Zoek je rust in de natuur

Zoek je rust in de natuur Depressiviteit neemt toe, meer mensen met een burn-out en het leven wordt er alleen maar drukker op. Vooropgesteld dat we ons het drukke leven zelf aandoen, is tijdige signalering of volledig voorkomen dat je het allemaal niet meer overzien, je levenslust verdwijnt of je thuis het liefste met de dekens over je hoofd ligt, niet verkeerd.

Genezen is goed, voorkomen is beter

Ach, iedereen heeft wel eens een dag dat de dekens wel erg prettig zijn en je die het liefst nog een keer over je heen trekt. Maar daar hebben we het niet over als je niet goed in je vel zit. Je depressieve klachten hebt, er niets meer uit je handen komt of die dekens dagelijks zover als mogelijk over je heen trekt en dit als bescherming tegen de wereld. Immers, als je slaapt en je denkt er niet aan … dan is het er niet. Natuurlijk weten we ook allemaal dat dat niet zo is. Als je je geestelijk niet goed voelt en dit enig moment ook lichamelijk uit gaat werken, dan moet je iets ondernemen. Negeren lost niets op.

Of beter nog, voorkomen is altijd beter dan genezen. Waarbij het niet uitmaakt of je nu een druk leven hebt of niet. Als je de balans niet in je leven hebt, gaat het onherroepelijk een keer fout. Hoe sterk je lichaam en geest ook zijn, het is altijd beter én geeft een prettiger leven als je de balans opzoekt.

Balans

Balans zoekt iedereen op een eigen manier, maar het wordt wel steeds duidelijker dat we ook moeite hebben met die balans te zoeken en één of misschien wel twee keer per jaar lekker op vakantie gaan, niet toereikend meer is. We gaan maar door, zoeken mogelijk tijdens de weekenduren nog wat ontspannends met of zonder kinderen en maandag begint alles weer van voor af aan. Daarmee niet een balans bereikend en het hoop op. Dit alles heeft met verschillende zaken te maken.

Maak je bewust van je lichaam

Het begint bij de bewustwording van je lichaam en hoewel dat als vanzelfsprekend klinkt, is dat het niet. Veel mensen leven veel in het hoofd en het lichaam is slechts de verpakking. Maar de verpakking maakt gedurende je leven wel deel van je uit en dus is het van belang, je lichaam goed te kennen, signalen op te vangen en er vervolgens iets me te doen. Dat hoeft niet iets ingewikkelds te zijn, maar wel iets wat ontspant, waar je je hoofd leeg kunt maken, je hoofd rust krijgt etc.

Bron: YvetteNatuurfotografie, PixabayBron: YvetteNatuurfotografie, Pixabay
Maak onderdeel uit van de natuur
Ieder kan zelf bepalen waar hij/zij de rust vandaan haalt, maar gegeven het feit dat we (nog steeds) onderdeel van de natuur uitmaken, kan nu net diezelfde natuur veel betekenen als het om balans gaat. De natuur is overal om ons heen en maakt het gemakkelijk om ook de natuur te gebruiken. Toch maken we er lang niet altijd gebruik van of hooguit in het weekend als we een ommetje gaan maken (eventueel met de hond). Maar gewoon de natuur intrekken op reguliere basis, is er niet meer bij. Thuis van het werk, is het eten en dan sporten, sociale verplichtingen of de televisieprogramma’s mogen niet gemist worden. Echt in balans komen we dan niet, het ontspant hooguit een beetje.

De natuur kan, als je dagelijks een half uur gaat lopen al een verschil maken. Dit kan van alles zijn, zoals;
  • Het bos
  • De kustlijn
  • De duinen
  • Het heideveld
  • Het speelveld

Bron: Vught - AnnastaalBron: Vught - Annastaal
Gewoon een stukje lopen, lekker in het gras zitten en de wolken aan je voorbij laten drijven of in het bos de geuren van het bos tot je laten komen. De natuur heeft een positieve werking als het gaat om het loslaten van gedachten. Helemaal vanzelf gaat het niet, maar zo lijkt het wel. Zeker als je de focus legt op even een geconcentreerd moment voor jezelf. De hectiek van de dag valt van je af, zodra je in de natuur bent.

Haal bewust extra diep adem (bij voorkeur via buikademhaling) en voel het zuurstofrijke bloed door je lichaam stromen en de druk uit je hoofd wegvloeien. Binnen enkele minuten sta je al dichter bij de natuur en ontspan je. Het is een goedkope en gemakkelijke manier om in balans te komen. Het enige wat je er voor moet doen is de tijd nemen.

Tot slot

We weten dat de natuur goed voor ons is, maar maken er niet genoeg gebruik van. Vreemd, want de natuur is dichterbij dan we ons realiseren en we zijn drukker dan ooit. Luister naar je lichaam, geef toe aan het gevoel “de boel even de boel te laten” en kom in balans. Gewoon op dagbasis doen en je kunt veel meer aan, je stimuleert je immuunsysteem en je wordt er een blijer mens van.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde of ongezonde stress?Gezonde of ongezonde stress?Voor meer balans in het dagelijkse leven is het van belang te weten in hoeverre stress, die u ervaart gezond of ongezond…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Kosten en vergoeding werkgever bij behandeling burn-outKosten en vergoeding werkgever bij behandeling burn-outWie met een burn-out kampt voelt zich opgebrand en is niet langer in staat goed te functioneren. Een intensieve behandel…

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het bloedAnatomie & fysiologie in 10 stappen – het bloedBloed stroomt door vrijwel alle weefsels en is samengesteld uit plasma en bloedcellen. De totale lengte van het vaatbed…
Reanimeren in zes stappenWekelijks krijgen ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij ongeveer 75% van de slachtoffers van…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.