Dromen vertellen een verhaal

‘’Ik wilde schreeuwen, maar het lukte niet! Ik bleef rennen en rennen…’’ Ook wel eens van die rare dromen? De mens heeft wel 4 of 5 dromen per nacht, dat zijn zo’n 1500 dromen per jaar. Alleen kunnen we ze niet allemaal herinneren. Na het lezen van dit artikel, zal de kijk op jouw dromen een ander standpunt hebben aangenomen. Dromen vertellen je een verhaal.

Hoe ontstaan dromen?

Dromen zijn in zekere zing noodzakelijk. Ze dienen om de geest gezond en goed actief te houden. Dat betekent dan ook, dat wanneer jij nachten achter elkaar steeds wordt wakker gemaakt voor je kunt dromen, je in de war raakt. Je kunt hier zelfs ziek van worden.

De dromen die je droomt, maak je zelf.

Dit lijkt misschien niet altijd zo, omdat je er bijna geen rol in speelt, of er een situatie gaande is die je niet geheel op jezelf terug kan koppelen. De belangrijkste dromen zijn:

Verwerkingsdromen:
Deze dromen kunnen mensen vaak wel plaatsen. Dit, omdat het een verwerking is van gebeurtenissen die je die dag (of een andere keer) heb meegemaakt, die je nog niet helemaal hebt verwerkt. Dit wordt dan gedaan in je droom.

Waarschuwingsdromen:
In de waarschuwingsdromen word je gewaarschuwd voor iets of iemand. Dit wordt dan niet direct duidelijk gemaakt, maar op een manier die indruk bij je achterlaat en waar je over na moet denken. Ze kunnen ook een voorspellend karakter hebben. Dan word je gewaarschuwd voor iets dat op je pad komt. Mensen krijgen hier altijd enge ideeën van. Maar het hoeft niet persé iets vreselijks te zijn wat gaat gebeuren. De droom kan je net zo goed zeggen je ogen goed open te houden en oplettend te zijn i.p.v. dromerig.

Inzichtdromen:
Deze dromen geven je inzicht over iets dat gaat komen.
Je kunt dit soort dromen ook opwekken, door een korte maar duidelijke vraag te formuleren. Stel deze vraag continu achter elkaar en leef je daarbij in. Wanneer je hiermee in slaap valt, kan het zijn dat je vraag wordt beantwoord.

Aanwezigheid van dromen verklaard

Dromen zijn aanwezig in de vijfde fase van het slapen, de REM-fase. REM is een afkorting van Rapid Eye Movement. Deze naam is afkomstig van het verschijnsel dat zich tijdens deze fase voordoet, de snelle verticale en horizontale oogbewegingen. Dit wordt opgewekt door de grote hersenactiviteit, die te vergelijken is met de hersenactiviteit van iemand die wakker is. Andere kenmerken van de REM-fase zijn:
  • De spieren zijn volledig ontspannen
  • Mensen dromen (bijna) alleen in deze fase
  • Bij mannen kan een erectie optreden

Door de hersenstam worden er impulsen doorgestuurd naar bepaalde delen in de hersenen die normaal afkomstig zijn van de zintuigen. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt dit het dromen.

De boodschap voor jou

Al je dromen zijn dus een weerspiegeling van jezelf. Je kunt deze gebruiken voor duidelijkheid in bepaalde situaties door de boodschappen van je dromen te begrijpen. Luister dus goed naar de verhalen die de droom je te vertellen heeft, het bevat soms meer dan je denkt.
© 2007 - 2024 Tarja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…
De verschillende fasen in de slaapOnderzoek heeft uitgewezen dat slaap wel degelijk essentieel is voor bepaalde leerprocessen en mensen al slapend slimmer…
Dromen: waarom dromen we?Dromen: waarom dromen we?Ze zijn er in allerlei vormen, kleuren, onderwerpen en indrukken. Sommige kunnen we plaatsen en anderen lijken volkomen…
Slapen, waarom doen we het?Slapen. Waarom slapen we en wat gebeurd er als we slapen? In dit artikel de vijf stadia beschreven: de hypnagogische sta…

Grootmoeders foefjes: ziektes & niet lekker voelenGrootmoeders foefjes: ziektes & niet lekker voelenFoefjes en kneepjes uit grootmoeders tijd. Oma heeft altijd wel een oplossing voor ziektes, niet lekker voelen of verwon…
Tarja (9 artikelen)
Laatste update: 09-08-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.