10 tips tegen de klachten van fibromyalgie

10 tips tegen de klachten van fibromyalgie Fibromyalgie is een ziekte die zich kenmerkt in spierpijnen en pijnen op bepaalde punten verspreid over het lichaam. In de meeste gevallen wordt de spierpijn heviger wanneer men niet veel beweegt of wanneer men te veel in de koude vertoeft. Daarnaast kunnen er nog algemene klachten zijn zoals slaapstoornissen, stijfheid en hoofdpijn. De oorzaak van fibromyalgie is nog niet echt gekend. Wetenschappers spreken van infecties, psychische stress of overbelasting als mogelijke oorzaak maar niets is echter definitief bewezen. Een echte behandeling bestaat er niet. Men zal steeds de mogelijke symptomen trachten te bestrijden of verlichten. Symptomen bestrijden kan op verschillende manieren gebeuren.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vervelende ziekte, die te weinig gekend is en niet genoeg respect krijgt. Fibromyalgie kan het dagelijks functioneren enorm hinderen. Bij fibromyalgie heb je enorm veel spierpijn of slappe spieren waardoor je door je benen lijkt te zakken. Daarnaast kan je nog last hebben van andere klachten: slecht slapen of onvoldoende uitgerust zijn na een toch wel verkwikkende slaap. Net als bij het chronisch vermoeidheidssyndroom, kan fibromyalgie enorm veel klachten opleveren, wat de diagnose enorm bemoeilijkt. Ook angsten en depressies, net als hoofdpijn zijn symptomen die gepaard gaan met fibromyalgie. Op bepaalde plaatsen zal je extra uitstralingspijn hebben, vooral als je op deze plaatsen drukt. Voorbeelden hiervan zijn de ellebogen, heupen, nek, schouders of knieën.

10 tips tegen de klachten van fibromyalgie

Cardio-oefeningen helpen tegen fibromyalgie

Regelmatige intensieve sportbeoefening werkt effectief tegen fibromyalgieklachten. Aerobe sporten zoals hardlopen, fietsen en andere cardiosporten kunnen zeker helpen. Watersporten zoals zwemmen of aerobics zijn ook goede alternatieven om de klachten te verminderen of onder controle te houden. Eventueel kan je al deze sporten in groep beoefenen. Je leert er sociale contacten mee uitbouwen en misschien ontmoet je wel mensen die dezelfde klachten hebben. Praten over je klachten en een luisterend oor vinden, kan de klachten meer draagbaar maken.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Yoga beoefenen
Yoga, in combinatie met cardio-oefeningen, kan voor een duidelijke vermindering van de fibromyalgieklachten zorgen. Yoga zorgt immers voor meer getrainde en lenige spieren. Je houdt ook de spieren voor een ganse periode in een bepaalde pose, wat als een soort krachttraining kan beschouwd worden. Regelmatig stretchen helpt ook de slaap verbeteren en zorgt voor een vermindering van een aantal andere klachten.

Balneotherapie

Dit is een vorm van therapie – die heel leuk en aangenaam is – om de klachten van fibromyalgie te verminderen. Het enige dat je nodig hebt is een bad en een massagestraal. Via balneotherapie kan de bloeddoorstroming verbeterd worden. Bubbelbaden met waterstralen worden in de meeste wellness-centra aangeboden. Naast balneotherapie kan een warm bad ook heel wat wonderen verrichten.

Mediteren om de pijn te verlichten

Door meditatie kan je erin slagen om stress te verminderen. Door op je ademhaling te letten, kan je volledig tot rust komen. Meditatie leert je focussen op het hier en nu, waarbij je ademhaling een hele grote rol speelt. Door te focussen op het hier en nu, ervaar je geen stress door de gedachten uit het verleden of de toekomst. Geen stress staat gelijk aan verminderde klachten van fibromyalgie.

De natuurlijke anti-depressiva Sint-Janskruid

Antidepressiva kunnen helpen tegen de klachten van fibromyalgie. Nog beter zijn de natuurlijke antidepressiva, die geen bijwerkingen hebben. Een voorbeeld hiervan is Sint-Janskruid, dat gunstige eigenschappen bezit in de verlichting van de symptomen van fibromyalgie. Let echter wel op dat het Sint-Janskruid geen bijwerkingen veroorzaakt voor andere geneesmiddelen. Advies van een arts is noodzakelijk. Sint-Janskruid kan ingezet worden bij de bestrijding van vermoeidheid, angst en pijn.

Durf “neen” zeggen

Prioriteiten stellen en durven “neen zeggen” is heel erg belangrijk. Taken die je niet aankan of waarvoor je geen tijd hebt, zeg je resoluut neen op of tracht je te delegeren, indien je in deze mogelijkheid bent. Door “neen” te zeggen word je minder belast en kan je het stressniveau verlagen. Overwerken of werk mee naar huis nemen is alvast geen goed idee.

Magnesium

Magnesium kan helpen tegen de klachten van fibryomyalgie. Magnesium ontspant de spieren. Het kan helpen tegen de stress en je brein ’s nachts tot rust brengen. De fibromyalgieklachten zoals spierpijnen, concentratieproblemen en slaapproblemen kunnen met een extra magnesiumsupplement verholpen worden.

Probiotica (yoghurt)

Probiotica hebben reeds bewezen dat ze bepaalde klachten van fibromyalgie kunnen verminderen. Fibromyalgie kan af en toe ook klachten veroorzaken in de stoelgang of darmen. Het zijn de probiotica (gezonde bacteriën) die de darmklachten en stoelgang opnieuw op orde brengen. Biologische yoghurt is een voorbeeld van een goede bron van probiotica. In yoghurt zit bovendien ook calcium dat goed is voor de botten en de aanmaak van melatonine. Enig nadeel van probiotica is een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Bron: Cocoparisienne, PixabayBron: Cocoparisienne, Pixabay
Eet veel fruit en veel groenten
Gezonde voeding, met veel groeten en fruit op het menu, is heel belangrijk voor fibromyalgiepatiënten. Drie porties fruit per dag kan klachten zoals vermoeidheid verminderen. In fruit zitten namelijk veel vitamine C, goede suikers en goede mineralen. Groenten zijn ook erg belangrijk in een gezond en gevarieerd dieet. In combinatie met drie stuks fruit, zijn twee porties groenten per dag genoeg. Je hoeft dit niet altijd warm te eten. Je kan er ook voor opteren - om in plaats van een zouthapje voor de televisie - te kiezen voor een tomaatje of een stukje komkommer.

Slikken van extra vitamine B-supplementen

Vitamine B-supplementen hebben een positief effect op het bestrijden van de klachten rond fibromyalgie. Vitamine B1, B2 en B6 zitten in groenten en fruit. Vitamine B12 is ook uiterst belangrijk, en is overvloedig aanwezig in vlees.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingPijnsyndroom fibromyalgie: oorzaken, symptomen & behandelingFibromyalgie is een van die mysterieuze aandoeningen waar nog maar weinig over geweten is. De symptomen van fibromyalgie…
mijn kijk opLeven met fibromyalgieFybromyalgie, wat is dit voor een ziekte? Wie overkomt het? Wat is er tegen te doen en valt er mee te leven? Dit zijn al…
Fibromyalgie is zichtbaar in hersenenNieuwe studie wijst uit dat fibromyalgie zichtbaar is in de hersenen. Uit onderzoek met 30 vrouwen, waarvan 20 met fibro…
Fibromyalgie: Wanneer je altijd en overal pijn hebtWanneer je fibromyalgie hebt, voel je je waarschijnlijk vaak onbegrepen. Mensen met deze aandoening hebben namelijk alti…

Nieren: nierziekten en nieraandoeningenNieren: nierziekten en nieraandoeningenNormaal gesproken heeft een mens twee nieren. Ze staan in verbinding met de blaas en zorgen voor de urineproductie. Daar…
CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom): oorzaken en symptomenCVS (chronisch vermoeidheidssyndroom): oorzaken en symptomenHet chronisch vermoeidheidssyndroom, of kortweg CVS, is een aanslepende vermoeidheid die maar niet weggaat. Iedereen is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Farrokh Bulsara, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=362, 26 oktober 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Fibromyalgie, 26 oktober 2015
  • Gezondheidsweb.eu, http://www.gezondheidsweb.eu/fibromyalgie/fibromyalgie, 26 oktober 2015
  • Dokterdokter.nl, http://www.dokterdokter.nl/aandoening/fibromyalgie/, 26 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Cocoparisienne, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.