Arjan, 11-12-2012
Waar kan ik een mri dti aanvragen, kan ik in contact komen met Dr J Vos? Bij een whiplash is er niets objectief vast te stellen. De volgende visusklachten na whiplash zijn wel, meetbaar
1 fixatie disparatie is meetbaar prisma leesbril en prisma gewone bril voorgeschreven gekregen
2 ocular motorische storing is meetbaar
3 ocular tilt reaction is meetbaar
4 accomodatie parese is meetbaar
whiplash is zogezegd niet meetbaar horen deze visusklachten dan bij een whiplash
of is dit een vorm van hersenschade? Onzichtbaar voor gewone MRI
Zijn deze visusklachten het gevolg van een aantal beschadigde hersenzenuwen en is dit mogelijk te zien op een MRI DTI scan?
Reactie infoteur, 12-12-2012
Hi Arjan, InfoNu is een artikelensite. Wat betreft zeer specifieke medische dossiers kan ik natuurlijk geen enkele uitspraak doen. Ik raad je aan om contact op te nemen met je behandelend specialist zodat je je vragen aan hem kunt voorleggen. Grt, A.
Dr J. Vos Neuroloog N. P., 13-04-2011
Ik raad u aan een artikel te raadplegen in het Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade van maart 2011 en op internet te zoeken met de term diffusion tensor imaging (DTI) en mild traumatic brain injury dan vindt u tientallen artikelen waarin met de genoemde MRI-techniek afwijkingen in de hersenen zijn aangetoond na een whiplash of hersenschudding.
Reactie infoteur, 18-04-2011
Geachte dr. Vos, dank voor deze interessante toevoeging. Een sprong voorwaarts als whiplash kan worden aangetoond, maar de kans is m.i. groot dat een onderzoeksuitslag enkel een bijdrage levert aan 'dossiervulling'. De patient en arts hebben een soort bewijs van schade, maar daarmee zijn de klachten nog niet verholpen. Mvg, A.
Jacqueline, 07-06-2010
Hoi, na 6 maanden fysio te hebben gehad en geen enkele vermindering van mijn klachten. Was ik na twee sessies cranio sacraal therapie volledig van al mijn whiplash klachten af! En wordt ook nog vergoed door de zorgverzekering! Gelukkig maar, want een werkgever doet inderaad niet zoveel met "onaantoonbare" klachten…
Reactie infoteur, 08-06-2010
Hi Jacqueline, een goed nieuws bericht heeft deze site broodnodig, dus dank voor je toevoeging! Hier help je veel mensen mee. Groetjes, A.
Hartman, 11-03-2010
Astrid, je schreef: "Datzelfde geldt voor de fysiotherapie waar mensen - ja laten we het maar eerlijk zeggen - zelden beter van worden." Die mensen met aanhoudende klachten, waarvoor volgens voorzitter Forensische Neurologie dhr. E v.d. Doel, 6 (ZES) maanden na datum ongeval voor aanhoudende /toenemende klachten GEEN SUBSTRAAT MEER te vinden is, voor die groep (verkeers-/whiplash)slachtoffers is de CBO-richtlijn NIET opgesteld en vallen dus buiten de behandelings- c.q. vervolgonderzoeksboot, al dan niet onderbouwd middels internationale medische wetenschap.
Zie ook de 2005-richtlijn KNGF inzake klachten die behoren tot WAD 3 en 4 (en subgroep WAD 2?) "Afbakening whiplash" (pagina 3). NB: meeste klachten openbaren zich pas NA 6 maanden, waarvoor fysiotherapie NIET geïndiceerd is!
http://www.inbalanspmc.nl/pdf/Richtlijn%20Whiplash.pdf
Reactie infoteur, 16-03-2010
Hi Hartman, erkenning alsmede het beleid bij whiplash staat nog in de kinderschoenen. De fysiotherapeut speelt m.i. hoofdzakelijk de rol van psycholoog. Dit bevestigt die link van inbalanspmc ook indirect:
"In de eerste drie weken na een whiplash observeert en ondersteunt de fysiotherapeut het natuurlijke beloop van de gevolgen van whiplash. Vanaf drie tot zes weken speelt de fysiotherapeut indien nodig in op de wijze waarop de patiënt omgaat met de klacht. De fysiotherapeut maakt daarbij gebruik van gedragsgeoriënteerde principes, waarin het bewegend functioneren centraal staat. De attitude van de fysiotherapeut kan hierbij van invloed zijn op het herstel. Het te veel aandacht geven aan pijnklachten en het weinig stimuleren van activiteiten kunnen het het herstel ongunstig beinvloeden."
Het komt dus eerst aan op observatie, dan op 'het ermee omgaan', het stimuleren van wat nog wel kan, en als klap op de vuurpijl de 'attitude' van de hulpverlener. Of dit met recht een adequate behandeling genoemd mag worden? Het riekt eerder naar psycho-prietpraat die profiteert van het placebo-effect: 'Hoe aardiger de therapeut hoe beter je je voelt… '. Verbeteringen zijn m.i. toe te schrijven aan de factor tijd, aanhoudende klachten hebben omvangrijker oorzaken waarbij herstel ook langer duurt. De fysiotherapie kan enkel 'ondersteunen' en dat is een breed begrip waar iedereen een andere draai aan geeft. Groet, A.
Hartman, 08-03-2010
Astrid, je schreef (terecht): Van belang is een vroege diagnose van een arts met een bewijs op schrift dat er sprake is van een whiplash-trauma, ook al kan het precieze letsel niet tot in detail worden aangetoond.
Huisarts krijgt kennelijk opdracht (met goedkeuren KNGF?) whiplash te bestrijden (Lees: negeren), zonder met belangrijke (G-kracht) details rekening te houden (lees: 'bewijs op schrift!). Dit artikel is uit 2004 en zoals wel meer tegenwoordig gebaseerd op een 'wetenschappelijk' proefschrift… kan zo de prullenbak in.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article185160.ece/Huisarts_bestrijdt_whiplash_beter_dan_fysiotherapeut
Reactie infoteur, 09-03-2010
Hi Hartman, weer een bewijs van falende 'wetenschap'. Veel onderzoeken en vooral de eruit volgende conclusies zijn uitermate dubieus. Groepen 'test'personen zijn vaak erg klein, of helemaal uitgeselecteerd. Een letsel dat nauwelijks te omschrijven valt, kan niet door louter het volgen van de herstelprocessen in kaart worden gebracht, m.b.t. welke behandeling beter zou zijn. Huisartsen zoeken het meer in pijnstilling als ondersteuning van een natuurlijk herstel, maar ik kan dat nauwelijks een behandeling noemen. Datzelfde geldt voor de fysiotherapie waar mensen - ja laten we het maar eerlijk zeggen - zelden beter van worden. Groetjes, A.
Hartman, 07-01-2010
Inzake mede-opstellers CBO-richtlijn 'whiplash' WAD 1 en 2:
In de kernredactie zit verder dr. mw Verhagen verbonden aan de Erasmusuniversiteit. Wat haar betreft is WL niets anders dan "flink door je enkel gaan".
Zie ook: http://www.trouw.nl/krantenarchief/2005/06/21/2236837/Een_whiplash_is_meestal_snel_over.html
Zie ook: http://www.fysioforum.nl/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?1596
Reactie infoteur, 09-01-2010
Hi Verhagen, tja. Misschien weet de betreffende arts niet dat een enkel simpeler in elkaar zit dan een heel hoofd. Zeker wat referred pijnpatronen betreft, maar neem alleen al de lijst klachten ten gevolge van whiplashletsel, die in geen vergelijk staat met een enkelblessure. Te denken valt aan ernstige chronische klachten zoals duizeligheid, concentratiestoornissen, slaapproblemen en oorsuizen. Ik heb nog nooit gezien dat iemand met een verstuikte enkel die klachten heeft. Mevrouw zet whiplash weg als 'mode' en als een ziekte die door internetters en doemdenkers in stand blijft of verergert. Zou ze dat ook van andere ziekten zeggen? Je ziet het steeds vaker (zou het een hype zijn) dat een arts 'tegen' internet is omdat dit medium KENNIS onder patienten vergroot. Precies dat is haar probleem. En deze dokter is dan ook nog eens onderzoeker…
Dank voor de waardevolle toevoegingen! A.
Hartman, 07-01-2010
Feiten en mythen over whiplashletsel
Lezing Prof Dr Michael D. Freeman, Amersfoort, maandag 14 april 2008
Aanbevelingen:
? Juristen, artsen en verzekeraars dienen te weten dat het whiplashletsel geen klacht is die verdwijnt
als je geld geeft.
? Artsen moeten leren om de oorzaak van whiplash klachten zo nauwkeurig mogelijk te diagnosticeren.
? Artsen dienen tekenen van centrale sensitizatie (verlaging van pijn- en reflexdrempels) te documenteren vanaf de crash tot tenminste twee weken na het letsel
? Toon aan dat medisch adviseurs van verzekeraars?junk science? gebruiken om het bestaan van een whiplashletsel te ontkennen en daardoor hun eigen zak spekken (?doctor?s secondary gain?).
Reactie infoteur, 09-01-2010
Dit zijn interessante punten die u inbrengt, vooral het mogelijk voorkomen van financiele motieven van verzekeraars. A.
Hartman, 07-01-2010
Inzake 'tegenstrijdige adviezen':
Citaat: "Tot groot voordeel van de verzekeringsmaatschappijen verklaren (te) veel "deskundige"dat de patient niets mankeerd, omdat zij niets op hun gebied konden vaststellen. Het is waar, afwijkingen ten gevolge van een zweepslagongeluk kunnen door chirurgen, orthopeden, internisten, neurologen en anderen niet worden vastgesteld. Hieruit te concluderen dat er dan ook "niets" is, is een grote fout en duidt op arrogantie van de onderzoeker die meent beter te kunnen oordelen dan het slachtoffer over de dingen waaraan deze lijdt. Helaas neemt het aantal artsen dat niet meer kan voelen, horen, ruiken en zien toe. Zij steunen veel meer op de gegevens uit laboratoria, die met de computer verwerkt worden.
En die geven hier geen antwoord". Jongkees, L.B.W., "het post-whiplash-sydroom", Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1991, 667
Reactie infoteur, 09-01-2010
Hi, ja. Artsen werken andersom. Ze hebben een pakket diagnoses klaarliggen die met bepaalde onderzoeken kunnen worden uitgesloten c.q. aangetoond. Komt een patient met het whiplash-syndroom, dan gaan als de klachten aanhouden, de bekende onderzoeken van start waarna zoals te verwachten is, niets wordt gevonden. Op dat moment vertrouwt de arts niet langer op de patient, maar op wat hij ooit geleerd heeft in zijn studie en de uitslagen van onderzoeken. Hier ligt een enorme kloof tussen enerzijds de klachten en anderszijds de mogelijkheden van onderzoek. Whiplash is een van die ziektebeelden/condities die de beperking van medische kennis aan het licht brengt. Groetjes, A.
Hartman, 07-01-2010
Het probleem is meer objectief bestudeerd sinds werd aangetoond dat het hoofd een versnelling kan ondergaan van 10 G bij een aanrijding van achter tegen slechts 25km/p.u.
Het langer dan 6 maanden persisteren van symptomen bij 75% van de patienten, onafhankelijk van het feit dat er een medico-legaal aspect was of niet, de aanwezigheid van belangrijke symptomen bij tenminste 45% van de gevallen meer dan 2 jaar na consolidatie van de fysieke schade en de vaststelling dat polygetraumatiseerde patienten met whiplash-letsel vooral over dit laatste letsel blijven klagen, pleit formeel tegen de gangbare opinie over renteneurose en simulatie. Veeleer betreft het een ernstig lijden van de weke delen.
Symptomen: nekpijn 85 %
Hoofdpijn 43%
Vertigo 40%
Psygologische stoornissen 30%
Bron: Jongkees, L.B.W., "het post-whiplash-sydroom", Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1991, 667
Reactie infoteur, 09-01-2010
Hi Hartman, dank voor deze toevoeging. Groet, A.
Gecer, 14-12-2009
Ik ben zelfstandig ondernemer heb oon ongeval nu zit ik zonder inkomsten wie kan mij tips geven wat ik moet doen?
Reactie infoteur, 18-12-2009
Hi Gecer, het hangt ervan af hoe je verzekerd bent. Kijk eens op: http://financieel.infonu.nl/verzekering/25282-verzekeringen-van-wieg-tot-graf.html
Neem voorts contact op met je verzekeringsondernemer. Beterschap, A.