuurlijk zal een jong lichaam meer aankunnen, maar als je een dergelijk patroon langer vasthoudt, dan wreekt zich dat vroeg of laat en meestal op de zwakke plek.
Met dit alles is de vraag waarom het zo moeilijk is, nog niet beantwoord. Dit antwoord ligt besloten in de mens, het sociaal dier wat de mens is. Dat wil zeggen dat de meeste mensen ergens bij willen horen en dat bij horen gaat gepaard met vergelijkbare zaken. Waarbij een deel van deze mensen ook nog eens competitief zijn ingesteld en net iets meer willen dan de ander. In de westerse maatschappij kost dat “meer” geld en geld moet er dus voldoende voor handen zijn. Het salaris van een van de partners is vaak niet eens meer toereikend en dat wil zeggen dat beide partners moeten werken. Tel daarbij op dat de vrouw ook carrière moet maken (is het niet uit zichzelf dan toch wel omdat de maatschappij er om vraagt), en je combineert alles in een tijd die niet alles toelaat. Nog even los van het feit of je je er ook wel prettig bij voelt.
Disbalans
Dat wil zeggen dat je zaken moet laten schieten, maar dat doen we liever niet en zo ontstaat de disbalans. Niemand anders dan de persoon zelf veroorzaakt deze disbalans in het eigen leven. Gelukkig ben je zelf ook de persoon die deze disbalans weer om kan zetten naar balans in het leven, maar dat gaat niet zomaar.
Balans opzoeken is meer dan relaxen
Behalve regelmatig relaxen geldt voor balans in het leven nog meer en dat heeft te maken met het totaalplaatje van de dingen die je doet in je leven. Enkele voorbeelden:
- Doe je werk wat je absoluut niet leuk vindt, dan kost het je veel meer energie, dan wanneer je iets doet wat je wel leuk vindt. Op zoek gaan naar een andere baan kan dan de consequentie zijn.
- Maak keuzes in het leven en zorg dat je de dingen die je het belangrijkste vindt ook doet. Heb je een gezin, stem dan bijvoorbeeld af met je partner dat er een balans komt in de zaken die met en voor de kinderen worden gedaan.
- Neem momenten voor jezelf en is heel persoonlijk, de een zal de rust in een goed boek lezen zoeken, of een uurtje lekker gemasseerd worden, een sauna bezoek of er wordt lekker gewinkeld met vriendinnen. Het gaat om de tijd die jij voor jezelf invult (alleen of met anderen).
- Las iedere dag een stilte moment in om je gedachten op rit te zetten. Of dit nu tijdens de wandeling met de hond is, op de fiets naar je werk of een meditatiemoment zodra je uit je bed stapt, dat maakt niet uit. Maar een moment waarop je je gedachten op rit zet (geen “to do”- list in je hoofd dus), maar gewoon mooie gedachten of helemaal niets.
- Neem eten tot je waar je niet enorm mee uit balans raakt. De voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft in normale proporties (en niet eten tot je vol zit). Als je je boekje een keer te buiten gaat, zorg dan dat je de balans vervolgens ook weer opzoekt. Zo wordt diëten geen gevecht en ben je bewust met je voeding bezig.
- Misschien had dit punt bovenaan moeten staan, maar we luisteren te weinig naar het eigen lichaam. We leven erg veel in ons hoofd en zijn soms het contact met eigen lichaam kwijt. Voel hoe je lichaam ergens op reageert (mogelijk ageert) en doe er iets mee. Negeren of het niet eens voelen, levert je uiteindelijk meer gedoe op.
Even niets…
En zo’n relaxmoment is tevens een ultiem moment om het lichaam en de geest weer bij elkaar te brengen. De meeste saunacomplexen bieden tegenwoordig veel meer van klankschaaltherapie tot kaarsvetmassages en alles wat daar tussen zit. Kies iets wat goed voelt en niet wat je metgezel doet. Het gaat tenslotte om je eigen lichaam.
Tot slot
Ieder heeft een eigen reden waarom het leven in disbalans is geraakt, of beseft je het nog niet en dan komt het nog (helaas ontkomen er waar weinig mensen aan). Dat maakt ook dat er geen pasklare oplossingen neergelegd kunnen worden. Er zijn wel wat regels en als je je persoonlijke maatlat daar langs legt en je komt aardig uit, dan doe je het zo slecht nog niet. Maar je zult zelf de keuzes moeten maken van wat je doet, wat je niet doet en hoe je je leven – in balans – inricht. Gelukkig ben je ook verantwoordelijk voor je eigen leven.